2023. 01. 23.

Egy önzetlen amerikai férfi évekig fizette titokban a rászorulók gyógyszereit

Egy alabamai férfi tíz éven át segítette a rászorulókat azzal, hogy névtelenül rendszeresen pénzt adományozott a helyi gyógyszertárnak. Az anyagi támogatásról a férfi családja sem tudott.

Hody Childress egész életét egy alabamai kisvárosban élte le, a férfi mezőgazdálkodásból élt. Családja szerény, istenszerető emberként írta őt le, aki gyakran küldött ismerőseinek kézzel írt üdvözlőlapokat, és szívesen megosztotta a kertjében termesztett zöldségeket szomszédaival. Ám még családja sem tudott arról, hogy Hody közel egy évtizeden át minden hónapban 100 dollárt adományozott a helyi gyógyszertárnak, hogy a szegény, rászoruló emberek ingyen hozzáférhessenek a szükséges gyógyszerekhez. Az évek során Hody összesen 12 000 dollárt (több mint 4 millió forintot) adományozott, nagylelkűségének pedig egy feltétele volt: maradjon titokban a felajánlása.

Brooke Walker, a helyi gyógyszertár egyik dolgozója mesélte, hogy Hody gyakran járt a gyógyszertárban. „Egyszer félrehúzott és azt kérdezte: volt már olyan, hogy valaki nem tudta kifizetni a gyógyszereit? „Hát igen, sajnos ez elég gyakran előfordul” – feleltem neki. Ekkor a férfi átnyújtott egy összehajtogatott bankjegyet, és azt mondta: „Legközelebb, amikor ilyen előfordul, felhasználná ezt? Ne mondja meg, hogy ki adta az adományt, és nekem se mondja meg, kinek volt rá szüksége. Csak annyit mondjon a vásárlónak, hogy ez egy áldás Istentől.”

hirdetés

A gyógyszerész később felhívta Mr. Childresst, hogy elmondja, milyen sokat jelentett neki a nagylelkűsége és annak a vásárlónak is, akin segített. A gyógyszerész azt hitte, hogy egyszeri kedvességről van szó. De a következő hónapban Mr. Childress ismét 100 dollárt adományozott a rászorulók javára. „Ez minden egyes hónapban megtörtént, majdnem 10 éven keresztül” – mesélte Brooke Walker. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú időn keresztül fog adományozni. Hody mindig azt mondta: „Ez maradjon kettőnk között”.”

Végül Mr. Childressnek be kellett avatnia a titokba lányát, Tania Nixet, mivel a férfi betegségében képtelenné vált arra, hogy elhagyja az otthonát. „Egy ideje már csinálok valamit, és szeretném folytatni” – mondta édesapám. „Szeretném, hogy amíg élek, minden hónap elsején egy 100 dolláros bankjegyet vigyél be a gyógyszertárba.” A kérés nem lepte meg Taniát. Hívő emberként édesapja törődött a közösségével, és ahogy csak tudott, mindig igyekezett segíteni másokon. Mr. Childress 2023. január 1-jén halt meg, 80 éves korában. A lánya először nem tudta, hogy megossza-e a nagyvilággal édesapja titkát, de úgy érezte, beszélnie kell apja nagylelkűségéről a temetésen, hiszen ez jól bemutatta, milyen ember volt.

Fotó: Hody Childress a dédunokájával (Tania Nix)

Tania elmesélte, hogy volt, aki megkereste, hogy köszöntetet mondjon édesapjának. Így tett a helyi középiskola egy munkatársa is. Fiának epipent írtak fel, de a család nehezen tudta kifizetni a 600 dolláros, életmentő injekciót. Mr. Childress nagylelkűsége segített fedezni a költségeket. „Az édesapádnak is köszönhetem, hogy a fiam megmenekült”.

Mr. Childress önzetlenségének híre gyorsan elterjedt a helyi közösségben és a médiában. Brooke Walker, a gyógyszertár dolgozója elmondta, hogy miután a Washington Post nemrégiben beszámolt a történetről, gyógyszertárát az egész Egyesült Államokból hívogatni kezdték azok, akik segíteni akarnak Hody szokásának fenntartásában, azaz a rászorulók segítésében. Tania Nix, Mr. Childress lánya szerint gyakran úgy tűnik, az emberek egyre csak távolodnak egymástól, édesapja gesztusa azonban emlékeztette az embereket a kedvesség és a közösség fontosságára. „Az emberek törődnek egymással, és van remény” – mondta.

Forrás: bbc.com

Borítókép - Fotó: facebook.com/Tania Nix
Hírek
hirdetés