2023. 01. 10.

7 erős horgony a szorongásaink ellen

Sokféle dolog miatt szoronghatunk, ám mindegyikre igaz, hogy a legerősebb fegyver ellene, ha következetesen emlékeztetjük magunkat Isten ígéreteire. Neki ugyanis minden aggodalmunkra van válasza!

A szenvedés és az aggódás gyakran kéz a kézben jár. A legnagyobb küzdelmem, amely napi szinten előjön,  a betegségektől való szorongás – különösen a hideg téli hónapokban, amikor ezeket elkerülni szinte lehetetlen. Miután évekig tartó krónikus fájdalmam volt, szinte megbénít a szorongás, ha valaki beteg lesz a családban. Egy betegség elkapásának veszélye az egész lényemben pánikot kelt. Gyakran válok ingerlékennyé és túlterheltté, amikor megpróbálom az irányításom alatt tartani a körülményeimet.

A valóság az, hogy a kereszténységünk nem véd meg attól, hogy mélyről jövő félelmekkel és szorongással nézzünk szembe. Betegségek így is támadnak, a barátok így is elárulnak, kudarcot így is vallunk, az élet így is tud fájdalmas lenni. Isten azonban nem a félelemnek szellemét, hanem az erő, a szeretet és a józanság szellemét adta nekünk.

Fel vagyunk szerelve azokkal az eszközökkel, amelyek a harcaink megvívásához kellenek, hogy békére leljünk.

Újra és újra rájöttem, hogy a szorongás legnagyobb ellenszere az, ha következetesen emlékeztetjük magunkat Isten megingathatatlan ígéreteire. Amikor valamilyen körülmény megpróbálja megingatni a békénket, készek lehetünk, hogy visszatámadjunk és legyőzzük az igazsággal. Szóval íme 7 megrendíthetetlen ígéret szorongás ellen.

hirdetés
  1. „Nem érzem magam képesnek arra, hogy ezt a feladatot teljesítsem. Mi van, ha nem csinálom jól?”

Isten válasza: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem.” (2Kor. 12:9)

  1. „Elvesztettem a munkám és aggódom, hogyan fogom eltartani a családom.”

Isten válasza: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” (Fil. 4:6-7)

  1. „Úgy érzem, kudarcot vallok abban, hogy olyan szülő legyek, amilyennek lennem kéne. Próbálok lépést tartani az igényekkel, de annyira fáradt vagyok, aggódom, hogy sosem leszek elég jó.”

Isten válasza: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Mt. 11:28-30)

  1. „Mi van, ha bekövetkezik, amitől a legjobban félek?”

Isten válasza: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.” (Mt. 8:28)

  1. „Ha nem találkozom valakivel hamarosan, egyedül maradok az életem végéig.”

Isten válasza: „Adjanak most hálát az Úrnak szeretetéért, az emberekkel tett csodáiért, mert megitatta a szomjazókat, és jól tartotta az éhezőket.” (Zsolt. 107: 8-9)

  1. „Visszacsúszom ugyanazokba a mintázatokba és bűnökbe, úgy érzem, soha nem leszek szabad ettől a küzdelemtől.”

Isten válasza: „Most azonban, miután a bűntől megszabadultatok, és az Isten szolgái lettetek, már ez meghozta nektek gyümölcsét, a szent életet, amelynek vége az örök élet.” (Róm. 6:22)

  1. „Nem tudom, hogy érdemes-e elviselni ezt a fájdalmat, én csak kiutat akarok.”

Isten válasza: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4:17)

Fordította: Szilágyi Anna

Eredeti cikk: Crosswalk.com

Borítókép - Fotó: Olyina | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés