2023. 01. 09.

Könyvajánló: Az értékiránytű – 101 ország tanításai célokról, életről és vezetésről

Az új év kezdetén nemcsak fogadalmainkról, de a döntéseinket és életvitelünket meghatározó értékekről is érdemes lehet elmélkedni. Ismerd meg Dr. Mandeep Rai szellemi utazásra hívó könyvét, amely segítségedre lehet ebben.

Dr. Mandeep Kaur Rai Dhillon az értékek világszintű szaktekintélye, a világ minden tájáról származó cégekkel, intézményekkel és egyénekkel dolgozik együtt. Figyelemre méltó tudományos, vállalkozói, valamint tudósítói pályafutást tudhat magáénak. Az értékiránytű című könyve azokat a – munkája és utazásai során gyűjtött – tapasztalatokat foglalja össze, amelyek – ahogyan ő fogalmaz – egy kulturális nyelvvé, értékekké formálódva az általa látogatott országok, az ott élő emberek életét, sorsát alakítják.

A szerző

101 országba – olyan helyekre, ahol maga is megfordult – kalauzolja az olvasót,

amelyek mindegyikéhez tartozik egy, az adott nemzet történelmét, mindennapjait meghatározó érték. Az átláthatóság és könnyebb értelmezhetőség kedvéért ezeket öt kategóriába sorolja: változás-, állandóság-, kapcsolódás-, közösségi, valamint alapértékek.

hirdetés

Dr. Mandeep Rai útmutatót is mellékel könyve mellé, amelyben ismerteti, hogy véleménye szerint miért fontos az értékek alaposabb szemre vétele, továbbá hogyan állíthatjuk össze olvasás közben a saját értéklistánkat. „Úgy gondolom, hogy a (…) felsorolt országok és értékek mindegyike szolgál tanulsággal: olyan szemléletmóddal gazdagítanak, amely feltárja a jobb emberré válás számtalan különböző lehetőségét” – írja műve bevezetőjében.

Hívő szemmel Az értékiránytű több szempontból is érdekes lehet.

Rávilágít arra, hogyan, milyen mértékben formálja életünket keresztény értékrendünk. Milyen értékek alakítják azt, s azokat hogyan vonatkoztatjuk saját magunkra? Segít-e minket ez abban, hogy tudatosabb döntéseket hozzunk? Érdemes-e más szemszögből is ránézni ezekre az értékekre, mélyebben foglalkozni azzal, mit is jelentenek az egyén és a közösség tekintetében?

Irányadó lehet lelki fejlődésünkben is. Megtudhatjuk, melyik értékekkel tudunk jobban azonosulni, melyek megélésére törekszünk, és melyekére kevésbé. Rácsodálkozhatunk, ha valamelyik csorbát szenvedett életünk során, és elgondolkodhatunk azon, hogy vajon ez hogyan hat a jelenünkre. Mások történetei révén

inspirációt szerezhetünk a saját értékeink felfedezésére és kivirágoztatására.

Azok számára pedig, akiknek az utazás is szerepel a 2023-as fogadalmai között, különösen izgalmas lehet ez a kulturális érdekességekben bővelkedő, hangulatfestő könyv.

Ötvös Kinga 

Borítókép - Fotó: Pexels.com
Könyvajánló
hirdetés