2023. 01. 05.

Nem is olyan kockázatos fiatalon házasodni az egyik népszerű amerikai lap szerint

Manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy a fiatalok házasság előtt ne éljenek együtt. Ezért is meglepő az amerikai Wall Street Journal cikke, amely szerint, ha fiatalon összeházasodunk, az még akkor sem olyan kockázatos, ha előtte nem élünk együtt.

A cikk alapjául szolgáló kutatások szerint azon 20-as éveikben összeházasodó fiatalok körében a legalacsonyabb a válások aránya, akik előtte nem éltek együtt. Az Egyesült Államokban a hálaadás ünnepe és Valentin-nap közötti időben a párok nagyjából 40 százaléka dönt az eljegyzés mellett. Ezért is nagy kérdés a cikk szerint, hogy milyen korban érdemes házasodni. A fiatalon történő házasodásról egyébként a 777 Szóval c. podcastjében is értekeztek nem is olyan régen Martí Zoliék.

Manapság sok helyről érkeznek olyan impulzusok, hogy ráérünk várni a házassággal. Hiszen ott van az egyetem, aztán a karriert is el kell indítani, hogy aztán legyen elég pénz saját otthonra, esetleg kocsira; és persze a gyermekek jövetele előtt is jó, ha félreteszünk egy kis pénzt. Ha minden feltétel teljesülését megvárjuk, akkor nagyjából olyan 30 éves korunk körül össze is házasodhatunk. Azonban érdekes dolgot vet fel a WSJ cikke.

Mi történik akkor, ha mégis már húszas éveinkben komoly döntést hozunk párunk mellett?

Természetesen ennek feltétele, hogy megtaláljuk már ekkor életünk szerelmét. Persze ha ez 30 vagy épp 35 évesen történik meg, azzal sincs gond. De ha olyan szerencsénk van, hogy hamarabb megtaláltuk a párunkat, akivel leélnénk a hátralévő életünket, akkor is várjunk még éveket?

hirdetés

Az anyagi környezet sok esetben indok, és azzal nehéz is vitatkozni, hogy nem elhanyagolható dolog a közös jövő szempontjából. Itt hoznék egy kicsit más hasonlatot. Emlékszem apukám egyik mondására még gyerekként, hogy a kertes ház sosem lesz kész, mert mindig van, amit utána máshogy képzel el az ember, vagy épp fel kell újítani. Kicsit ilyen a házasság is. Talán csak a hollywoodi filmekben van olyan, hogy a házasság minden része klappol. Van pénz, ház, autó és életünk párját is megtaláltuk.

A valóságban azért sok kérdőjelet tartogat a házasság. Vajon tényleg képes leszek mellette leélni az életemet? Lesz pénzünk minden célunk megvalósítására? A mai elszálló ingatlanárak mellett különösen fontos kérdés, hogy hol fogunk lakni és miből tudunk majd megélni. Ezek mind fontos kérdések és természetesen át is kell beszélnünk őket a párunkkal.

Azonban keresztényként talán sokszor elfelejtünk egy fontos faktort, amely a házassággal kapcsolatos cikkek többségéből és a hollywoodi filmekből is kimaradt. Mégpedig Isten jelenlétét a kapcsolatunkban.

Ha Őt is beengedjük az életünkbe, ha Ő szenteli meg a házasságunkat – és itt jön képbe a templomi esküvő fontossága is –, ha néha Őrá bízzuk magunkat akkor is, amikor úgy érezzük, nem tudjuk a kiutat problémánkból, akkor bizony előfordulhat, hogy majd Ő segíti életünket.

Sok házaspár tanúságtételében hallottam az évek alatt, hogy amikor nem tudták, mi is lesz a megoldás gondjukra, akkor érkezett egy olyan segítség, amelyet csak Isten közbenjárásának tudtak tulajdonítani. Én is hasonlóan éltem meg eddigi házas éveimet. Alig 23 éves voltam, amikor összeházasodtunk feleségemmel. Már több mint nyolc évünkre visszatekintve voltak bizony olyan döntések, amikor nem tudtuk, hogy minden kérdésünkre választ kapunk-e, de aztán mindig volt egy kegyelmi pillanat, amikor Isten megsegített bennünket.

És itt visszatérnék az elején említett Wall Street Journal cikkhez. Hányszor halljuk azt indokként, hogy az együttélés egy amolyan teszt is azzal kapcsolatban, hogy utána vajon képesek leszünk-e házasként is közösen élni! Ebben a cikkben viszont arról írnak, hogy az Egyesült Államok kormányának Nemzeti Családnövekedési Felméréséből – amelyben több mint 50 ezer nő házasságáról és válásáról szóló jelentéseit elemezték – az derül ki, hogy azoknál a nőknél a legalacsonyabb a válások száma, akik 22 és 30 év között házasodtak és nem éltek előtte élettársi kapcsolatban. Ha épp házasság vagy eljegyzés előtt állsz és úgy érzed, még túl fiatal vagy, akkor ez a statisztika is gondolkoztasson el. Természetesen azzal kiegészítve, hogy Istenre is mindig számíthatsz házasságod során!

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Leila Ablyazova | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés