2022. 12. 07.

7 nagyszerű gondolat az advent varázsáról

Advent a várakozás időszaka – de vajon átgondoljuk-e, mire és kire várunk ebben a négy hétben? Mi szükséges ahhoz, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk? Hogyan készíthetjük fel a szívünket az ünnepre? Az Agapé adventi adásából gyűjtöttünk 7 szép idézetet a vendégektől.

1.„Nekem a legintenzívebb istenélményem mindig a karácsony. Az, hogy Isten kisbabaként jön közénk, kiszolgáltatva magát, felfoghatatlan. Egy titok.” (Bárdos Júlia művészettörténész)

2. „Csodálatos üzenete az adventnek, hogy nem pusztán várakozunk, hanem arra várunk, aki már eljött közénk. Isten olyan Isten, aki vállalja a velünk együtt létet, a szenvedéssel együtt. Sőt vállalta értünk a szenvedést is, hogy megváltson– ez a karácsony igazi csodája és öröme.” (Győri Tamás József evangélikus lelkész)

3. „Van olyan adventi koszorú is, amelyen négy hóferhér gyertya van kék szalaggal, ami kimondottan a Szűzanya várandósságára szeretné irányítani a figyelmet. Ahogyan benne megszületett a Fény, úgy mi is hivatva vagyunk arra, hogy a megszülető Krisztus fényét hordozzuk magunkban.” (Dyekiss Virág néprajzkutató)

4. „Fontos, hogy az ember ne maradjon le Isten érkezéséről, az eljövetelről – ezért is kell tudatosítanunk, hogy mire, kire, hogyan várakozunk. Így van ideje felkészülni a szívünknek is.” (Győri Tamás József)

hirdetés

5. „Én abban fedeztem fel újra a hitemet, hogy Isten eljött közénk emberként, és Ő nem más, mint a szeretet.

Szenteste a szeretet győz,

és erre készítjük fel a lelkünket.” (Pindroch Csaba színművész)

6. „Advent idején nagyon fontos az egymással való kapcsolat erősítése, ezt szolgálják a magyar hagyományok is: kántálás, betlehemezés, csillagjárás, bölcsőcskézés. Mindből kirajzolódik az egész közösség kapcsolati hálója, összetartása. Ezek a népszokások elhalványodtak, felelősségünk, hoyg felelevenítsük őket.” (Dyekiss Virág)

7. „Az életünk egyik alapproblémája, hogy nincs rendben a kapcsolatunk Istennel és egymással. Isten ezt helyre akarja állítani – ehhez viszont be kell őt engednünk az ünnepbe, hogy az ne a családi veszekedésekről, hanem

Róla, a lényegről szóljon.”

(Győri Tamás József)

Borítókép - Fotó: Marysmn | Dreamstime.com
Lelkiség Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2022. 12. 18. 18:39

    ADVENTUS DOMINI
    Jézus „nagyon korán, a hajnali szürkületkor fölkelt, kiment, elment egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.
    Simon és a vele lévők azonban utána siettek, és amikor megtalálták, így szóltak Hozzá:
    – Mindenki Téged keres!”
    (Márk ev. 1:35-37)