2022. 11. 14.

A csendességnek nem kell unalmasnak lennie – 5 kreatív módja az Istennel töltött időnek

Senkinek nem kell bemutatni, milyen, amikor nincs kedvünk/erőnk Istennel időt tölteni, holott belül mélyen tudjuk, hogy szükségünk lenne rá. Milyen utak vannak arra, hogy más módon kapcsolódjunk Istenhez? Hogyan tudunk erőt venni magunkon és a fontossági sorrend élére tenni az imaidőt?

Éreztél már bűntudatot amiatt, hogy nincs kedved Istennel időt tölteni? Talán te is érzed, hogy kellene Vele lenned, imádkoznod, és nem csak azért, mert a papod vagy lelkészed ezt mondta. A szíved mélyén tudod, hogy fontos megtelni az Ő igéjével és beszélgetni Vele az imában. Én is így vagyok. De mikor reggel 5.30-kor megszólal az ébresztőórám, és nehéz kikelni a puha, meleg ágyból; vagy amikor egy őrült nap után fáradtan hazaérek, van, hogy csak Netflixet akarok nézni – és nem az az elsődleges vágyam, hogy Bibliát olvassak és imádkozzak. És ettől lelkiismeret-furdalásom van.

Szóval melyik a jobb döntés: csendességet tartani akkor is, ha nincs kedved hozzá, vagy hagyni az egészet? Szerintem akárhogyan is, de Istenhez kell mennünk. Még ha kínosnak érezzük is, a legjobb, amit tehetünk, ha őszintén elmondjuk Neki, hogy érezzük magunkat. (Spoiler: Ő már úgyis tudja.) Az egyik legszebb dolog, amikor

azt kérjük Tőle, újítsa meg a szívünket.

„Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsolt. 37:4) Nem csodálatos ez? Isten képes bejutni a szívünk legzűrösebb, legzaklatottabb részeire, és ott megtisztítani. Mindeközben felkészít arra, hogy azt az életet éljük, amelyet Ő eltervezett számunkra, és amely a lehető legjobb.

hirdetés

Ha hagyjuk, hogy az érzéseink irányítsák a cselekedeteinket, akkor nagyon ingoványos talajra érünk. Mi lenne, ha csak aznap mennénk be dolgozni, amikor kedvünk van? Mi lenne, ha mindig azt ennénk, amihez kedvünk van, akkor is, ha az heti öt nap pizzázást jelentene? Ez a fajta életmód nem lenne sokáig fenntartható.

Még ha nincs is épp kedvünk az Istennel való időhöz, dönthetünk úgy, hogy engedelmesek leszünk és megmutatjuk, hogy komolyan keresni akarjuk Őt. „Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám.” (Jer. 29:13) Ha időt, energiát áldozunk erre, és lemondunk más tevékenységről azért, hogy Vele legyünk, Ő nem fog cserben hagyni minket.

Találkozik veled ott, ahol éppen vagy, nem hagy éhesen vagy elégedetlenül.

Ha most épp száraz időszakon mész át a csendességeidben, gondolkodj új módokon, ahogyan találkozhatsz Isten szavával és dicsérheted Őt. Íme néhány kreatív ötlet:  

  1. Menj egy új helyre!

Meglepődnél, hogy egy új helyszínen való ima mennyire meg tudja változtatni a nézőpontodat! Menj el egy csendes kávézóba, hogy ott olvasd a Bibliádat, vagy sétálj egyet a környékeden, és szenteld azt az időt az imának. Lehet, hogy nem tudsz minden csendességednél új helyre menni, de ha már a környékeden különböző pontokat találsz, az segíteni tud az összpontosításban és abban, hogy elköteleződj Isten szava iránt.

  1. Dicsőíts a művészeten keresztül!

Függetlenül attól, hogy úgy festesz, mint Picasso, vagy alig boldogulsz a pálcikafigurákkal (mint én), a művészet bevonása a személyes bibliatanulmányozásba izgalmas módja lehet az Istenkeresésnek. Próbálj új betűtípussal kiírni magadnak igeverseket, vagy rajzolj illusztrációt valamelyik bibliai történethez. A kreatív Bibliák egyre elterjedtebbek ma, ezekben bőven hagynak helyet a lapokon, hogy rajzolj, írj vagy más kreatív módon kapcsolódj a szöveghez.

  1. Imádkozz hangosan!

Akkor is, ha egyedül vagy? Persze! Lehet, hogy eleinte furcsa lesz, de ha hangosan imádkozol, az segít a koncentrációban és annak a tudatosításában, hogy most épp Istennel beszélgetsz. Ő valós személy, aki meghallgat.

  1. Kezdj el valamilyen hangszeren játszani!

Én például gitáron játszom, és néha szeretek keresni egy-egy Zsoltárt, aztán addig próbálkozni, amíg egy annak megfelelő dallamot nem találok. Nem egy slágert kell írnom, sőt, az sem biztos, hogy olyan dalt, amelyet megosztanék másokkal. Ez csak Istenről és rólam szól. Énekelve viszont gyakran mélyebben megértek egy-egy igeverset, mintha sokadszorra olvasnám.

  1. Hallgasd a Bibliát!

Ha nem tartod magad egy nagy olvasónak, akkor próbáld ki, hogy a Bibliát hangoskönyvben hallgatod (számos ilyen YouTube-videó van, illetve a Dramatizált Biblia is elindult). Ez egy nagyszerű módja annak is, hogy frissen gondolkozz egy igei részről.

Bárhogy érzed is magad, ne hanyagold el az Istennel töltött időt, az igeolvasást és az imát – nem azért mert így leszel ,,jó keresztény”, hanem mert valóban szükséged van rá! Mindenki hitéletében vannak hullámhegyek és -völgyek, de Isten minden alkalommal jelen lesz, amikor keressük Őt és mélyebben meg akarjuk ismerni! 

 

Fordította: Szilágyi Anna

Forrás: Relevant Magazine

Borítókép - Fotó: Martinmark | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás