2022. 10. 12.

Vágyunk arra, hogy a valóságot lássuk és mutassuk

Nemrég töltöttem le a BeReal alkalmazást, melynek lényege, hogy minden felhasználó naponta ugyanazon időpontban kap egy értesítést, hogy két percen belül posztoljon képet arról, épp hol van és mit csinál. Az új közösségimédia-felületet az Instagram ellentétének is nevezik, mivel a fotókat nem lehet retusálni, így sokkal valóságosabb képet mutatunk magunkról és láthatunk a barátainkról. Miért vágyunk arra, hogy a valóságot lássuk és láttassuk, és hol jelenik meg ez -appok nélkül- a hétköznapi életünkben?

52 millió letöltés világszerte, az App Store jelenleg legnépszerűbb alkalmazása. Ez a BeReal, melynek népszerűsége az elmúlt hónapokban növekedett meg ugrásszerűen. Az alkalmazás működési elvének megfelelően nem a napunk legszebb pillanatait tesszük közzé, hanem azt a pillanatot, amikor az értesítést kapjuk – legyünk akár még reggel az ágyban, a villamoson, a munkában a gépünk előtt, vagy este fogmosás közben. A lényeg, hogy a valóságot mutassuk be, filterek és megkomponáltság nélkül. Az app egyszerre készít képet a telefon első és a hátsó kamerájával, így a barátaid láthatnak téged, és azt is, ami körülvesz. Még egy érdekessége, hogy ismerőseid megosztott képeit csak akkor láthatod, ha te magad is posztolsz.

Vajon miért ilyen népszerű ez az alkalmazás?

Nem kell sokáig gondolkodnunk a válaszon. Más közösségimédia-felületeken az életünk, a napunk legszebb, legkiemelkedőbb, legizgalmasabb pontjait tesszük közzé – leg, leg, leg. Mindannyian tudjuk, hogy micsoda torz kép alakul ki így bennünk barátaink, ismerőseink életéről, akiknek a küzdelmeiről vagy átlagos pillanatairól mit sem tudunk. És saját életünkről ugyanilyen torz képet közvetítünk.

hirdetés

Ezek a jelenségek nem csak a közösségi médiában figyelhetők meg. Nagyon sok beszélgetésünkben a felszínt kapargatjuk, és nem merünk őszintén megnyílni még a hozzánk legközelebb álló emberek előtt sem. A fájdalmas érzések nem népszerűek. A valóság sokszor nem népszerű. De belül vágyunk az igazi, mély kapcsolódásra, hogy kiönthessük valakinek a szívünket, hogy a nehéz érzéseinket is tudjuk kommunikálni, hogy csak elmondjuk: most nem vagyok jól. Mikor volt utoljára, hogy ezt a mondatot ki tudtad mondani? Mikor tudtad őszintén kifejezni, hogy valójában mit élsz meg életed jelenlegi szakaszában?

Vágyunk arra, hogy a valóságot lássuk és mutassuk, mert ez adja kapcsolódásaink alapját.

„Sebezhetőnek lenni annyi, mint élni” – mondta Brené Brown kutatóprofesszor egy TED előadásban. A tapasztalatom az, hogy ha mi magunk merünk sebezhetőek lenni, akkor a beszélgetőpartnerünk is sokkal könnyebben fog megnyílni. Ha nem csupán örömeinket vagy a napi kis bosszúságokat osztjuk meg, hanem elmondjuk, mivel küzdünk komolyabban, meglepően őszinte vallomásokat hallhatunk a másik féltől is. Aki talán éppen arra várt, hogy kiadhassa magából a fájdalmát, de kínosnak tartotta volna elmondani, nem találta annak helyét és módját, vagy hamisan azt gondolta, hogy másokat csak leterhelne a problémáival.

Mit tehetünk? Merjünk a mély beszélgetések kezdeményezői lenni a hozzánk közelállókkal! Lépjünk ki a komfortzónánkból;

osszunk meg gondolatainkból és érzéseinkből egy kicsit többet annál, mint ami kényelmes lenne.

Ne csak az örömteli pillanatokról számoljunk be. Nyissuk ki szívünket a szeretteink felé, azok felé, akikkel vágyunk az őszinte kapcsolódásra. Ha nem is rögtön, de idővel meglátjuk, hogy a megosztás kölcsönössé válik, mert sebezhetőségünk révén példával fogunk embertársunk előtt járni, aki így maga is beteheti a közösbe terheit és fájdalmait. Egy másik tipp pedig, hogy játékos keretek között is kezdeményezhetünk őszinte beszélgetést; ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk 30+3 kérdést, amelyek kapcsolataink elmélyítését szolgálják.

A BeReal app nem biztos, hogy forradalmi változást fog hozni az életünkben, hiszen a szomorú pillanatokról valószínűleg ott sem fogunk posztolni. De felnyitja a szemünket arra, hogy az egyszerű, unalmas pillanatok is az élet részei, így nemcsak a boldogságban, hanem az egyszerűségben, a természetességben, a teljesebb valóságban is tudunk majd kapcsolódni egymáshoz.

Fekete Ági

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás