2022. 09. 29.

Az anyaméhben lévő gyermeknek nincs hangja, nem tud beszélni, de a szíve dobog – mi áll a szívhang-rendelet hátterében?

A szívhang-rendelet értelmében az orvosoknak meg kell mutatniuk a terhességmegszakítást kérelmező nőknek gyermekük szívhangját. Az új szabályozás sok kritikát kapott, például, hogy megalázza a nehéz helyzetben lévő nőket, hogy valójában nők elleni erőszakról van szó, és traumarendeletnek is nevezték már. Az Axióma egy videóját szemlézve nézzünk néhány adatot és kutatást, hogy jobban megérthessük a rendelet lényegét!

Hány abortuszt végeznek el egy évben Magyarországon?

Magyarországon 2021-ben 21907 abortuszt végeztek el, ami naponta 60 művi vetélést jelent. Ez csökkenő tendenciára utal (2020-ban 23901 abortuszt végeztek el). 2021-ben a terhességmegszakítások több mint 21 százalékát, vagyis a legtöbbet a 20 és 24 év közöttiek körében végezték el. A legkevesebbet pedig a 40 és 49 év közöttiek esetében. Itt 1000 anyára összesen 2 abortusz jutott.

hirdetés

A terhesség hányadik hetéig lehet azt megszakítani?  

Hazánkban a jelenleg hatályos abortusztörvény értelmében a várandósságot annak 12. hetéig lehet megszakítani, de kivételes esetben ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. A terhesség az időtartamától függetlenül szakítható meg akkor, ha a terhesség a terhes nő életét veszélyezteti, illetve, ha a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn. Ugyanakkor Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magzat életét a fogantatás pillanatától védelem illeti meg.

Milyen esetekben választható az abortusz?

A magzati élet védelméről szóló, eredetileg 1992-es törvény kimondja, hogy a várandósság megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen lehet, ha a terhesség szexuális erőszak következménye, a nő egészségét veszélyezteti a terhesség, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, vagy ha a teherbe esett nő súlyos válsághelyzetben van. Az első három kategória kétségtelenül nem szorul különösebb magyarázatra. A súlyos válsághelyzet azonban már annál inkább.

Mit jelent a súlyos válsághelyzet?

Az abortuszok 97 százalékában erre az okra hivatkoznak. A törvény úgy fogalmaz, hogy súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Ez jelentheti például azt, hogy valaki túl fiatalnak vagy idősnek tartja magát az anyasághoz, illetve azt is, hogy az aktuális anyagi vagy családi körülményei miatt úgy érzi, nem tud gyermeket vállalni.

Hogyan zajlik a terhességmegszakítási eljárás?

A terhességmegszakítási eljáráshoz négy időpontot is egyeztetni kell. Fontos, hogy amennyiben a terhesség bűncselekmény következménye, a tanácsadás megismétlése nem szükséges. Ugyanakkor ez az abortuszok nagyon kis százalékát jelenti. A magzat genetikai betegségével, illetve, ha a várandósság az anya vagy a gyermek életét veszélyezteti is, összesen csak 3 százalék. Vagyis a legtöbb esetben négy lépésben döntünk az életről és az ahhoz való jogról. A törvényeknek meg kell védeniük a gyengéket, és ki a legkiszolgáltatottabb egy társadalomban? Egy gyerek az anyaméhben. Nincs hangjuk, nem tudnak beszélni, de a szívük dobog.

Hol kezdődik az élet?

Tudományosan helyes azt állítani, hogy az ember élete a fogantatáskor kezdődik. Így gondolta dr. Micheline Mathews-Roth, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója. A Chicagói egyetem egyik felméréséből pedig az derül ki, hogy

5502 biológus közül 5212-en, vagyis a megkérdezettek 95 százaléka világnézettől függetlenül gondolja azt, hogy az élet a fogantatás pillanatában kezdődik. Ez a tudományos állásfoglalás.

Megegyezik az etikai alapvetéssel. A klasszikus nézet szerint ugyanis a test nem megvetendő és a lélekkel egységet alkot, ezért nem az akaratunk hozza létre a valóságot. Vagyis az anyaméhben lévő magzat is emberi lénynek számít, akkor is ember, ha nem akarjuk. Ezzel áll szemben a divatos neognosztikus felfogás, amely éles határt von az anyagi-testi és a spirituális-mentális világ közé. Eszerint kizárólag a mentális szféra a fontos, a test pedig megvetendő. Ráadásul a test nem alkot egységet a lélekkel, ezért itt az emberi akarat a valóság mércéje. Ennek értelmében a magzat csak akkor számít emberi lénynek, ha az anya úgy dönt.

Mi lehet az abortusz következménye?

Egy amerikai felmérés szerint az abortuszon átesett nőknél 37 százalékkal valószínűbb a depresszió, 81 százalékkal valószínűbb a mentális betegségek kialakulása, és 155 százalékkal magasabb az esélye az öngyilkosság elkövetésének is.

Mi a szívhang-rendelet célja?

A hazánkban bevezetett szabályozás nem új keletű dolog. Amerikában több tagállamban és Macedóniában is évekkel ezelőtt bevezették, hogy a művi terhességmegszakítás előtt az orvosoknak kötelező megmutatni a magzat szívverését. Ennek hatására Macedóniában például 20 százalékkal csökkent az abortált gyermekek száma. Vagyis a jelenlegi módosítás nem az empátia hiányáról, nem a nők kínzásáról vagy méltatlan helyzetbe hozásáról szól, hanem az élet védelméről, és arról, hogy egy anyának legalább egyszer legyen alkalma meghallgatni gyermeke szívdobbanását. Ugyanakkor ez nem egyenlő az abortusz betiltásával, de talán egy fontos lépés ahhoz, hogy jobban megértsük és értékeljük az életet, azt az életet, ami nekünk is megadatott.

Forrás: Axióma

További cikkünk a témában: 

,,Senki sem akarja az abortuszt” – Olaj Anett

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás