2022. 09. 08.

#csakegygondolat – Volt már olyan, hogy egy pletyka miatt bezártad a szíved?

„A keresztények nem pletykálnak, csak imatémákat cserélnek” – szól a frappáns és némi öniróniával fűszerezett mondat. Van, hogy pletykálkodunk, csak nem nevezzük nevén? Lehet-e egyáltalán úgy beszélni a másikról – aki épp nincs jelen –, hogy az ne pletyka legyen? Nem egyszerű kérdések.

Velem azért nem gyszer előfordult már olyan, hogy hallottam valakiről valamit, amit a szóban forgó illető nem tudott sem cáfolni, sem megerősíteni, én mégis továbbadtam az információt – na nem a nagyvilágnak, de a hozzám legközelebb állóknak. Akik aztán elég, ha csak a hozzájuk legközelebb állóknak adják tovább a hírt, és máris útjára indul valami, ami nem feltétlenül fedi a valóságot.

Voltam persze már fordított helyzetben is, az ember innen tanulja meg, mennyire ártalmas a pletyka. Előfordult, hogy első alkalommal találkoztam valakivel, aki már elég sok mindent tudott rólam, mélyebb dolgokat is, nem értettem, hogyan juthattak el hozzá… Kellemetlenül éreztem magam, és szinte éreztem, ahogy bezárom a szívem, hogy megvédjem magam.

hirdetés

Mennyiszer okozhatunk a pletykával ilyen visszahúzódásokat, szívbezárásokat, gyanakvásokat emberekben?

Mennyiszer okozunk fájdalmat csupán azzal, hogy elmondjuk másnak, amit hallottunk? Mennyiszer gondolunk bele, hogy nekünk hogy esne fordított helyzetben?

Valószínűleg hozzám hasonlóan te sem rossz szándékból pletykálsz, de emberek vagyunk, kíváncsiak, szeretjük az izgalmas történeteket, szeretjük az információk hatalmát. Azonban arra bátorítalak, hogy mielőtt mondasz valakiről valamit egy harmadik félnek, csak állj meg egy percre, és gondold végig, hogy helyes-e így tenned, vagy bölcsebb lenne hallgatni?

A Szentlélek bennünk él, így ha figyelünk Rá és megkérjük, hogy adjon figyelmesebb szívet, bölcsebb gondolkodást, nagyobb empátiát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Ő adni fog!

Ő gyengéden terelget, segít átérezni egymás helyzetét, és a pletyka helyett megmutatja, mivel tudunk a legtöbbet segíteni annak az embernek, akiről kiderült valami. Talán csak arra van szüksége, hogy valaki végre őt is meghallgassa és együttérezzen vele.  

Borítókép - Fotó: Alexverrone | Dreamstime.com
#csakegygondolat Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás