2022. 08. 29.

7 dolog, ami miatt a Rólunk szól az egyik legjobb sorozat

A This is us, magyarul Rólunk szól egy 6 évados, igazán zseniális drámasorozat, amelyet neked is szívből ajánlok, ha még nem láttad (ha pedig már láttad, akkor újranézésre). A történet egy családról szól, őket kísérjük végig: egy férfi és nő megismerkedésétől kezdve a gyerekek megszületésén át egészen a felnőtté válásukig, a negyvenes éveik végéig követhetjük nyomon az életüket.

Mindig is szerettem a sorozatokat, már kisiskolásként is volt kedvenc sorozatbeli karakterem, akire hasonlítani szerettem volna. Ahogy teltek az évek, már nem a tévében néztem ezeket, hanem online, később pedig a streamingszolgáltatók is megjelentek, és ezek által tengernyivé vált a kínálat. Most arról a sorozatról szeretnék mesélni, amelyik talán a legközelebb áll a szívemhez.

A főszerepekben Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz és Justin Hartley látható. Jelenleg az egyik legnézettebb országos dráma Amerikában a Wikipédia szerint. A három Golden Globe-díjas sorozatot az Amerikai Filmintézet több egymást követő évben is beválasztotta a tíz legjobb széria közé, olyan produkciók mellett, mint a Trónok harca vagy A korona. De nézzük, miért is lehet ekkora sikere, illetve nekem miért vált az egyik kedvenc sorozatommá.

  1. Mert őszinte

Engem borzasztóan tud zavarni, amikor egy film vagy sorozat felszínes, mert ilyenkor azt érzem, hogy valójában nem szól semmiről. Olyan is van, hogy a rendezők kétségbeesetten igyekeznek érzelmeket kicsikarni a nézőkből, de mi csak túljátszott jeleneteket látunk. Na, a Rólunk szól nem ilyen. Nagyon őszinte érzelmeket, néha akár a nyers valóságot mutatja be a kapcsolatokat illetően, mégis az egészet átitatja a családi összetartozás és az a fajta szeretet, amelyet sehol máshol nem élhetünk át.

  1. Mert mindnyájan ilyen apára vágyunk

Aki már látta a sorozatot, annak nem kell sokat magyaráznom, miért Jack az egyik legjobb apafigura, akit valaha megismerhettünk a fiktív történetekből. Jófej, humoros, bátor, önzetlen, erős, kitartó, optimista – ilyen jelzők jutnak először eszembe, ha Jackre gondolok. Olyan édesapa, aki hisz a gyerekeiben, és aki igyekszik nagyon is jelen lenni az életükben – ez kimondottan üdítő az apahiányos társadalomban, amelyben élünk. Tulajdonképpen az ő karaktere emelkedik ki a legjobban, hiszen ő a család origója, leginkább hozzá akarnak hasonlítani a gyerekek, és a vele való kapcsolatot mutatja be a sorozat a legmélyebben. Nekem keresztényként sok áthallás van az Istennel való kapcsolatunkra is, aki úgy mutatkozott be, mint Mennyei Apukánk. Többet nem is mondok, nézd meg, és megérted, miért áradozom ennyit.

hirdetés

Fotó: Maarten de Boer/NBC

  1. Mert nagyon szerethetőek a karakterek

Nemcsak az apa, hanem az összes szereplő nagyon rokonszenves – úgy, hogy egyikük sem túlidealizált, hanem nagyon is emberi. Hibáznak, tévednek, fájdalmat okoznak, aztán belátják, bocsánatot kérnek, felkelnek, mennek tovább  – újra és újra. Fejlődnek folyamatosan – épp ezért jó, hogy 6 évadot megélt a sorozat, mert így van idő a kibontakozásra, minden szereplő élete alakulásába bepillantást nyerhetünk. Az egyik testvér a kóros elhízással küzd, miközben csodásan tud énekelni; a másik egy híres filmszínész, aki ugyanakkor nehezen talál társat; a harmadik az örökbefogadott fekete fiú, aki a legokosabb a családban. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, mindegyiküket több szinten – és életkorban – is bemutatják az alkotók. 

  1. Mert sokat tanít az életről

Nem tudnék még egy olyan sorozatot mondani, amely ennyire sokat tanított az életről. Mert van persze nagyon sok jó fantasy, kalandfilm és képregény-adaptáció, engem az életszerű történetek szólítanak meg igazán. Azok, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek. A Rólunk szól abban is kivételes, hogy mesterien ugrál az idősíkok között: láthatjuk, hogy a felnőttek egy-egy döntése mögött mi áll, mi történt például kisgyerekkorukban, ami miatt most így döntenek vagy cselekszenek. Ezt nemcsak nagyon izgalmas nézni, de mi is jobban ráláthatunk a saját életünk kapcsán ezekre a családi mintákra, amelyeket – sokszor tudattalanul is – követünk.

  1. Mert segít kicsit lelassulni

Ne egy gyorsan pörgő, rengeteg vágással élő filmélményre számíts: a Rólunk szól-nak pont a lassabb történetmesélés az egyik szépsége. Ez nem jelenti azt, hogy unalmas lenne: annyi lélektani folyamat megy végbe egyetlen rész alatt, hogy pont, hogy a sűrűségét kell inkább megszokni. Nagyon megnyugtató tud lenni, amikor egy stresszes nap után megnézel egy részt, és azt veszed észre, hogy te magad is lelassulsz végre.

Fotó: NBC

  1. Mert tele van érzelmekkel

Ezt már több pontban említettem, de annyira központi eleme ennek a sorozatnak az érzelem, hogy külön is ki kell emeljem. A sorozat nemcsak érzelmeket mutat be, hanem át is adja őket, és ezt szó szerint értsd: nemegyszer hangosan nevetek vagy épp együtt sírok a karakterekkel. Ehhez, azt gondolom, nagyon sok tényező összjátékára van szükség: jó színészek, jó rendezés, hiteles forgatókönyv, tartalmas párbeszédek, szép zene, sajátos hangulat. Ez mind megvan, szóval százas zsebkendőt elő, ha elkezded!

  1. Mert megtanulod értékelni, ami a tiéd

Mióta nézem a Rólunk szól-t, azt vettem észre, hogy sokkal többször megállok egy-egy pillanatra és hálás tudok lenni azért a sok jóért, amim van, amit mind Istentől kaptam. Hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy van családunk, akikkel rendszeresen tudunk találkozni, hogy van ebéd az asztalon, hogy van egy testvérünk, akire mindig is számíthattunk, vagy egy olyan apukánk, aki büszke ránk – és még mennyi rengeteg minden! A sorozat ezekről a kincsekről is szól: amelyekről néha talán elfeledkezünk, de amelyek nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk.  

 

Borítókép - Fotó: IMDB
Sorozatajánló Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás