2022. 08. 16.

#csakegygondolat – Te kihez futsz először tanácsért?

Ha döntési helyzetbe vagy egy lehetetlennek tűnő szituációba kerülsz, kit kérdezel meg először? A párod? A legjobb barátod? A szüleid? A lelkészed? Jellemző, hogy közülük valakit. Pedig Jézus az, akit az ige Csodálatos Tanácsosnak hív.

„Ha baj van, sose embert kérdezz, mindig csak Istent, az ember esetleg téved, Isten soha, legfeljebb saját érdekedben késik a válasszal.” Nemrég jött szembe velem ez az elgondolkodtató idézet Szabó Magdától. Talán azért is talált rám, mert mostanában épp ezen gondolkodtam: ha döntési helyzetbe kerülök, kit kérdezek meg először? A páromat? A legjobb barátnőmet? Az anyukámat? A lelkészemet? A pszichológusomat? Jellemző, hogy közülük valakit. Pedig Jézus az, akit az ige Csodálatos Tanácsosnak hív.

Nézd csak: „Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” (Ézs. 9:5) Ezt jövendölték meg róla a próféták, amikor még meg sem született a Földre, és a prófécia beteljesült. A mai napig Ő adja a legjobb tanácsokat, Ő a legmegbízhatóbb szövetségesünk. 

Vajon miért nem Hozzá futunk először, ha egy nehéz dilemmával, egy lehetetlen helyzettel találjuk szembe magunkat? A válasz szerintem egy szóban összefoglalható: bizalmatlanság.

hirdetés

Sokszor nem bízunk Benne annyira, mint a hozzánk közel állókban.

Pedig az emberekben újra és újra csalódunk, Jézusban soha (legfeljebb a Róla alkotott hamis elképzelésekben). Tudom, ott van az a tény is, hogy az emberek jó eséllyel egyből reagálnak a problémánkra valahogy – akár csak egy öleléssel, akár valamilyen tanáccsal. Ám ez a tanács sokszor hiába jószándékú, a saját tapasztalataik szűrőjén át érkezik hozzánk. Félreértés ne essék: jó megkérdezni egy minket érintő fontos kérdésben a szeretteinket, a lelkipásztorunkat vagy bárki mást, akinek adunk a szavára! Ám soha ne felejtsük el: Jézus Krisztus az első, Hozzá érdemes először „odafutni” imában.

Ő ismer a legjobban, Ő látja át a helyzetedet legteljesebben,

Ő az, aki objektív, miközben elfogult veled, hiszen mélységesen szeret. Őt kérdezzük meg először! És higgyünk Benne, hogy válaszol. Ha nem is egyből, ha nem is úgy, ahogy mi azt elvárjuk, Ő mindig válaszol.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás