2022. 08. 13.

Isten a káoszban is Úr

Előfordult már veled, hogy azt érezted, ennél rosszabb napod már nem lehet? Vagy olyan periódusban volt az életed, hogy úgy érezted, minden és mindenki összeesküdött ellened? Ilyenkor sokszor nem könnyű megtalálni a kiutat, de mégis van egy biztos pont az életünkben, aki segíthet. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezt a személyt Istennek hívják!

Ha megkérdeznék, hogy milyennek látjuk úgy általában az életünket itt, a Kárpát-medencében manapság egy tízes skálán, ahol a 10 a nagyon szuper, míg az 1 a nagyon bizonytalan vagy lehangoló, akkor valószínűleg kevesen emelnék fel egyből a 10-es szavazólapjukat. Hiszen valóban nem olyan világban élünk jelenleg, amilyet megszoktunk az elmúlt évtizedekben, amikor mi vagyunk a magunk urai. Mondjuk lehet nem is baj, ha egy kicsit átadjuk életünk felett másnak az „uralkodást”. Bár mindig voltak olyan szituációk az adott élethelyzetben, amikor azt érezhettük, bizonytalan az életünk, nem látunk kiutat magunk előtt, ha jól belegondolunk, ez inkább csak a panaszkodásunk miatt volt.

Ugyanis rengeteg mindent tudtunk tervezni, ami mostanság sokkal nehezebb. Vagy inkább lehetetlen? Ha csak a híreket olvassuk, akkor inkább utóbbit érezhetjük. Hiszen rengeteg bizonytalanság van körülöttünk a háború, a gazdasági helyzet és hasonló témák kapcsán. Sokszor éreztem én is azt, hogy ebbe a bizonytalan állapotba én is könnyen beleesem, ha hagyom magamat. Pedig keresztényként van egy hatalmas előnyünk! Ráadásul ezt az előnyt sokszor nem használjuk ki eléggé. Tudunk imádkozni! Tudjuk Isten segítségét kérni, és tudjuk azt is, hogy Ő bizony segít rajtunk, még akkor is, ha az adott pillanatban ezt kevéssé érezzük.

hirdetés

Ehhez nem kell más, „csupán” megállnunk kicsit panaszaink áradatában, és felé fordulni. Természetesen nem azt mondom, hogy seperjük minden gondunkat a szőnyeg alá. Épp ellenkezőleg! Nyugodtan osszuk meg Vele, hogy milyen problémák nyomasztják a vállunkat, mik színezik borússá hangulatunkat. De hagyjuk azt is, hogy Ő munkálkodjon bennünk és ezeket a gondokat letéve elé, adjuk az Ő kezébe a döntést. Ezekben a szituációkban számomra különösen is felértékelődik a Miatyánkban elmondott „legyen meg a Te akaratod” rész. Vajon ezt a gondolatot tudjuk teljesen átérezve mondani Neki? Úgy, hogy tényleg elfogadjuk, legyen meg az Ő akarata, még akkor is, ha esetleg az nem egyezik a sajátunkkal? Életem során már többször tapasztaltam azt, hogy amikor nagyon bizonytalan, elkeseredett voltam, de ezt ki tudtam mondani Neki, akkor a dolgok jóra fordultak. Persze volt, amikor nem rögtön, tehát nehogy azt higgyük, hogy ez csettintésre megváltoztatja a problémáinkat, de abban biztos vagyok, hogy Isten a mi érdekünket nézve segít bennünket, különösen, ha kérjük is Őt erre. Úgyhogy

ne hagyjuk, hogy a bizonytalan élethelyzetünk elbátortalanítson bennünket, mert fontos ráeszmélnünk minden nap, hogy Isten a káoszban is Úr!

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Martingraf | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás