2022. 07. 27.

Egy lebilincselő krimivel folytatódik könyvajánló sorozatunk – Musso: Most!

Két nap alatt elolvastam, majd hetekig vittem magammal Guillaume Musso Most! című könyvének  történetét. Hordoztam a villamoson, a dolgos hétköznapokon, biciklizés alatt a kerekekkel együtt jártak a gondolataim a hegyekben, a Balaton partján. Baráti beszélgetésekben lett társunk, ha a most hatalmáról értekeztünk. Egy krimi, amely tökéletesen kikapcsol egy nyaralás alatt.

Már lassan két éve dolgozom azon, hogy jelen legyek az életemben. A napok ne csak úgy megtörténjenek. Megérkezzek. A koronavírus-járvány miatti első lezárások idején, tavalyelőtt, elhatároztam, hogy jó, akkor itt az idő megtanulni a tudatos jelenlétet. Ezért is örültem Guillaume Musso Most! című könyvének, amelynek az elolvasása rendkívüli hatással volt rám. 

„Bár nem mondtuk ki, eldöntöttük, hogy a jelennek élünk. Nem hagyjuk, hogy a pillanat szépségét elrontsa a nyomasztó múlt vagy a bizonytalan jövő.”

Nem is emlékszem olyanra a Harry Potter óta, hogy valamiben ennyire önmagammal találkoztam volna. Talán, ha nem csatlakozom a pandémia alatt online könyvklubokhoz, soha nem lelek rá új kedvenc írómra. Íme az olvasásélményem, vagyis inkább utazásélményem története. 

A mű középpontjában Arthur Costello, a fiatal orvos áll. Egy aprólékosan kidolgozott karakter, számos vívódással, életkérdéssel. Évente találkozik csupán szerelmével, Lisával, mégis egész életében őt keresi.

hirdetés

Guruk, coachok, megmondók mantrázzák végtelenségig, miként legyél jelen. Ragadd meg a pillanatot! Élj a mában!

– ismerős mondatok, amelyekkel szinte mindenütt találkozunk. Azt gondolom, hogy az irodalom – és főképp a regény – egy olyan műfaj, amely segíthet megtapasztalni, átélni a pillanatot. Arthur története erre hív minket. De a műben más fontos és aktuális témák is megjelennek, például a manapság oly sokszor emlegetett transzgenerációs örökség motívuma.  A főhős apjával és nagyapjával való kapcsolatát a sebzett múlt tépázta. 

Miközben e különös műben az idő értékén elmélkedünk, és Arthur mindennapi korokon átívelő utazásait olvashatjuk, nem csupán a megérkezés élményében lehet részünk. Valami sokkal fontosabb gondolatot is maga után hagy.

Amikor jó célokat tűzöl ki, az tud motiválni arra, hogy küzdj. A jó célok és jó kérdések nagyon fontosak a jelen megélésében. 

Míg Musso Egy Párizsi apartman című könyvében a művészeteken keresztül, addig e műben korokon, korszakokon átívelve utazunk. A történelemszerető embereknek nagyon ajánlom a könyvet. A múlt helyzetei, példái olyan tanulságokra, összefüggésekre mutatnak rá, amelyekből a jelenben mi, olvasók is építkezhetünk. A már megszokott idézetek a fejezetek elején zseniálisak, de a műben is találhatunk idézhető gondolatokat: 

„Mindenki talál valamilyen okot, amiért érdemes harcolni; kitűz egy határidőt, ameddig ki kell tartania: szeretné látni, hogy megszületik az unokája, szeretné tavasszal még egyszer megcsodálni a virágzó cseresznyefákat, az utolsó pillanatban kibékülni valakivel, akit szeret, de akit megbántott.”

Mussótól megszoktam, hogy néha lelassul, de ez a könyv más. Valahogy érthetővé válik, hogy mit jelent az a fogalom, hogy lebilincsel. Hat éven keresztül nekem is volt olyan, hogy évente egyszer találkoztam egy kedves külföldön élő lánybarátommal, Julival. Bár tetszettünk egymásnak, a mi életünk nem fűződött ennyire szorosan össze. 

Vasárnap este volt, mikor leraktam a könyvet. Döbbenten ültem magam előtt, hogy akkor ez most hogy lehet? Olyan fondorlatos és csavaros a vége, hogy abszolút nem számítottam rá.  Ez a könyv feladatot is ad, átértékelésre késztet. A lapokból felhívást kapunk: éld meg a jelent! Tűzz ki célokat! Ne köss kompromisszumot!

Mindenekelőtt szánj időt azokra, akiket szeretsz!

Ilyen vészterhes időkben még inkább értelmet kap a könyv mondanivalója.

Farkas Zolek 

 

Farkas Zolek Könyvajánló Zolek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás