2022. 06. 17.

Gondolatok nászajándékba – A szex lehet indikátor is

Itt az esküvőszezon, a nyár, a romantikus egymásra találások fő időszaka. Mindenki szeretne boldogan élni, amíg meg nem… Ez azonban sok munkával jár, kitartásra és szeretetre van hozzá szükség. Ehhez szeretne néhány gondolattal, tanáccsal hozzájárulni a 777 jegyesoktató házaspárja.

A legutóbbi jegyesoktatásunk alkalmával került szóba, hogy a szex lehet indikátor is egy párkapcsolatban. Rávilágíthat dolgokra a kapcsolat más területeiből is. Ezek közül vannak egészen természetes és bonyolultabban megfejthető jelek, okok is. Például a gyermekágy időszakában természetes, ha nincs szexuális együttlét. Ez egy adott helyzet, amelyre lehet készülni és nem kell egyből a válást latolgatni megromlott kapcsolat okán. Sőt, ez egy igazán

hirdetés

alkalmas időszak arra, hogy növelje a pár a kreativitását a szeretet kinyilvánításában.

Annál is inkább, mert ez egy embert próbáló időszak, amikor könnyű elfelejteni, mi minden miatt szerettek egymásba a felek.

Számtalan észrevételt lehet tenni, ha az ember őszintén rátekint a szexualitására. Például a ritkuló együttlét nem feltétlenül jelenti a kapcsolat ellaposodását, de jelez, hogy változóban van valami a pár életében. Jó dolog, ha fel tudjuk fedezni az okokat és időben tudunk rájuk reagálni, akár örülni, akár változtatni valamin. A sűrűsödő együttlétek jelezhetik a testi és a lelki kapcsolódás egyensúlyának megborulását, de jelenthet egy újra egymásra találást is akár a gyermekágyi időszak után. A türelmetlen, vadabb, megalázkodó, túldomináló, érdeklődés nélküli, túlfűtött… szexualitás mind jelezhet hasonló változásokat a párok személyiségben vagy akár az élethelyzetükben.

Nem lehet és nem is szabad általánosítani, ugyanakkor az érett párkapcsolathoz reflektív magatartás szükséges, amelyet érdemes kivetíteni a szexualitásra is. Hiszen ott kerül egymáshoz legközelebb a két fél, ott a legőszintébbek egymáshoz önkéntelenül is. Amikor a legmélyebb, legőszintébb, legnagyobb szeretetet adják a másiknak, akkor a legsebezhetőbbek és a legérzékenyebbek is. Nem arról van szó, hogy ezentúl analizálni kell minden együttlétet és minden apró változásra le kell csapni, mint árulkodó jelre. Őszintén, felszabadultan kell megélni a szeretkezést, és néha érdemes vissza-vissza tekinteni az utóbbi idők jóleső megtapasztalásaira vagy éppen a hiányérzetre, rosszérzésekre.

Ha a szexualitás terén is merünk őszinték lenni önmagunkhoz és egymáshoz, sokkal mélyebb dimenzióját nyithatjuk meg a házasságnak.

Lábánné Hollai Katalin és Lábán Tamás

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Gondolatok nászajándékba Lábán Tamás Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás