2022. 05. 01.

Mit is jelent Isten békéje, és hogyan tapasztalhatod meg azt?

Mi is a béke valójában? Saját, ,,hétköznapokon viselt” szemüvegünkön keresztül tekinthetünk rá, és úgy jellemezhetjük mint nyugalmat, csendet és elégedettséget, vagy nézhetjük bibliai szemszögből is, és felfedezhetjük az igazi békét, amelyet Isten kínál.

A káosz és az instabilitás világában létezik egy mindennek értelmet adó béke – az, amelyet Isten a Szentlélek által kínál. Ez messze túlmutat a szép hegyoldalakon és az elénekelt dallamokon. Ez egy olyan bizonyosság, amely minden hívő szívének mélyén lakozik, függetlenül attól, hogy mi történik körülötte a világban.

Íme, néhány módszer, amellyel megtapasztalhatod az Isten által felkínált békességet:

hirdetés

1.Fogadd el Isten békéjét!

,,Az Úr erőt ad népének; az Úr békességgel áldja meg népét.” (Zsoltárok 29:11)

Ha valaki felajánlana neked egy ingyenes utazást a bakancslistád célállomására, valószínűleg nagy örömmel fogadnád. Elvégre könnyű olyan dolgokat elfogadni, amelyek boldoggá tesznek minket, és azonnali elégedettséget nyújtanak, nem igaz?

Jézus azonban valami sokkal nagyobbat kínál nekünk. A Szentírásban ezt mondta tanítványainak: ,,Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen.” (János 14:27)

Az a békesség, amelyet akkor és ma is kínál nekünk, semmiben sem hasonlít a világ felszínes ajánlataihoz. Isten a békéjét jó és rossz időkben is felajánlja. Mindig ott van, hogy elvehessük, hogy élhessünk a lehetőséggel. A nagy kérdés számunkra az, hogy tárt szívvel fogadjuk-e az ajánlatát?

2. Keresd Isten békéjét!

,,Fordulj el a gonosztól és cselekedj jót; keresd a békét és törekedj rá.” (Zsoltárok 34:14)

Hajlamosak vagyunk szeretni azokat a dolgokat, amelyek könnyen megszerezhetők. Az, hogy valamire törekednünk kell, általában arra késztet, hogy gyorsan elveszítsük a kedvünket, esetleg türelmünket, és elkezdjünk valami kényelmesebbet, egyszerűbben elérhetőt hajszolni. De semmi sem ígéretesebb, mint az Úr békéje, amely felülmúlja a felfoghatót – a békesség, amely abból fakad, hogy tudjuk, hogy Ő az Isten, és nincs más rajta kívül. Ez az a fajta béke, amelyet minden egyes nap követnünk kell!

A csodálatos dolog az, hogy nem kell messzire mennünk, hogy megtaláljuk. Isten Igéje több ponton foglalkozik ezzel a témával:

,,Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot; forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót, keresse és kövesse a békességet.” (1Péter 3:10-11)

3. Tartsd Isten békéjét az elmédben és a szívedben!

,,Te tökéletes békességben tartod meg azt, akinek elméje rajtad marad, mert benned bízik.” (Ézsaiás 26:3)

A békességről szóló versek közül Ézsaiásé tökéletes emlékeztető arra, hogy a béke mindig elérhető közelségben van, és megőrizhető, ha Krisztusra összpontosítunk az élet minden területén. Emellett a nyugalmat a bizalommal kapcsolja össze, ami kulcsfontosságú Isten békéjének megértéséhez.

Bízol Benne? Minden körülmények között bízol Istenben, hogy megnyugtatja a szívedet, és békességet ad neked, hogy át tudd lépni a korlátaidat? Koncentráld gondolataidat Isten igazságaira, bízz benne, hogy mindent a javadra cselekszik, és csendesedj el abban a békességben, amelyet csak Ő adhat számodra.

,,Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged, ragyogtassa rád arcát az Úr és kegyelmezzen néked, fordítsa feléd arcát az Úr, s adjon békét tenéked!” (4Mózes 6:24-26)

4. Kérd Istentől az Ő békéjét!

,,Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok.” (János 15:7)

János evangéliumának 15. fejezetében Jézus megígérte, hogy ha Benne maradunk, és az Ő szavai bennünk maradnak, akkor bármit kérhetünk, amit csak akarunk, Ő megadja nekünk. Ez nem azt jelenti, hogy engedélyt kapunk arra, hogy földi kincseket kérjünk, amelyeket a moly és a rozsda elpusztít. Hanem egy gyönyörű emlékeztető arra, hogy kérhetünk bármit az Ő akarata szerint, az Ő szava szerint, és Ő biztosítja számunkra.

A béke egyike azoknak az ajándékoknak, amelyeket Isten ingyen ad azoknak, akik kérnek! Valójában ez az egyik jellemzője, az Ő Lelkének gyümölcse. A békesség Isten lényegének egyik eleme. Ne félj tehát kérni mennyei Atyádtól ezt a csodálatos ajándékot!

,,Ha tehát ti, akik gonoszok vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább fog a ti Atyátok, aki a mennyekben van, jó dolgokat adni azoknak, akik kérik őt?” (Máté 7:11)

5. Maradj az Ő békéjében!

,,Maga pedig a békesség Ura adja meg nektek a békességet minden időben, minden módon. Az Úr legyen mindnyájatokkal.” (2Thesszalonika 3:16)

Ha mindig és minden lehetséges módon békességünk lehetne, az biztosan megváltoztatná az életünket. Többé nem vonnánk le elhamarkodott következtetéseket, nem reagálnánk túl szituációkat, és nem hoznánk döntéseket kétségbeesetten.

De lehetséges-e egyáltalán, hogy mindig békességünk legyen?

A 2. Thesszalonikabeliekhez írt levél 3. fejezetében Pál búcsúja a gyülekezethez egy olyan áldást tartalmaz, hogy az Úr adjon nekik békességet minden időben és minden módon. Ezek bátorító szavak voltak, amikor lezárta a hozzájuk írt levelét, és imádkozott a hitükért az ellenállás közepette. Nem azt mondta, hogy soha nem lesz gondjuk, kétségük vagy félelmük, de a reménység szavaival borította be őket.

Számunkra Pál szavai mintául szolgálhatnak a saját, Istenhez intézett imáinkhoz. Minden nap kérhetjük a békesség Urát, hogy adja meg nekünk az Ő békéjét minden időben és minden módon. Elfogadhatjuk azt a bizonyosságot, amelyet Isten az Ő Fiában való megváltás által kínál.

Lesznek nehéz idők; olyan idők, amikor a békét távolinak érezzük. De még a legsötétebb völgyben is kétség nélkül tudhatjuk, hogy Isten békéje elérhető közelségben van. Minden, amire szükségünk van, az az igazi és tartós nyugalom, amelyet Isten kínál.

Forrás: iBelieve

Ujhelyi Dóra

Lelkiség Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás