2022. 04. 22.

A párkeresés verseny! – Gondolatébresztő szingliknek Papp Miklós tanácsaival

A párkeresés gyakran nem egy egyszerű és gyors folyamat, és ráadásul, ahogy múlnak az évek, úgy fogynak a potenciális lehetőségek. Ilyenkor az egyedüllét egyre terhesebbé válhat; de megkérdezted már magadtól, hogy te mit teszel a változásért? Íme egy gondolatébresztő Papp Miklós atya tanácsaival kiegészítve. 

Vannak, akik elégedettek az aktuális helyzetükkel, nem zavarja őket, hogy szinglik, és talán el is határozták, hogy egyedülállók akarnak maradni (egy ideig). Most nem hozzájuk szólok, hanem azokhoz, akik húszas-harmincas éveikben párkapcsolatra vágynak, de mégsem történik előrelépés az életükben hosszú idő óta.

Az egyedülálló éveim alatt időről időre feltettem magamnak a kérdést: teszek-e eleget ahhoz, hogy rendszeresen új emberekkel találkozzak? Magyarán azt vizsgáltam, hogy a saját részemet megteszem-e az ismerekedés terén. Ha úgy éreztem, hogy igen, akkor nyugodt voltam, függetlenül attól, hány randim volt az elmúlt időszakban. Tudtam, hogy az egyedüllétem Isten akarata. Ha viszont azt éreztem, hogy nem ismerkedem eleget, akkor – kilépve a biztonsági, kényelmi zónámból – több programra, eseményre mentem el.

Sokan panaszkodnak, hogy manapság nem lehet rendesen ismerkedni, de én ezzel őszintén nem tudok egyetérteni. Aki keres, az talál, ezt maga Jézus mondta. De akkor milyen színtereken lehet párt keresni és találni? Ott vannak például a keresztény bulik, sok-sok keresztény közösség, ahova be lehet kapcsolódni, előadások, imaestek, a jezsuita esti misék, szervezett kirándulások, nyáron a táborok, nemzetközi keresztény találkozók, online társkeresők. Egy új hobbi elkezdésével is ismerhetünk meg új embereket (sport, énekkar, tánc), vagy ha valamilyen önkéntes munkába vágunk bele. Sőt, az is előrelépés, ha új barátokat szerzünk, mert így más baráti körökbe kapcsolódhatunk be, ahol szintén megvan az esélye a pártalálásnak.

Az ismerkedés egyik fő színtere tehát a közösség; ezen sok minden áll vagy bukik. Az egyik probléma az, hogyha valaki egyáltalán nem jár el közösségbe, a másik pedig, hogy bár eljár, évek óta ugyanabba a szűkkörű kis csapatba, ahol már mindenki rég friendzone-ban van. Ébresztő! Ezek után ne csodálkozzunk, hogy nincs változás a kapcsolati státuszunk tekintetében.

„Hát, valóban fáj, hogy egyedül vagyok, de most ez az Isten akarata.” Tényleg így van? Ádámnak, mondhatjuk, egyszerű helyzete volt a paradicsomban. Isten megalkotta Évát, és odavezette hozzá. Bár ismerősi körökből olykor-olykor hallok olyan történeteket, mikor könnyen ment a szerelmespárnak az egymásra találás – mintha Isten csak úgy odavezette volna egyiket a másikhoz -, az esetek túlnyomó többségében ez nem így van.

Az igazság az, hogy verseny van. Ezt nem csak én mondom, hanem Papp Miklós görögkatolikus atya is kifejtette a 777 Offline-on. „Sokan azt gondolják, az Isten akarata el van döntve; ha azt akarja az Isten, hogy házas legyek, majd úgyis küld valakit. Ha a kemence mellett otthon ülök zsíros hajjal, akkor is. Ez nem így van. Hanem verseny van.

Az Isten nem döntötte el, hogy ki kinek lesz a házastársa. Szabadnak teremtett, és akit idehozol az oltár elé, azt jól megáldjuk, és az lesz a Nagy Ő. Senki ne ringassa magát abba az ópiumba, hogy majd az Isten elintézi, hogy ki lesz a házastársam. Tessék menni, versenyezni.”

Nem egy újabb stresszfakort akarok az életedbe helyezni, csupán azt szeretném elérni, hogy őszintén magadba nézz, és megvizsgáld: teszel-e eleget azért, hogy gyakran megismerkedj új emberekkel? Amennyiben nem, akkor gondold át, hogyan tudnál a helyzeteden javítani: milyen új hobbit próbálnál ki? Melyik, számodra szimpatikus keresztény közösség alkalmaira járnál el rendszeresen? Milyen programok lesznek a közeljövőben, amelyekre elmennél? Ha ezen opciók nem jönnek szóba valamilyen oknál fogva, akkor még mindig ott van lehetőségként az online társkeresés. És ne maradj meg a gondolkodás, filozofálás szintjén, hanem menj, és ismerkedj!

De hogyan ismerkedjünk jól? Ismét Papp Miklós gondolatait idézném: „Engem borzasztóan zavar, mikor három másodperc alatt eldöntöd, hogy valaki béna. Ránézel a Bélára, ránézel a Zsuzsikára, és azt mondod: á, ez béna! Beszélgetsz vele három mondatot; á, ez béna!

Engem nagyon zavar, mikor előbb döntesz, mint ismerkedsz. Fiúk, lányok: ismerkedni! Ez az első szabály. Hogy döntesz róla pillanatnyi benyomás alapján? Azt mondanám, hogy ez hetek kérdése, hónapok kérdése, mire egyáltalán komolyabb kérdést feltehetsz. Ismerkedni; ez a legelső szabály.”

Az is egy lényeges kérdés, hogy hogyan vagyok jelen a közösségi eseményeken. Szorosan körbeveszem magam az ismerősimmel, esélyt sem hagyva egy ismeretlennek, hogy megszólítson? Vagy bár beszélgetek új emberekkel, a szívem zárva? Vagy türelmetlen vagyok és gyorsan ítélkezem? Nemcsak az számít, számszerűleg mennyi programon vettem részt, hanem a jelenlétem minősége is meghatározó tényező.

Még egyszer kihangsúlyozom Papp Miklós szavait: verseny van. Ha siránkozol, mert nincs senkid és közben zsíros hajjal a kemence mellett otthon ülsz – ahogy Papp Miklós fogalmazott-, magyarán nem teszed meg a részed, az nem egy elfogadható hozzáállás. De legalábbis ne csodálkozz az eredményen. Ha változást akarsz az életedben, akkor ki kell lépned, igen, az ismeretlenbe, otthagyva a szinglilét ismerősségét, biztonságát és kényelmét. Mozgásban kell maradnod, aktívan kell tenned a változásért, gyakran eljárni közösségi alkalmakra, programokra. Baráti körből hallottam, hogy két fiú barát, akik hosszabb ideje voltak már szinglik és vágytak a párkapcsolatra, megbeszélték, hogy minden hónapban elhívnak randizni egy-egy lányt. Ha pedig mégsem sikerült ezt megtenniük, valamilyen kihívást vagy büntetést találtak ki egymásnak, így aztán bőven volt motivációjuk a cselekvésre. Ha nem is mindenkinek ez a módszer fog beválni, jó ötletnek tartom azt, hogy szingli barátok egymást motiválják és segítsék az ismerkedésben. Természetesen az ima szerepét sem szabad elfelejtenünk, ugyanakkor nem tudhatjuk le pusztán imádsággal a pártalálást. Isten kéri a mi részünket is. Szóval a kérdés: hogyan ismerkedsz? Cselekszel, vagy csak várakozol?

Ha kíváncsi vagy Papp Miklós atya teljes előadására az ismerkedésről, párkapcsolatról, itt megnézheted:

 

Fekete Ági

Blog Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás