2022. 04. 01.

10 figyelmes jócselekedet, amit ebben a nagyböjtben megtehetsz

Miről mondasz le az idei nagyböjtben? – hangzik a kérdés. Bár a lemondások által is közelebb kerülhetünk Istenhez, fontos, hogy ne érjük be ennyivel, és ne felejtsük el aktívan szolgálni a körülöttünk élőket. Van ötleted, hogyan tehetsz jót másokkal? Mi adunk néhány tippet!

Sokunk mond le a nagyböjtben valamilyen élvezeti cikkről; kávéról, alkoholról, édességről, sorozatokról, facebookozásról vagy az Instagramról… A lemondás magában hordozza azt a lehetőséget, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, erről mi is írtunk több ízben. Ugyanakkor fontos, hogy ne az önfegyelmünket akarjuk bizonyítani, hanem az elménket és szívünket a Jóisten felé fordítani. A nagyböjt egyik alappillére a böjt és az imádság mellett a jótékonykodás, és az időnk, erőnk felajánlása az egyik módja lehet annak, hogy teljesítsük ezt a küldetést. A szívünk Isten felé fordításának szellemében íme 10 jócselekedet, amit még a nagyböjt végéig megtehetünk!

  1. Légy kedves a felszolgálókhoz, pincérekhez!

Mosolyogj rá arra, aki kávét készít neked, kívánj szép napot a felszolgálónak, vagy ha teheted, akkor hagyj borravalót a pincérnek! Az eszedbe jutott már, hogy a pólójára csíptetett névtábla segítségével a keresztnevén szólíts meg egy eladót?

  1. Hívd fel egy rég nem látott barátodat, rokonodat!

Jó tudni, hogy kivel mi újság van, főleg, ha már rég hallottunk egymásról. Egy közös megosztás, beszélgetés mindkettőtöknek mosolyt csal az arcára.

hirdetés
  1. Írj egy pozitív, megerősítő kommentet egy weboldalra, blogra vagy egy Facebook-bejegyzéshez!

A tartalomgyártók legtöbbször csak negatív kommenteket kapnak, ami visszavetheti a kedvüket. Legyen a te hozzászólásod kivétel; köszönj meg egy értékes cikket, motiválj valakit egy bátorító üzenettel!

  1. Küldj egy jó reggelt! vagy jó éjszakát! üzenetet valakinek, akit szeretsz!

Tudasd vele ilyen módon, hogy gondolsz rá!

  1. Adományozz egy olyan ügynek, szervezetnek, amely fontos számodra!

Olyan sok méltó ügy van! Válassz egyet, és adományozz még ma; ne halogasd a dolgot!

  1. Kérj meg egy idős embert, hogy meséljen el neked néhány történetet az életéből!

Ajándékozd az idődet és figyelmedet egy idős embernek; ezáltal ő is tisztelve és megbecsülve érezheti magát.

  1. Ajándékozd meg egy barátod egy inspiráló könyvvel!

Válassz egy olyan könyvet, amely jobbá tette az életedet – hátha a barátod életére is pozitív, maradandó hatást gyakorol majd az olvasmány.

  1. Küldj valakinek egy kézzel írott levelet!

Mikor kaptál utoljára kézzel írott levelet? Modern technológia ide vagy oda, egy hagyományos levél megírása, feladása a postán igazi figyelmes jócselekedet, amit biztosan nagyra értékel majd a címzett!

  1. Süss süteményt a szomszédodnak!

Egy házi készítésű süti a legjobb meglepetés, amely nem csupán finom, de abban is segíthet, hogy baráti kapcsolatba kerülj a körülötted élőkkel, és közösséget építs a szomszédságodban.

  1. Imádkozz azokért, akikkel együtt utazol!

Annyi ember van, akiért senki nem imádkozik. Mi lenne, ha legközelebb, mikor felszállsz a buszra vagy a villamosra, a telefonod nyomkodása vagy zenehallgatás helyett elmondanál egy imát azokért, akikkel épp együtt utazol? Imádkozhatsz például azért, hogy ők is megkapják a hit ajándékát, hogy felismerjék még földi életükben a szerető Isten valóságát!

Forrás: az Aleteia cikke alapján fordította Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás