2022. 03. 28.

Tudom mit nézel ma este – a Jézus-dosszié téged is le fog bilincselni

A Jézus-dosszié egy izgalmas oknyomozás az evangélium igazsága után, miközben betekintést nyerhetünk egy házasság hullámvölgyébe.

Lee Storbel A Jézus-dosszié, Egy oknyomozó újságíró interjúi a történelem legnagyobb rejtélye körül című könyvének 2017-ben a filmes változata is elkészült. A könyv rajongójaként tudtam, hogy izgalmas művel állok szemben, azonban kérdéses volt számomra, hogyan fog a könyvben megjelenő érvelés és részletesen felépített oknyomozó újságírói munka a filmben is kibontakozni.

Lee Strobel egykori oknyomozó újságíró – ma már protestáns lelkész – ateistaként vetette bele magát Jézus ügyének kivizsgálásába. Jézus személyének és az evangéliumoknak történelmi hitelességét szerette volna megvizsgálni. „Alátámasztják-e a történelmi tények és bizonyítékok, hogy a názáreti Jézus valóban az volt, akinek vallotta magát, azaz Isten Fia?” – olvashatjuk a könyv ajánlójában. Lee felesége hitre ébredése miatt kezdett el a kereszténység történelmi hitelessége után kutatni. A könyvben erről csak a bevezetőben olvashatunk, majd izgalmas interjúk és korábbi törvényszéki történetek bemutatásával halad végig az általa felállított komoly és kritikus kérdéseken. Megbízható forrásnak tekinthetjük-e a Bibliát? Megtörtént-e a feltámadás? Túlélhette-e Jézus a keresztre feszítést? Ki az, aki képes meghalni egy hazugságért? 

A könyv világsiker lett, magyarul is már a sokadik kiadását éli meg, így nem csoda, ha (esetleg: ,,hogy”) 2017-ben a filmes változatot is elkészítették. 

A könyvhöz képest annyi különbséget vehetünk észre, hogy a hangsúly az érvek felsorakoztatása helyett a személyes útkeresésre helyeződik, és a házastársi konfliktusra, melyet Lee feleségének a megtérése okoz kettejük között. 

hirdetés

Lee nem tudja elfogadni felesége hitét, így azt teszi, amihez a legjobban ért: oknyomozásba kezd. Mindeközben személyes drámájáról, hitének alakulásáról is megtudunk részleteket, de újságírói munkájának izgalmai is színesítik a filmet. 

A történet a kezdetektől lebilincselő, különösen érzelmesen nézhetjük végig, ha mi magunk is szülők vagyunk, vagy a küszöbén állunk ennek a csodálatos utazásnak. Elgondolkodtat a házassággal és a gyermekneveléssel kapcsolatban is. 

Aki már látott amerikai keresztény filmeket, az tudhatja, hogy az európai ízlésnek kissé direkt és hatásvadász stílusa van az ilyen alkotásoknak. Személyesen én is láttam már olyan filmeket, melyeket „túl soknak”, „szájbarágósnak” éreztem, azonban ebben az esetben – úgy gondolom – egy jó egyensúlyt sikerült megteremteniük az alkotóknak. 

Mivel olvastam a könyvet, számomra a film gondolatban kiegészült az ott feltárt igazságokkal. Kicsit hiányoltam az érvelés bővebb kifejtését, de elfogadtam, hogy egy filmben nagyobb hatást tudnak elérni a személyes szál kibontásával. Egészen kisgyerekek számára kevéssé lenne érthető, így nem mondható családi alkotásnak, kamaszkortól kezdve viszont már élvezhető. 

A könyv elolvasása nem szükséges a megértéséhez, de ha valaki szeretne jobban utánajárni annak a gondolatmenetnek, melynek részleteit fellibbentik a nézők előtt, akkor mindenképpen javaslom annak is a beszerzését. Akár a saját hitünk megerősítése miatt, vagy hivatkozási, érvelési eszköznek is kiváló. 

Filmajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás