2022. 03. 25.

Hogyan kezeled a stresszt? – olvasóink válaszoltak

Sokszor halljuk, hogy a stressz szinte már népbetegségnek számít. Az iskolásoktól a felnőttekig minden korosztály túlterhelt, rohan, ideges. Hogyan lehet megküzdeni vele? Olvasóinkat kérdeztük, ők pedig elmondták saját megoldásaikat.

Egy korábbi írásunkban Kunszabó Eszter adott megoldási javaslatokat a stressz kezelésére, és podcast-csatornánkon is sokat foglalkoztunk már a rohanó hétköznapokkal és a stresszes életmód leküzdésével. De milyen eszközökhöz nyúlnak az olvasóink? Ezt szerettük volna megtudni, és fel is tettük a kérdést Insta-követőinknek. Rengeteg válasz érkezett, sokan azt is bevallották, hogy nem tudnak mit kezdeni az életükben jelen lévő stresszel.  

„Sportolással (úszással)” – írta egyik olvasónk. A stresszt sokan kezelik valamilyen sporttevékenységgel: lovaglással, futással, kardióval, a lehetőségek tárháza végtelen! Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a mozgás csökkenti a depressziót és javítja a hangulatot. 

„Elvonulok, kizárom a környezetem, Bibliát olvasok, sütök” – a csendesség is sokaknak megoldást jelent. Pár perc, amit magunkra fordítunk, a Biblia olvasása, imádság, vagy egy monoton, számunkra örömet jelentő tevékenység segíthet abban, hogy kikapcsoljunk.

Sokaknak ad megnyugvást a zene. Van, aki csak hallgatja, de aki játszik is valamilyen hangszeren, az ezt is beveti a stressz leküzdésére. „Igyekszem nem elnyomni. Megfogalmazom és kimondom magamban, a zene szokott segíteni.” Egy 2017-es tanulmány szerint az éneklés stresszoldó hatású. A kutatók a kortizol, azaz a stresszhormon mennyiségét mérték a résztvevők nyálában éneklés előtt és után. Azt találták, hogy a kortizol mennyisége alacsonyabb volt éneklés után, tehát bizonyítottan ellazít! Érdemes tehát ilyenkor otthon dicsőíteni is, vagy elmenni egy közösségi dicsőítésre, hiszen így a lelkünk is töltekezni tud Isten imádatával.

hirdetés

Vannak, akik azt is bevallották, hogy nem tudják kezelni a stresszt: a környezetükön vezetik le, vagy saját magukat marcangolják. „Nem tudom kezelni, az egészségem kárára jár”, „Szomorú leszek tőle, nagyon rosszul viselem”. Nem kell kétségbeesni ilyenkor sem, hiszen nem vagyunk egyedül! Tudatos küzdelemre van szükségünk a stressz ellen, csak így tudjuk legyőzni!

Fantasztikus igéket is írtak nekünk olvasóink, melyek emlékeztetnek Isten szeretetére és hűségére. „Emlékeztetem magam erre: 

Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen! (János 14,27)”

Másnak a következő zsoltárrészlet a stressz elleni igéje: „Ha Isten segít, a kőfalon is átugrom.” (Zsolt 18,30b)

A megoldások sokfélék, ahogyan a hangulatunk is mindig változik: nem válik be állandóan ugyanaz a trükk. Vértezzük fel magunkat tudással és tegyünk a stressz ellen!

Neked mi válik be ilyenkor?

 

Borítókép: Citalliance | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás