2022. 03. 24.

„A húsvét előtti időszak a megtérés, a bűnbánat, az újrakezdés ideje!” – Böjte Csaba

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a húsvét előtti negyven nap alatt fontos a tudatos önmérséklet ételben, italban, beszédben, szórakozásban, és hogy legyünk magunkkal szemben határozottak, szigorúak. Böjte Csaba nagyböjti üzenetében kiemelte, hogy ne a vágyaink vezessenek minket, hanem az Isten- és az emberszeretet!

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes úgy véli, hogy a felesleges holmikból nagylelkűen adakozunk, de a létfontosságú dolgainkról körülményesen mondunk le. Nehezen válunk meg az anyagiakról, de talán még ennél is bonyolultabb lemondani a vélt vagy valós igazunkról, azokról a jogainkról, mindennapi szükségleteinkről, kényelmünkről, amelyek szerintünk minket megillet. 

„Szent Márton fiai vagyunk, fogjuk kardunkat, és szeretetből rövidítsük meg nem csak a ruhatárunkat, hanem a mindennapi igényeinket, sőt az embertársainktól való elvárásainkat is. Legyünk nagylelkűek, bocsássunk meg szívből egymásnak, mindazoknak, akik vétettek ellenünk, kegyelmezzünk meg az ellenünk vétőknek, elérkezett az Úr jubileumi esztendeje!” – kezdte Csaba testvér, aki szerint ebben a bűnbánati időben lényeges, hogy megtaláljuk a kapaszkodót. 

„Hol máshol kereshetnénk oltalmat, védelmet mint értünk nagypénteken átdöfött, és húsvét hajnalán diadalmasan feltámadt Megváltónknál, világunk legbelső szentélyében, hol valóban összeért a menny a földdel, a természetfeletti világ az anyagvilággal!

A bűnbánatnak e szent időszaka nem az ítélkezés, hanem a megtérés, a bűnbánat, az újrakezdés ideje!

Az ítélkezés, a rosszindulatú áskálodás is bűn, nekünk nem a bűnt kell szaporítanunk ebben a világban, – abból sajnos így is nagyon sok van – hanem a jót, a szeretettel, bölcsen átgondolt cselekedetekből fakadó értéket kell teremtenünk e földre. A gondok, nehézségek közepette, az, aki csak a saját erejében bízik, összeroskad! A hívő keresztény, aki tudja, hogy ő nem magányosan sodródó porszeme e világnak, az, mint az űzött csibe a kotló mamához menekül, bújik bizalommal Urához, Istenéhez! Viharfelhők gyűlnek, Ferenc pápa szavára papjaink a templomainkba hívnak, az imádság, a böjt, a megtérés ideje elérkezett! Imádkozzunk a békéért!” – zárta böjti gondolatait Böjte Csaba testvér. 

Borítókép: Böjte Csaba - Fotó: Török Brigi
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás