2022. 02. 10.

#csakegygondolat – Elfogadni azt, ami éppen van

Nyugtalan a szívem és türelmetlen vagyok. Várom a változást. Vágyom a változást. Belül izgek-mozgok, de hiába, körülöttem minden mozdulatlan, statikus. Nem az van, amit kigondoltam, ahogy előre elterveztem az életem. És így már a helyemet sem találom.

Egy régóta tartó betegség, gyász, hosszadalmas munka-vagy hivatáskeresés, végtelennek tűnő várakozás valamire vagy valakire, egy problémákkal terhelt kapcsolat…mennyi ilyen helyzet vagy periódus van az életünkben, amik nem szerepeltek a terveink között. Olyan helyzetek, melyekben azt érezzük: hiába várok a változásra, hiába teszek érte, az mégsem akar eljönni. A bensőnk zaklatottan lehetőségek után kutat, hogyan lehetne előrelépni, kilépni végre ebből a helyzetből, de nem jön megoldás. Miért várat meg az Isten?

Mert igen, van, hogy Isten azt kéri tőlünk, legyünk türelemmel, ne ragaszkodjunk görcsösen a változáshoz, hiszen mindennek rendelt ideje van. Benne akar minket tartani a várakozás nehézségében, hogy aztán megújulva léphessünk a következő időszakba. Hogy a számunkra átmenetinek tűnő életszakaszokat is el tudjuk fogadni, és felfedezni azok szépségét. Hogy rájöjjünk: az életben egyedül Isten állandó. Elfogadni azt, ami éppen van, és nem elvágyódni a múltba, a jövőbe…

Sokszor pont akkor történik változás az életünkben, mikor elfogadással tudunk viszonyulni a problémánkhoz. Amikor kimondjuk Istennek, hogy Legyen meg a te akaratod!, abból valami új tud születni. Belenyugodni a látszólagos mozdulatlanságba, megrekedtségbe nem egyenlő a lustasággal, a lemondással, hanem sokkal inkább azt jelenti, hogy jobban bízom Isten terveiben, mint a sajátomban, és hiszem, hogy Ő akkor is munkálkodik, mikor azt én nem látom vagy nem érzem.

hirdetés

„Uram, adj türelmet,

Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,

Amit lehet, és adj bölcsességet,

Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

(Assisi Szent Ferenc imája)

Fekete Ági

#csakegygondolat
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás