2022. 02. 07.

,,Menj hát, és ne félj” – így talált be Dosztojevszkij zseniális gondolatmenete a téli olimpián

Ezeket a heteket Kínában töltöm, ahol az olimpiai játékokat rendezik – és én abban a hálás helyzetben lehetek, hogy tudósíthatok az eseményről. Rengeteg impulzus, felemelő pillanat éri az újságírót egy olimpián, most mégis egy váratlan pillanatot osztok meg Veletek. Sok mindenre számítottam, de hogy Zhangjiakouban épp Dosztojevszkij fog betalálni egy fantasztikus gondolattal – erre nem gondoltam!

Amikor a téli olimpiára készülve betettem a hátizsákomba Dosztojevszkijnek a Karamazov testvérek című könyvét, akkor elsősorban az járt a fejemben, hogy szükségem lesz a rengeteg feladat közepette is egy kis szellemi és lelki feltöltődésre is. Úgyis fogalmazhatnék, hogy tudtam, néha ki kell majd szakadnom abból a megtisztelő és nagyon felelősségteljes munkából, amelynek során Kínába vezetett utam, hogy a magyar és nemzetközi sportolókkal interjúkat készítsek, tudósítsak az M4 Sport nézőinek. A reggeltől estig -20 fokban(!) lévő munka nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hatalmas kihívás elé állítja az embert, ezért fontos, hogy ne csak a testét, hanem a lelkét is regenerálni tudja az alatt a rövid idő alatt, amelyet nem munkával tölt. Bevallom őszintén, hogy nem tudom, hányan utaztak Dosztojevszkij-könyvvel a táskájukban az ötkarikás játékokra – bár talán az oroszoknál akadt erre is példa –, de utólag is hálás lehetek ezért a döntésért.

A könyvben szerepel egy olyan gondolatmenet, amelyet Dosztojevszkij egy sztarec, azaz egy idősebb, példás életű szerzetes „szájába ad” és amelynek

hirdetés

olvasásakor egy olyan lelki buzdítást érez az ember, amely szinte váratlanul emeli fel a szívét.

Egy asszony keresi fel a szerzetest, aki három éve nagy vétket követett el, amelyet hiába gyónt meg kétszer is, félelemben él. A sztarec az asszony félelmére így reagál:

,,Ne félj semmitől, és ne félj soha, és ne búsulj. Csak a bűnbánat ne apadjon ki belőled – akkor az Isten mindent megbocsát. Nincs és nem is lehet olyan bűn az egész világon, amelyet meg ne bocsátana az Úr, hogyha szívből megbánják. És emberfia nem is követhet el olyan bűnt, amely kimerítené Isten végtelen szeretetét. Vagy lehetséges olyan bűn, amely túlhaladná az isteni szeretetet? Csak a bűnbánattal törődj szakadatlanul, a félelmet pedig űzd el. Hidd el, hogy az Isten úgy szeret, ahogy el sem tudod képzelni: hogy bűnöddel együtt és bűnödben is szeret. Régen megmondatott, hogy az égben jobban örülnek egy megtérő bűnösnek, mint tíz igaznak. Menj hát, és ne félj. Ne keseredj el az emberek miatt, és ne haragudj a sérelmekért. Ha megbánod a bűnödet, akkor szeretni is tudsz.

Ha pedig szeretsz, akkor már az Istené vagy.

Szeretettel mindent meg lehet váltani, meg lehet menteni. Ha egyszer én, egy ugyanolyan bűnös ember, mint te vagy, meghatódtam sorsodon és megsajnáltalak, mennyivel inkább megszán az Isten. A szeretet olyan drága kincs, hogy azon az egész világot megveheted, és nemcsak a saját bűneidet válthatod meg vele, hanem a másokét is. Eredj hát, és ne félj.”

Már ezért a pár sorért megérte elutaznom a világ másik felére! 

Borítókép - Fotó: Kritchanut | Dreamstime.com
Blog Martí Zoltán
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 08. 20:20

    A bűneim ellenére szeret az Úr, és mindenképpen meg akar (és meg tud) azokból szabadítani. Meg lehet térni, van bűnbocsánat. Halleluja!

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 09. 03:41

    “… megértettem, hogy semminek sincs értelme, ha nem tudjuk jóvátenni azt, ami már megtörtént.”
    (Pilinszky János)

    Marad a kereszt.
    “Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek!” (Lukács ev. 18:13)

    A bűnbocsánat az Úr legfontosabb ajándéka a számunkra e földi életben.

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 09. 12:38

    Philip Yancey: Meghökkentő kegyelem (részlet)

    “Egy angliai vallási konferencián a világ minden tájáról érkezett résztvevők arra igyekeztek választ találni, hogy vajon mi teszi egyedivé a keresztyénséget. Sorra vették a lehetőségeket: talán a megtestesülés? Más vallásokban is előfordul, hogy az istenek emberi alakot öltenek. A feltámadás? A többi vallásban is olvashatunk a halálból való visszatérésről.
    Vitáztak, érveltek, míg valahonnan elő nem bukkant C.S. Lewis:
    – Mi ez a nagy hangoskodás? – kérdezte a terembe lépve. Amikor megtudta, miről diskurálnak a kollégák, azonnal rávágta:
    – Na, ez igazán egyszerű. Hát a kegyelem.
    A konferencia résztvevői némi gondolkodást követően végül rábólintottak Lewis válaszára. A gondolat, miszerint Isten szeretete ingyenesen, mindenféle feltétel nélkül elérhető számunkra, valóban ellentmondani látszik az ember ösztönös törekvésének. A buddhisták nyolc szakaszból álló útja, a karma hindu tana, a zsidók szövetsége, a muzulmánok szabályrendszere mind Isten tetszésének elnyerésére irányul. Egyedül a keresztyénség veszi a bátorságot, hogy Isten feltétel nélküli szeretetét hirdesse.”

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 09. 17:13

    Évekkel ezelőtt történt, hogy a munkahelyemen összefutottam egy hívő testvérrel. Sose láttam még, ő külsősként dolgozott akkor az épületben. A portás mutatott be minket egymásnak.
    Találkozásunkkor rögtön nekem szegezett egy kérdést:
    – Van üdvösséged?
    Meghökkenésemben hirtelen csak annyit tudtam válaszolni:
    – Jézus meghalt értem.
    Aztán még társalogtunk erről-arról, majd mentünk intézni a dolgainkat. Többet nem találkoztam vele…
    Évek múltán is eszembe jut ez a beszélgetés. Gondolkodom, vajon mit felelnék ma arra a kérdésére. A helyzet az, hogy jobb választ még nem találtam.
    Igen, üdvösségem Jézus érdeméért van.
    (Sz. J.)

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 10. 20:10

    Max Lucado: Semmi felől ne aggódj (részletek)
    “Boldog ember az, aki tisztában van a bűn mélységével és a kegyelem nagyságával is.
    Nem véletlen, hogy az autók szélvédője nagyobb, mint a visszapillantó tükör. A jövőd fontosabb, mint a múltad. Isten kegyelme nagyobb, mint a bűneid. Nem jó, amit tettél. De Isten jó. És megbocsát. Kész arra, hogy új fejezetet írjon az életedben.”

  • Válasz Szilágyi József 2022. 02. 11. 17:46

    GÁL ÁLMOS keramikus:
    AGYAG AZ ALKOTÓ KEZÉBEN (részlet)
    “Óriási öröm volt számomra, amikor fölfedeztem, hogy a fazekasságban nincs selejt. Semmit sem kell kidobni. Szeretettel és szakértelemmel az utolsó kis agyagdarabkát is meg lehet menteni, újra lehet gyúrni és ismét meg lehet formálni.
    A másik nagy meglepetés az volt, amikor fölfedeztem, hogy az értéktelen sárból egy kevés idő ráfordításával, valamint hozzáértéssel, teljesen új anyag keletkezik. Megmarad az alap, de a kemence tüzéből kikerülő cserépnek már teljesen más a szerkezete, mint az agyagnak. –
    A korábbi életem is leginkább egy marék sárhoz volt hasonló, teljesen alaktalan és képlékeny volt. Nagyon mélyre kerültem, sok kívánnivalót hagyott maga után az életvitelem. A környezetem gyakorlatilag lemondott rólam.
    Ekkor Isten kezébe vette az életemet, mint fazekas az agyagot, és elkezdte formálni. Így a vad életemből egy békés, nyugodt élet lett, amit Istennek köszönhetek.
    A mesterségemen keresztül nap mint nap szembesülök azzal, hogy nincs reménytelen, kilátástalan helyzet, mindig van egy következő lépés, egy választható kiút.”
    (forrás: Jelige magazin 2009/II)