2022. 01. 24.

Döntés és cselekvés – Papp Miklós gondolatai

Miért fontos a döntéshozatal és hogyan éljünk jól a lehetőségeinkkel? Milyen értelemben lesz gazdagabb az életünk keresztényként, mik azok az értékek, amelyeket ezen szemléletmód mentén újraértelmezhetünk? Papp Miklós görögkatolikus pap ilyen és ehhez hasonló érdekfeszítő kérdésekre ad választ előadásában.

Keresztény fiatalként élni a mai világban, valljuk be, sok kihívással jár. A pályaválasztástól kezdve a hétköznapi döntéshelyzeteken keresztül a házasságig és családalapításig számtalan olyan választás elé kerülünk, amelyekben nem mindig egyszerű, de annál fontosabb meghallani Isten hangját. Egyáltalán mire törekedjünk a döntéseinkkel kapcsolatban? Papp Miklós előadása sok értékes gondolattal és megfontolandó tanáccsal gazdagított engem ezzel a témával kapcsolatban.

Bevallom, szimplán egy szemlét szerettem volna készíteni a előadásból annak meghallgatása után, de a cikk írása közben realizálódott bennem, hogy tényleg mennyire jelentős mindez a későbbi életem szempontjából, és hogy ezt nem lehet egyszerűen csak összefoglalni. Teljes mértékben egyet tudok érteni Papp Miklóssal abban, hogy az ilyen előadások, beszélgetések azok az alkalmak, amelyek a 10 perces templomi prédikációk és az 5 éves teológiai képzések közti „űrt” ki tudják tölteni, ezekben rejlik a jövő. Ha igazán odafigyelő szívvel és elmével hallgatja őket az ember, nagyon sokat tanulhat belőlük, és mély gondolatokkal távozhat.

A döntéshozatal pedig egy olyan kérdéskör, amely napi szinten jelen van az életünkben, mégis kevés figyelmet fordítunk rá, arra, hogy milyen meghatározóak a választásaink, főleg fiatalon.

Nem az a lényeg, hogy mindig tökéletesen tudjunk dönteni, hibák nélkül haladjunk az úton a céljaink felé.

Éppen ellenkezőleg, a hibáinkból megtanulhatjuk, mit nem szeretnénk elkövetni újra, hogyan és milyen irányba fejlődjünk, a tapasztalataink pedig hozzásegítenek ahhoz, hogy kitartóak és elhivatottak legyünk, ahogyan segítenek rájönni arra is, mi az az értékrend, amellyel azonosulni szeretnénk (az „a szemüveg, amelyen keresztül nézzük a világot”), milyen emberekkel vegyük körül magunkat, milyen életállapotot és szakmát válasszunk.  

Az alapdöntés az, hogy az ember beleáll-e a „huzatba”, vagyis válaszol-e Isten meghívására a jóság, igazság, szépség és szentség felé. A hitben, szeretetben, reményben – fejtette ki a görögkatolikus pap – ugyanis nincs arany középút, hanem dinamika van, ahogyan gondolkodásunknak is van egy folyamatos dinamikája. Ez olyan, mint a soha meg nem nyugvó szeretet, annak a csodája és egyben az arra irányuló megpróbáltatás, hogy képesek legyünk újra meg újra megerősíteni a szeretetet magunkban. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy meghívottak vagyunk arra, hogy mindezt a „huzat”-ba beleállva tegyük. A hit egy olyan „plusz” erőt ad, amellyel el tudjuk hinni azt, hogy érdemes léteznünk, amely

nem engedi, hogy leragadjunk a sajnálkozásban, a múltban, amellyel keressük azt, hogy szeretettel viszonyuljunk egymáshoz, bármi történjen is.

„Ha arra vársz, hogy készen legyél, hát sosem leszel kész.” Ezek azok a gondolatok, amelyek leginkább megragadtak bennem és amelyek miatt mindenkinek – fiataloknak, idősebbeknek, hívőknek és az útjukat keresőknek egyaránt – bátor szívvel ajánlom az előadás meghallgatását.

A teljes előadást itt nézhetitek meg: 

 

Ötvös Kinga

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás