2022. 01. 19.

“Jezsun” nem fogom leszólítani – udvarlási nehézségek a fiúk szemszögéből

Milyen problémákba ütközöl az udvarlás során? – tettük fel a kérdést Instagramon férfi követőinknek, ugyanis meggyőződésünk, hogy az ő hangjukat kevesebbet hallani! Sok izgalmas válasz érkezett, ezekből kiindulva szeretnénk bemutatni azokat a nehézségeket, melyekkel a fiatal férfiak küzdenek. 

Hogyan találjuk meg életünk párját? – ez a kérdés központi helyen van az életünkben, és a női magazinok kimerítően írnak is ebben a témában. (Valljuk be, a 777 oldalán is inkább a női szemszög jelenik meg.) De hogyan udvarol a férfi?

Milyen nehézségekkel szembesül egy mai fiatal férfi, aki a párját keresi? 

Többen írtátok, hogy szerintetek túlzott elvárásokkal vetik bele magukat a lányok az ismerkedésbe. 

„A nők azt mondják, hogy nem a külső számít, de ez kamu. Nekik elsősorban csak az számít” – írta az egyik válaszadó. A jelenséget sokan megerősítették, ugyanakkor azt is kiemelték, hogy az internet világában nagyon nehéz jó benyomást kelteni. 

hirdetés

„Úgy gondolom túlzott elvárások a lányok részéről. Főleg netes ismerkedésnél.”

Ha az ismerkedés a neten keresztül kezdődik, abban sok a rizikó. Bármennyire is hozzá vagyunk szokva ehhez a világhoz, a vonzalom hús és vér emberek között tud elmélyülni, nem két képernyő között. Lehet, hogy a fényképek és a csetelés alapján felépül egy túlidealizált kép a fejünkben, amely messze eltér a valóságtól.

Azt is kiemeltétek, hogy mások véleménye is nehezíteni tudja a kibontakozó románcot. Egy rossz szó a családtól, az egyik barátnő fintorgó tekintete máris ki tudja zökkenteni a másik felet. 

Nincs meg a közös platform

„Nincs meg a közös platform arra, hogy kialakuljon az ismeretség. (Jezsun* nem fogom leszólítani.)” 

* Jezsu, azaz Jezsuita 8-as mise, a Jézus Szíve Jezsuita Templom fiatalok körében közkedvelt esti miséje. 

Hol ismerkedjen egy keresztény fiatal, aki hasonló értékrendeket valló lánnyal szeretne találkozni? Ahogyan hozzászólónk is utalt rá, lehet, hogy meglát valakit az esti szertartáson, de illik-e a templomból kilépve odamenni a kiszemelt hölgyhöz? Ha a mise után nem elegyedünk beszélgetésbe, akkor hol tudunk? 

„Eltűnt a keret, ahol lehet ismerkedni. Csak első benyomás alapján indul vagy nem valami.”

Játszmák

„Sokszor a lányokról nem lehet eldönteni, játszanak-e vagy komolyan gondolják.”

Az egyik leggyakrabban emlegetett probléma a „játszmázás”. Nincs egyértelműen kimutatva az érdeklődés, így a bizalmatlanság, a kétségek és a gyötrődés jellemzi a két fél ismerkedését. Ha sok hasonló tapasztalatunk van, akkor el is jutunk a következő pontig, amely talán a leggyakoribb válasz volt. 

Kudarcok és félelem

„Már el sem jutok az udvarlásig. A sok kudarc után bezárkóztam, nem merem megpróbálni.”

„Az első lépés a legnehezebb.”

„Nem merek kezdeményezni senkinél. 🙁 “

„Sajnos a legtöbb srácnak az első udvarlás csalódás szokott lenni.”

„Ahogyan én tapasztaltam, a nőket sokkal inkább vezetik az érzéseik, mintsem meggyőződés, vagy bármi más, és mivel az könnyen változik, nehéz fenntartani az érdeklődést.”

Amikor a válaszok többsége arról szól, hogy a férfiak már nem is mernek udvarolni, akkor el kell gondolkoznunk a mai randikultúrán. Természetesen rengeteg különféle szituációt foglal egy-egy ilyen kijelentés magába, így fölösleges hibáztatnunk egyik vagy másik nemet. A kérdés mindenkihez szól: hogyan bánok a másik emberrel? Figyelembe veszem-e az érzéseit? Tisztelettel elfogadom a határait, a közeledését, vagy esetleg gúnyt űzök belőle? Nőként nagyon fontos tudatosítanunk, hogy mekkora „hatalmunk” van: egy-egy meggondolatlanul megfogalmazott elutasítással életre szóló sebeket tudunk okozni. Férfiként pedig tiszteletben kell tartanunk azt, ha egy nő nem mutat érdeklődést, vagy nem tudja kezelni a felé irányuló figyelmet. Csak úgy tudunk javítani a randizás kultúráján, ha nem hagyjuk, hogy a rossz tapasztalataink kivetüljenek azokra a személyekre, akikkel a jövőben ismerkedünk. 

 

Borítókép: Unsplash
Vélemény
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Andrea 2022. 01. 20. 20:46

    Szerintem a Jezsun kinézett lánynak valahogy próbálj a közelébe kerülni, nem szemtől szembe azonnal lerohanva, az nem mindenkinek jön be. Először csak kerülj a látóterébe, találkozzon a tekintetetek párszor. Sokszor a tekintet is kifejez már szimpátiát. Nézd meg, kikkel beszélget! Ha van társasága, akkor a társaság közelébe kerülj valahogy, akár teremts “véletlen” szitukat. Legyél kreatív! Emellett pedig kérd az Urat, hogy segítsen neked abban, hogy ha úgy látja jónak, akkor jöjjön össze az a párkapcsolat, viszont ha nem látja jónak, akadályozza meg! Így az Úrban van maximális bizalmad,Ő erősít téged, nincs mitől félni. Persze, ha elkezdtek randizni,ettől még ne vedd készpénznek, hogy ő lesz a feleséged, mert az Úr segített összehozni. Isten, ha kérjük, a nem házasságig tartó párkapcsolatok által is készít minket majdani házasságunkra, hiszen van miben fejlődnie mindenkinek, hogy majdan jó férj/feleség illetve apa/anya legyen. Csak kérni kell, és nyitottnak lenni Szent Akaratára. Bízni abban, hogy Ő mindig a legjobbat akarja nekünk. Hajrá!

    /egy 4 gyermekes, boldog házasságban élő családanya, akinek voltak előtte fájó szakításai is/