2022. 01. 09.

Azért nem tudsz szeretni, mert nem érted – Bedő Imre

Bedő Imre a Férfiak Klubja videójában a szeretetről beszélt, egy újszerű megközelítésben, melyben a szeretetet annak teljességében és legmélyebb valójában igyekszik értelmezni. Az új gondolatokból mi is újratöltekezhetünk. 

Azt mondja a kereszténység, hogy a szeretet maga Isten és Isten maga a szeretet. Tehát az a szeretet, amely bennünk van, az a mi isteni részünk. Ezzel igazán érdemes foglalkoznunk.” Bedő Imre a Férfiak Klubja Youtube-csatornáján a szeretetről osztotta meg a gondolatait. A szeretet manapság sokszor elcsépelt és kihasznált szó, azonban Bedő Imre tolmácsolásában új erőre kap és mi is új erőre kaphatunk tőle arra, hogy szeressünk, és azt helyesen is tegyük.

„Mi is valójában a szeretet? Túlságosan elkoptatták, ez az a szó, amellyel mindent el lehet odázni, amely mindenre felmentést ad, mert azt mondjuk, hogy ahol szeretet van, ott minden van. A szeretet mindent megold, a szeretet mindent megbocsát, ha igazán szeretsz, akkor mindegy, hogy a másik mit csinál… az egész egy félreértelmezett, ömlengős máz, amellyel, ha leöntünk mindent, akkor semmivé válik, holott ez a legeslegfontosabb dolgok egyike…

hirdetés

Nem ömlengeni kell, hanem esélyt kell adni. Nem minden fog sikert hozni, amit teszek, de a rengeteg esélyadásból nagyon sok fog gyümölcsöt teremni. ”

Ezzel az erős felütéssel kezdi Bedő Imre a videóját, azonban hogyan lehet a szeretetet helyesen megélni, hogyan lehet úgy szeretni, hogy az mindkettőnknek jó legyen? Hogy erre képesek legyünk, Bedő szerint meg kell próbálnunk megérteni, mi is ténylegesen a szeretet maga, annak ellenére, hogy erre soha nem leszünk igazán képesek. Erre tesz kísérletet videójában is , melynek legmagvasabb gondolatait idézzük:

,,Az egyik legnagyobb csapda, hogy azt hisszük, hogy a szeretet az egy érzelem, amely bennünket elönt, ha szeretjük a másik embert. De mi a helyzet akkor, ha a kibírhatatlan szomszédot kellene szeretni, vagy az anyóst, aki hátulról betámad minket? Hogyan nyilvánul meg a szeretet akkor, ha valaki olyannak van szüksége a szeretetre, akit nehéz szeretni? Mert igazán annak van szüksége a szeretetre, akit kevesen szeretnek. Ez pedig szemléletváltást igényel a mi részünkről.

A szeretet hasonló, mint a matematikában a nulla. Ez a „semminek” a megjelenítése, mégis ez az a pont, amelyen minden támaszkodik és egyensúlyban áll…

A szeretet az nem valamivel teli állapot, mert ha valamivel teli vagyunk, akkor már nem fér el semmi. Aki érzelemmel van tele, az igazából önmagával van tele és nem a másik emberrel. A szeretet valami üres dolog, nincs benne semmi, de ha belekerül valami, abból bármikor születhet valami új… A szeretet olyan, mint egy fehér papír, amelyre bármit lehet rajzolni. Mindenkihez úgy kell közelítenünk, hogy van nálunk egy ilyen papír, amelyet oda tudunk adni neki és ő írni tud rá… De a szeretet nemcsak üres, tiszta, fehér mint a papírlap hanem semleges is. Amikor a jézusi szeretetről beszélünk, akkor nem arról beszélünk, hogy mi milyen helyről jövünk, milyen értékítéletet hozunk és ehhez képest tudunk-e szeretni, hanem arról, hogy fel tudok-e venni egy olyan semleges pozíciót a kibírhatatlan szomszédommal vagy a hátból támadó anyósommal szemben, hogy tudjak nyújtani neki egy fehér papírt, egy új esélyt… Ez a semlegesség azonban nem passzív, nem ürítem ki magam annyira, hogy aztán már ne foglalkozzak semmivel. Ez egy kíváncsi semlegesség, amely újra és újra kapcsolódni akar, esélyt akar adni.

De nem szabad elfelejteni, hogy mi tökéletlen esendő emberek vagyunk, vannak elvárásaink, ami nem gond. Nagyon nehéz azt elvárni magunktól, hogy mi mindenkit feltétel nélkül szeressünk, törekedni azonban lehet rá, és az, hogy újra és újra esélyt adunk, már egészen közelít ehhez.”

A teljes videót itt tudjátok megtekinteni.

 

Borítókép - Fotó: Frizzantine | Dreamstime.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás