2022. 01. 05.

A keresztény szeretet nemcsak azt szereti, aki rokonszenves

Nyíri Tamás római katolikus pap gondolatai a keresztény szeretetről pont akkor jutottak el hozzám, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. 

Igazán elgondolkodtató és értékes gondolatot olvastam ma reggel a “Beszélgetés a Mesterrel” című könyvben – amelyet egyébként mindenkinek csak ajánlani tudok. Különösen jelképes számomra, hogy Nyíri Tamás római katolikus pap (1920-1994) rövid elmélkedése pont azt követően került a kezembe, hogy tegnap este hatalmas vihart kavart Lábánné Hollai Katalin társunk higgadt és nagyon keresztényi írása Homonnay Gergely halála kapcsán

Hogyan kell viszonyulnunk embertársainkhoz, akik teljesen mást gondolnak rólunk? Különösen azokhoz, akik megvetnek bennünket? Mit jelent az, hogy keresztény szeretet?  Ezekre a nagyon fontos kérdésekre próbál választ keresni a Széchenyi-díjas teológus a már idézett könyvben:

“A szeretet ugyanis, amelyről azt mondja az Úr, hogy a kereszténység lényege, azt kívánja meg tőlünk, hogy úgy szeressük az embereket, ahogy az Isten szeret minket. Isten nem azért szeret bennünket, mert különösen erényesek vagyunk számára. Még akkor is szeret, ha nincs bennünk semmi szeretnivaló.

hirdetés

A tékozló fiú rongyaiban is szeret, nem azért mert mi vagyunk jók, hanem azért, mert Ő jó.

A keresztény szeretet ezen az úton jár: nemcsak azt szereti, aki rokonszenves, , illik hozzá, akitől vár valamit.

A keresztény szeretet nemcsak azzal tesz jót, aki hozzá is jó, hanem akinek szüksége van a jóságra akkor is, ha nem szimpatikus, ha ellenszenves, ha nem vár tőle semmit, még hálát sem: “Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra, esőt ad igazaknak és bűnösöknek. Ha azokat szeretitek csak, akik titeket szeretnek, mi lesz jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? És ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi többet tesztek? Nem így tesznek a pogányok is?” (Mt 5, 45-47)

Ez a “több” a keresztény szeretet.”

Nehéz út ez, amelyen mindannyian sokszor elbotlunk. Szeretni azt, aki gyűlöl bennünket. Irgalmasnak lenni ahhoz, aki irgalmatlan lenne hozzánk. Szeretni a bűnöst, és elítélni a bűnt. Talán egy egész élet is kevés arra, hogy  jól csináljuk, de meg kell próbálnunk. Erre hív minket Jézus, erre hív minket a hitünk.

Blog Martí Zoltán Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zsolt 2022. 01. 05. 17:46

    A „tisztelet” szónál könnyen keveredik össze a tett és a személy megítélése. Érdemes helyette a „személy méltósága” kifejezést használni.
    UI: A Homonnay Gergelyről szóló első negatív hozzászólást nem én írtam a Zsolt nick név alatt, hanem egy másik Zsolt.