2021. 12. 25.

3+1 tipp, hogy a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli elfogyasztása után mit csináljon a család

Vannak olyan különleges lehetőségek, amikkel érdemes élni, ha az ünnepi ebéd vagy vacsora után mozgósítani szeretnénk a kajakómába (étkezés utáni aluszékonyságba) esett családunkat.

1.Játsszunk beugrót!

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor ez egy jól ismert szituációs játék lesz, ami garantálom, hogy csakis viccesen sülhet el.

A lényege, hogy van egy adott helyzet (legtöbbször valamilyen kellemetlen), amit kitalálunk. Például: Négy síelő beül a felvonóba, de az hirtelen elakad és már fél órája a magasban lengenek. Ezután kiválasztunk négy embert, akik a síelőket kezdik eljátszani. Az ötödik ember feladata lesz a jeleneteket STOP! szóval megállítani. Ilyenkor az történik, hogy a stoppoló személy mond egy nevet is (pl. STOP! Mária) és ekkor Mária a zsebébe nyúl, majd felolvas egy cetlit.
Fontos, hogy a játék elején kell írnunk vagy nyomtatnunk kis cetliket, amiket (körülbelül 2-3 darabot fejenként) szétosztunk a szereplők között. Ezekre bármilyen mondatokat kitalálhatunk (pl. Úgy szeretem, ha valaki hóembert épít!). Azonban én határozottan javaslom, hogy válogassunk a Bibliából mondatokat, így is megismerve Szentírásunkat (pl. ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm!” Máté 3,17).

hirdetés

2.Nézzünk családi képeket, videókat!

Ha kevésbé vágyunk mozgolódni, vagy a beugró után jól esne megpihenni, akkor tökéletes program lehet elővenni akár régi, kiskori, akár a 2021-es képeket és visszatekinteni picikét az évre. Lehet projektorról vászonra vagy falra kivetíteni, nagy tévén, táblagépen, de egyszerűen egy telefont körülülve is könnyünk csordultáig nevethetünk a szép emlékeken.

3.Készítsünk időkapszulát / lelki ösvényt!

Ez mindenképpen a legtartalmasabb program a három közül, ezért semmiféleképpen ne hagyjuk ki. Ragadjunk annyi lapot és tollat, ahányan ülünk az asztalnál.
Innentől két lehetőségünk van:

  1. Adjuk meg a csendet és figyeljünk picit befelé, értékeljük a múltat, koncentráljunk, hogy le tudjuk írni jól a jelenben gondolataink és tekintsünk jövőbeli elképzeléseink felé. Állapodjunk meg 3 kérdésben, amire mindenki válaszol és lapra veti. Ötletek: Mire vagyok büszke ebben az évben? Miért sikerült még jobban ez a Karácsony? Többet tudtam figyelni Jézusra? Hogyan szeretnék vele együtt növekedni ebben az évben?
  2. Beszéljük meg hangosan és alkossunk együtt. Azonban ehhez javaslom, hogy inkább más jellegű kérdéseket használjunk. Például: ha a Miért láttok engem jónak? kérdést járjuk körbe, akkor mindenkinél egyesével megállunk és elmondjuk neki, hogy miért látjuk benne Jézus arcát. Ő pedig ezeket rögzíti a papírra. (Szerintem így is jó hosszú a folyamat, de kiegészíthetjük azzal, hogy mi miért látjuk magunkban az Egyszülöttet.)

Csavarjuk össze a lapokat, majd dobjuk egy befőttes üvegbe! Ezt majd csak jövő Karácsonykor nyissuk ki, amikor pedig értékelhetjük a leírtakat.

+1 Legyen előre tervezve, megbeszélve, hogy mit fogunk az étkezés és az ajándékozás után csinálni!
Talán ez a legfontosabb pont. Mivel, ha előre le van fektetve a program, akkor mindenki úgy készül. Így már tervekkel ülünk az asztalhoz és elő lesz készítve a terep tartalmas beszélgetésekre, kikapcsolódásra.

Sikeres, békés és legfőképpen áldott beszélgetést, ünneplést kívánok mindenkinek!

Baranyi Lili

Borítókép - Fotó: Igor Mojzes | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás