2021. 12. 23.

Békét karácsonyra?! – 3+1 tipp a feszült helyzetek kezelésére az ünnepek alatt

Sajnos olykor az ünnepi hangulat nem olyan felhőtlen, mint ahogyan elképzeltük, és mint amilyen lehetne. Hogyan kezeljük a feszült helyzeteket karácsonykor?

Nálatok is előfordult már, hogy éppen karácsonykor robbant ki a vita otthon? Hiába vagyunk minden erőnkkel azon, hogy elcsendesedjünk, elmélyedjünk a hitünkben az adventi időszakban és átadjuk magunkat az ünnepi hangulatnak, valljuk be: ez nem mindig olyan egyszerű. Az év végi hajtás, az ajándékok beszerzése akaratlanul is stresszt okozhat nekünk. Befeszülünk, összetűzésbe kerülünk a környezetünkben levőkkel, s pont az az idilli karácsonyi légkör foszlik szerte, amelyre annyira vártunk. Talán nem is olyan meglepő, hogy nem mindig tudjuk jól kezelni ezeket a szituációkat.

Ilyenkor kell emlékeztetnünk magunkat és egymást, miről is szól igazán a karácsony: arról a csodáról, hogy Isten elküldte közénk Jézust, aki segített az embereknek megismerni a feltétel nélküli szeretet és az igazán mély hit megélését – azt, ami ezt a pár napot is varázslatossá teszi számunkra. A magam részéről én megpróbáltam elhozni Nektek pár tippet a feszült helyzetek kezelésére, hogy minél tartalmasabban és szeretetteljesebben tölthessük idén egymással a karácsonyt:

  1. Tényleg megéri?

Mielőtt kifakadunk, sérelmezünk valamit, tegyük fel magunknak ezt a kérdést. Tényleg olyan fontos számunkra az adott dolog, hogy nem tudunk túllépni rajta, vagy inkább magunkban rendezni azt a harmónia megőrzésének érdekében? Tényleg hibás a másik vagy csak mindkettőnkben sok a felgyülemlett indulat? Néha éppen attól válunk jobb emberré, hogy le tudunk mondani a saját igazunkról valami nálunk magasztosabb cél érdekében.

  1. Forduljunk nyitott szívvel egymás felé!

Ha érezzük, hogy a feszültség elveszi az ünnepek önfeledt élvezetét, magunkba fordulás helyett nyissuk ki még jobban a szívünket. Ahelyett, hogy az elképzelt tökéletességet próbáljuk fenntartani, mondjuk ki, ami a lelkünket nyomja, keressünk megnyugvást egymás társaságában, beszéljünk az érzéseinkről, kérdezzük a másikat megéléseiről, nehézségeiről.

hirdetés
  1. Odafigyelés

Magunkra és a szeretteinkre egyaránt. Tudatos odafigyeléssel sok vita megelőzhető, az igényeink kifejezése és a másik felé tanúsított türelem pedig kulcsfontosságú ebben. Lehet, hogy mind fáradtak vagyunk, de közben szeretnénk a karácsony varázsát átélni – a hangsúly itt azon van, hogy közös nevezőre jutva sikerül-e mindez együtt.

  +1  Emlékezés

A feszültség oldásának egyik legjobb módja a figyelmünk más irányba terelése. Keressük elő a gyermekkori karácsonyi képeket a fenyőfa díszítéséről, havazásról, gyújtsunk gyertyát és emlékezzünk a régi családi történetekre. A múlt élményei, a közös nevetés, ima gyógyír lehet mindannyiunknak.

Ha idén egyvalamit adunk egymásnak és kérünk egymástól karácsonyra, az legyen a béke – igazi, isteni, meghitt béke!

Ötvös Kinga

 

Borítókép - Fotó: Pixabay.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás