2021. 12. 18.

Názárettől Betlehemig: Mária és József embert próbáló útja

Vajon min ment keresztül József és Mária betlehemi útja során? A karácsony ünnepe emlékeztessen bennünket ennek a példamutató párnak a bátorságára és elhivatottságára!

„De te, (Betlehem) Efrata, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett. Származása az ősidőkre, a régmúlt időkre nyúlik vissza” – írja Mikeás próféta (Mikeás 5:1).

Jóllehet József, Dávid király leszármazottja Júdea kisvárosából származott, ő és Mária a Galilea északi részén fekvő Názáretben éltek, amikor Jézust várták, ahogy Lukács evangéliuma is felidézi.

Ám amikor Mária már majdnem várandóssága végén járt, Augustus császár nagy népszámlálást rendelt el, amely arra kötelezett mindenkit, hogy szülővárosába menjen.

hirdetés

„József is fölment Galilea Názáret nevű városából Júdeába, Dávid városába, Betlehembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.” (Lukács 2:4)

Ez a több mint 150 kilométeres utazás igazi megpróbáltatást jelentett a házaspár számára egy olyan helyen és időben, amikor az utak nem voltak még leburkolva – mint a Római Birodalom más részein –, és amikor számukra az egyetlen közlekedési eszköz a szamár vagy teve volt. Ráadásul mindezt úgy kellett megtenniük, hogy Mária már a kilencedik hónapban járt.

Betlehem vagy más néven Efrata Jeruzsálemtől nagyjából 6 km-re délre fekszik, kb. 750 méterrel a tengerszint felett. A nagyon hegyvidéki útvonalat sok karaván is használta Jeruzsálemből Egyiptomba menet. Az evangéliumok semmit nem mondanak a házaspár által használt közlekedési eszközökről, de feltételezhetjük, hogy szamár állt rendelkezésükre az élelemhordáshoz. Valószínűleg három-négy éjszakát is aludtak a csillagok alatt vagy fogadókban, amíg eljutottak Betlehembe. A fárasztó utazás végén a pár nem tudott máshol aludni, csak egy istállóban, ahol állatokat tartottak.

A karácsony ünnepe emlékeztessen bennünket ennek a példamutató párnak a bátorságára és elhivatottságára. Ha esetleg „nehézségekkel” találkozunk, ha autóval vagy repülővel utazunk családlátogatásra az ünnepek alatt, gondoljunk arra, hogy számukra még nagyobb kihívás volt az utazás.

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Assistantua | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás