2021. 12. 02.

Mit lehet tenni, hogy jobb legyen a szex? – Hamar Donát és Noémi

Milyen a szexuális élet egy friss házasságban? Mit lehet tenni, hogy egyre jobb legyen? Milyen lehet az intimitással való kapcsolatunk? Többek között erről beszéltek Hamar Donát és Noémi videobloggerek, párkapcsolati coachok az Egytestté podcastben.

Az Egytestté podcast – Nagyné Végh Csenge vezetésével – a szexualitással, szerelemmel, házassággal foglalkozik a Biblia tükrében.

„A keresztény eszme a házasságot nagyon idealizálja, hogy onnantól minden rendben lesz és működni fog. Nekünk nem így volt, emiatt elkezdtünk foglalkozni a saját házasságunkkal, párterápiára járni” – mesélte a Hamar házaspár a podcastben, akik azóta maguk is tartanak coaching alkalmakat, elsősorban pároknak.

„Nem él reális kép az emberek fejében a szexről, hogy annak hogy kéne elkezdődnie, mit kéne betöltenie, látjuk-e az egészet folyamatként. A mai napig nagyon sok a tabusítás” – mondta Hamar Noémi, aki szerint még mielőtt szexuális kapcsolatunk lesz a partnerünkkel, nagyon fontos kérdés, mi hogy vagyunk a saját testünkkel.

Szeretem? Elfogadom? Kapcsolódik hozzá szégyen?

„A média folyamatosan azt az üzenetet tolja ránk, hogy a szenvedély és az izgalom a házasságon kívül van, míg a házasságban ellaposodik a szex és elszürkül a kapcsolat, de ez hazugság” – emelte ki Hamar Donát. Emiatt mindenki, aki házas és megél egy nehezebb időszakot, azt hiszi, hogy a világnak tényleg igaza lett.

Noémi szerint nagyon meghatározó a családi háttér is: volt-e szó a szexről vagy tabusítva volt – épp ezért ez is kiemelt téma a jegyesoktatásukon.

Donát elmondta, már az esküvőjük másnapján azt érezte, mintha eltűntek volna a szexuális vágyai. „Ezután egy év telt el úgy, hogy nem vágytam a szexre és nem is élvezetként, inkább munkaként tekintettem rá. Végül elmentem egy szexuálpszichológushoz, a vele való beszélgetéseknek köszönhetően elindult a változás: kiderült, hogy intimitásbeli problémákkal függött össze. Ezeket azért osztom meg, mert tudom, hogy sok férfi érez így rajtam kívül, szeretném ha tudnák, hogy van megoldás” – fejtette ki.

Abban mindketten egyetértettek, hogy a jó szexhez fontos, hogy a házastársak nyitottak legyenek egymásra, akár új ötletekre, gondolatokra.

„Rá kell hangolódnunk egymásra, ami jelenthet együttérzést, empátiát, nyílt kommunikációt. Mindez tanulható”

– hangsúlyozták.

Az adás végén a Hamar házaspár Sue Johnson könyveit ajánlotta (Ölelj át!, Kapcsolatra teremtve), ezek az érzelemfókuszú terápiából indulnak ki és nagyon jó alapot adhatnak a harmonikus házaséletnek.

 

Forrás: Spotify

Borítókép - Fotó: Diana Vyshniakova | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 12. 02. 17:55

    Gondoljátok, hogy a kifestett lábkörmöktől lesz jobb? Nem hinném (nem tudom, honnan ássátok elő ezeket a képeket a cikkekhez, de néha egy üres fehér téglalap is kellemesebb látvány lenne)
    Amúgy meg, elolvastam… szóval ha az esküvő másnapján megszűnt a kedves férjben a szexuális vágy a kedves neje iránt, akkor ott valami nagyon balul sülhetett el a nászéjszakán 🙂
    Ha egy férfi szeret egy nőt (mármint úgy értve, hogy párjaként, tehát potenciális evolúciós lehetőségként szereti, csak még mielőtt valaki belekötne, tehát nem a családtagokra gondolok), szóval ha egy férfi szeret egy nőt, akkor elképzelhetetlen, hogy ne érezzen iránta szexuális vágyat. Azért mondom, valami nagyon súlyos csalódásnak kellett ott történnie, vagy lehet hogy eleve valami már biológiailag nem stimmel.
    Az pedig szintén biztos, hogy egy férfinek a szex nem tud nemjó lenni. Olyan egyszerűen nincs. A kicsit jó és a nagyon jó között van a skála. A férfiak és nők közötti biológiai asszimmetria közvetlen következménye, hogy olyan, hogy a szex nem okoz élvezetet, olyan max egy nő esetében merülhet fel, méghozzá tipikusan akkor, ha nem szereti azt a férfit, akivel lefekszik.
    Mindenesetre a cikk tökéletesen alkalmas arra, hogy az esetleg még ártatlan fiatalokat elriassza a házasságtól, szóval ebből a szempontból mindenképpen gratulálni lehet hozzá 🙂

    • Válasz M 2021. 12. 03. 10:49

      „Az pedig szintén biztos, hogy egy férfinek a szex nem tud nemjó lenni.”
      F, ugye jól sejtem, te nem férfi vagy? 🙂

  • Válasz D 2021. 12. 03. 00:17

    Szerintem fontos és hasznos dolgokat osztott meg magáról a Hamar házaspár egy olyan témában, amit kifejezetten tabuként kezelnek sokan, hiszen elég cikinek tartja a társadalom (ahogy az előző kommentben is olvashatjuk), ha valaki ilyen problémákkal küzd, pláne, ha férfiként ,,nem tud teljesíteni”, ,,nem is igazi férfi”, és hasonló szlogenek. Nekem szintén férfiként ilyen szintű problémáim nem voltak házasság után, de más, hasonló kategóriájú igen, ezért abszolút el tudom hinni, amit Donát ír. Biztosan vannak még sokan, ezért van létjogosultsága a cikknek. Jobb, ha ilyen cikkeket is olvasunk, mintha az érintettek csak arra tudnának gondolni, hogy talán nem is egymásnak valók, vagy az azonos neműeket szeretik, vagy bármi, ami csak tönkretenné a házasságot. Helyette a megoldást keresték, és úgy tűnik, meg is találták. Én személy szerint köszönöm a Hamar házaspárnak a bátorságát, és sok áldást kívánok nekik a jövőre nézve is.