2021. 11. 29.

10 hasznos tipp az imádkozáshoz

Az imádság egy kicsit olyan, mint a repülőgép: nehéz, de ha nekirugaszkodsz, felemel. És ezt a nekirugaszkodást sosem szabad elfelejteni. Van, hogy egyszerűen csak vitorlázunk, de ha újra a földön találjuk magunkat, nem feladni kell, hanem újra nekirugaszkodni. Összegyűjtöttem 10 szempontot, amelyek nekem segítenek. Abban a reményben osztom meg veletek, hátha ti is tudtok meríteni belőle valamit, talán különösen most, adventben.

1. Kezdd el!

Mindig az első lépések a legnehezebbek. De határozd el magad, vegyél egy nagy lendületet és vágj bele! Ne lehessen azt mondani, hogy meg sem próbáltad. ,,Nincs rossz ima, csak el nem mondott ima.” Rugaszkodj neki. Szólítsd meg valahogy Istent: Jézust, az Atyát vagy a Szentlelket. Amelyik személyhez leginkább tudsz kapcsolódni. Ha már volt, hogy elkezdted, csak most elkavarodtál: kezdd újra. Vedd fel a fonalat. Hol is tartottatok?

2. Ne keseredj el, ha nincs azonnal „nagy eredmény”

Ahhoz, hogy valaki olimpiai bajnok legyen, rengeteget kell edzeni. Bizony ám! Sokszor azt hisszük, hogy elmondunk egy imát, vagy „imádkozunk egy nagyot”, részt veszünk egy szentségimádáson, lelkigyakorlaton, és annak mindent meg kellene változtatnia. Nem! Kezdetnek nagyon jó, de folytatni kell. Ha lenyomok két fekvőtámaszt, attól még nem lesz kockahasam és vadító vádlijaim. Ha pedig hosszan, rendszeresen edzek, de aztán felhagyok vele, úgy elhízok egy-kettőre, hogy már csak mesélhetem, hogy valamikor élsportoló voltam. Az ima hasonló. Edzeni kell a hitünket. Bele kell tenni a magunk részét nap mint nap az Istennel való kapcsolatunkba.

3. Ne várj mindent az „imán belül”

Mint a táncpróba és a fellépés. Azért csinálja meg a táncos százszor, ezerszer az egyes gyakorlatokat, hogy az éles helyzetben már belülről jöjjenek, egészen a sajátjai legyenek a mozdulatok, már oda se kelljen figyelni rájuk. Amikor az imádságban nyitogatom a figyelmem az Atya jelenlétére, edzem az akaratom Jézus segítségével, kérem a Szentlelket, hogy segítsen megbocsátani: hasonlóképpen működik. Nem ott kell mindennek megvalósulnia bennem. De előkészítem magam, hogy amikor valóban jön a jel, fel tudjam ismerni, amikor jönnek a nehézségek, tudjak kitartani, amikor megbántanak, ne vágjak vissza.

hirdetés
4. Fedezd fel, hogy az imában nem vagy magadra hagyva

Nyugi. Az imát nem te „csinálod”, még csak nem is te kezdeményezed. Minden alkalom, amikor elkezdesz imádkozni, egy válasz. Jézus hívására válaszolsz, aki folyton uptodate veled kapcsolatban. Jézusnak számít, mi van veled. Ismeri a gondjaidat. Érti a problémáidat. Átlátja az ügyeidet. Miért küszködnél egyedül? Mi lenne, ha komolyan megkérdeznéd Őt, hogy hogyan tervezd a napodat, az életed?

5. Legyen egy rendszered

„Aki nem imádkozik rendszeresen, előbb-utóbb egyáltalán nem fog imádkozni” – olvashatjuk a Youcatben. Figyeld meg, hogy melyik az a pont a napodban, amikor tényleg tudsz imádkozni, sőt, amikor tényleg szükségét érzed az imának. Reggel rögtön felkelés után, vagy valamelyik óraközi szünetben? Rögtön az iskola/egyetem/munka után? Vagy a vacsorát követően? Lefekvés előtt? Nem baj az sem, ha belealszol, de azért inkább aludd ki magad előtte. Szép, hogyha valaki még az ágyban fekve, elalvás előtt is imádkozik, és így alszik el békésen. De ha ez az egyetlen alkalom, amikor imádkozol, akkor érdemes átgondolni, hogy nem volna-e bölcsebb egy másik időpontot, testhelyzetet választani. Ha például a legjobb barátoddal mindig csak úgy beszélgetsz, hogy belealszol, egy idő után az is furcsán veszi ki magát.

Fotó: Dreamstime

6. Merj spontán lenni

Na, ez most úgy hangzik, mintha ellentmondana az előző pontnak, de nem. Ha betartod a rendszert, abba belefér az is, ha néha eltérsz tőle. Az imádság kapcsolat Istennel, nem lehet keretek közé szorítani. A szokásokra neked van szükséged. De ha véletlenül összefutsz a barátoddal az utcán, nem fogsz szótlanul elmenni mellette, csak azért, mert nem ilyenkor szoktatok beszélgetni. Ne feledd: az imát nem te „csinálod”. Jézus kezdeményez. Volt-e már olyan, hogy úgy érezted: „Hm. Most ebbe a templomba jól volna bemenni egy percre”? Menj be! Az ilyen alkalmak nagy kincseket rejtenek. De lehet ez egyszerűen egy szép helyen is, amikor valami megérint. Időzz el ott egy kicsit.

7. Legyél konkrét

Mi az, ami bánt? Mi az, amit szeretnél? Mire vágysz? Fogalmazd meg magadnak. Mondd ki Jézusnak. Akár írd le! Szeretnéd érezni Isten szeretetét, közelségét? Konkrétan mi lenne az, ami ezt éreztetné veled? Egy békés nyugodtság? Valakinek a kedves visszajelzése? Egy ajándék valakitől? Fogalmazd meg egészen konkrétan, és kérd bátran! Aztán visszatekinthetsz: megkaptad-e. Ha igen, lehet hálát adni. Ha nem, lehet reklamálni.

8. Váltsd életre

Akármilyen apró dolgot is fedezel fel az imában, valósítsd meg valahogy. Nem kell, hogy ez egy óriási hőstett legyen. Lehet, hogy annyi, hogy hálát adsz egy tulajdonságodért, amelyet addig nem tudtál értékelni. Vagy valakit megdicsérsz, vagy épp egy beszólást visszatartasz. De ha az imában jön: biztos, hogy fontos, hogy megtedd. C. S. Lewis írja a Csűrcsavar levelei című könyvében, hogy az ördögnek teljesen jó, bármilyen nagy vágyak és álmok is ébrednek benned az imában, bármilyen világmegváltó tervek, mindaddig, amíg nem váltasz belőlük semmit tettekre. Viszont, ha a legkisebb dolgot is megteszed belőlük, megtapasztalhatod, hogy az igazi álmaid megvalósításán dolgozol, az igazi vágyaiddal kezdtél el foglalkozni. Ki tudna ebben jobban elkalauzolni, mint az, aki teremtett téged és fenntart?

9. Ha lefulladtál: adj gyújtást a motorra

Ki az, aki a pirosnál elsírja magát, hogy lefulladt? Ki az, aki ottmarad az autójával, miközben mindenki dudál mögötte? Ilyenkor a legtöbben ráadjuk újra a gyújtást, és szépen folytatjuk az utunkat, nem? Amikor úgy érzed, hogy lefulladtál, akkor a legfontosabb, hogy valahogy odakeveredj Jézushoz. Elég, ha csak annyit mondasz: „Jézus(om), most mindent elrontottam, (vagy) most minden elromlott. Nem tudom, merre tovább. Felajánlom Neked ezt a helyzetet.” Aztán figyeld meg, ahogy elkezd járni a motor. Lehet, hogy nem indul egyből. Akkor többször indítózol.

10. Tanulj a nagy pilótáktól

Ha igazán szeretnél fejlődni az imádságban, legjobb, ha előveszed a lelki élet nagy mestereinek írásait. Ott van a Biblia, de olvashatsz első kézből Avilai Szent Teréztől, Kis Szent Teréztől, Don Boscótól, és biztos vagyok benne, hogy ha van kedvenc szented, valahol őrzik az imádságról megfogalmazott gondolatait. Nézz utána! Engedd, hogy meghozzák benned az igazi vágyat a repüléshez, és bevezessenek a műfaj csínjába-bínjába. Ne hagyd, hogy „elnehezedjék” a szíved „mámorban, tobzódásban meg az evilág gondjaiban” (Lk 21,34), inkább éld át, ahogy az imádság által felemel Jézus, aki mindig nagyon várja a veled való találkozást!

Lőw Gergely atya

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog Lőw Gergely Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Csenger 2021. 11. 30. 09:40

    Köszi Gergő! Egy ideje sajnos nem találtam itt olyan írást, ami tényleg előre lökött, de ebben most voltak olyan pontok, amik segíteni tudnak.