2021. 11. 23.

Négy gyertya a koszorún, avagy 3+1 adventváró gondolat

A négy adventi gyertya mintájára 3+1 adventváró gondolatot hoztam, amelyeket én is szeretnék idén az elméletből a gyakorlatba átvinni, s amelyek, remélem, inspirációt nyújtanak minél többünknek.

Sok szempontból rendhagyó évet tudhatunk magunk mögött: a koronavírus nem egyszer keresztülhúzta számításainkat, hozzá kellett szoknunk, hogy új valóságban élünk, ahol sokkal elővigyázatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennünk a mindennapokban. Sajnos a veszteség és lemondás fogalmával is közelebbről meg kellett ismerkednünk.

Kevés dolog maradt, amire jelenleg biztos pontként tekinthetünk – egy ilyen a karácsony, Jézus eljövetele és az azt megelőző adventi időszak.

Mi is tehát az advent? A keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnappal (idén november 28-ával) kezdődő és karácsonyig eltartó időszak, amely egyben az egyházi év indulását is jelenti. Két liturgikus szín kapcsolódik hozzá: a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképező lila, s a harmadik adventi vasárnapon az Úr eljövetelének közelségét szimbolizáló rózsaszín. Az adventi koszorúkon a vasárnaponként meggyújtandó gyertyák sokszor ezekben a színekben tündökölnek, a világító lángok számának növekedése arra az egyre áthatóbb fényre utal, amelyet az Úr érkezése jelent a hívő közösség számára.

Egy másik, évről évre felmerülő kérdés, hogy hogyan és milyen lelki tartalommal töltsük meg az adventi heteket, amelyek egyszerre szólnak a várakozásról, elcsendesedésről, hitben való elmélyülésről. A négy adventi gyertya mintájára 3+1 adventváró gondolatot hoztam, amelyeket én is szeretnék idén az elméletből a gyakorlatba átvinni, s amelyek, remélem, inspirációt nyújtanak minél többünknek.

hirdetés

 

1.Átélés

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a karácsonyi készülődést stresszesnek éljük meg, és fókuszunk áthelyeződik a világi dolgokra: munka után a plázákban ajándékvásárlás, frusztráló rohanás, a szeretet kifejezése helyett a tárgyi örömök okozta elégedettség, a keresztény hagyományokat háttérbe szorító új szokások. Ezek között egyensúlyt keresve nehéz arra koncentrálni, hogy advent idején a belső béke felé haladjunk és megéljük ezeknek a téli napoknak a varázsát. Pedig nincs szükség másra, csak arra, hogy megtaláljuk az isteni jelenlétet a karácsonyi készülődés alatt végzett tevékenységeinkben, és átéljük a pillanatot. Karácsonyi vásárba menni, forró csokit vagy forralt bort készíteni, karácsonyi dalokat hallgatni vagy filmeket nézni, dekorálni, mézeskalácsot sütni, az ajándékozást megtervezni – ugyanúgy lehet hittel csinálni, mint ellátogatni az adventi vasárnapokon misére és az ünnephez illő imádságokat keresni.

 

2. Odafigyelés másokra és magunkra

Különös jelentősége van advent idején az odafigyelésnek. A szeretetteljes összekapcsolódás egyik kulcsa, hogy családtagjaink, barátaink felé még nagyobb nyitottsággal, érdeklődéssel fordulunk, időt szánunk a minőségi együttlétre. Emellett saját hogylétünkre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni: időt hagyni az elmélkedésnek, átgondolni az elmúlt év történéseit, keresni Istennel a kapcsolatot.

 

3. Változás

Önmagunk megismerése egy életen át tartó tanulási folyamat, amelynek során sokat változunk. Az egyház által karácsony előtt javasolt gyónás lehetőséget ad arra, hogy belássuk hibáinkat és okulva belőlük fejlődni, változtatni tudjunk. Az adventi elcsendesedés segíthet abban, hogy felismerjük mindezt.

 

(+1) Várakozás és vágyakozás

Pilinszky János költőnk, aki maga is Istenkereső életet élt, úgy fogalmazott: „Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. (…) Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” Ezek a szavak arra döbbentettek rá, hogy advent nem pusztán a várakozásról, de egy talán még erősebb és mélyebb érzésről, a vágyakozásról is szól. Jézus eljövetelére nem csak várunk, vágyunk is utána, mert ez a belső megélés valami olyan titkot rejt magában, amit egy egész életen át keresünk, úgy, hogy közben a miénk – és advent is pont ettől válik olyan különlegessé minden évben.

Kívánok mindenkinek tartalmas és meghitt pillanatokkal teli adventi időszakot!

 

Ötvös Kinga 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Advent Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás