2021. 11. 15.

“A gyermeknek joga van ahhoz, hogy édesanyja és édesapja legyen” – Székely János püspök üzenete

Sokakat foglalkoztató – és a közbeszédet meghatározó – témában publikál írást a 777-en Székely János szombathelyi megyéspüspök. A “másként gondolkodóknak” címzett üzenetében több kérdést is megfogalmaz a főpap, amelyeknek témája az azonosneműek házassága és a nemváltó műtét. Írását változtatás nélkül közöljük.

Székely János szombathelyi megyéspüspök gondolatai – és kérdései – az azonosneműek házassága, illetve a nemváltó műtetekkel kapcsolatban.:

“Kedves másként gondolkodó testvéreink!

Sokan úgy gondolják, hogy azonosneműekkel testi kapcsolatot létesíteni, vagy nemet változtatni teljesen normális és természetes. Az egyetlen baj szerintük csak az, hogy egyesek a társadalomban ezt nem tartják helyesnek, és ezzel fájdalmat okoznak a nemváltoztató, vagy azonosneművel együttélő személyeknek. Szerintük az ilyen intoleráns magatartást tiltani és büntetni kellene.

hirdetés

Akik így gondolkodnak, azoknak feltennék egy-két kérdést:

Miért olyan biztos Ön abban, hogy azonosneművel testi kapcsolatra lépni, vagy nemet változtatni teljesen természetes, nincs ezzel semmifajta probléma? Mire alapozza ezt a véleményét?

Ön szerint a szabadság önkényt jelent? Ha másnak nem ártok, akkor bármit megtehetek, ami nekem pillanatnyilag tetszik, ami nekem jónak tűnik? Ez az emberi viselkedésmód zsinórmértéke? A szabadságunk független a valóságtól, a testünkbe, az atomokba, a sejtjeinkbe, a lelkünkbe beleültetett gyönyörű harmóniától?

Miért annyira biztos abban, hogy a nemváltoztatással, vagy az azonosneművel való testi kapcsolattal nem árt másnak és/vagy önmagának?

Az ökológiai kérdések esetében tiszteletben kell tartanunk a természet gyönyörű objektív törvényeit és az ezek által nekünk szabott korlátokat, a saját testünkkel kapcsolatban azonban nem? Miért ez a különböző bánásmód?

És főként: miért akarják a maguk véleményét feltétlenül rákényszeríteni az egész társadalomra? Miért nem tudják elfogadni és tolerálni, hogy vannak – elég sokan a Földünkön – akik ezt nem így gondolják, nem így érzik?

Miért van az, hogy gazdag nyugati országok ahhoz kötik az éhező országoknak adott segélyeket, hogy ezek az országok korlátlanul és ingyenesen elérhetővé tegyék az abortuszt, törvénybe iktassák az azonosneműek házassághoz való jogát a gyermekörökbefogadás jogát is beleértve? Miért akarják rákényszeríteni más népekre a maguk mentalitását?

Miért ítélik el azt a pszichiátert, aki az azonosneműek iránti nemi vonzalmat valamilyen sérülés eredményének tartja, és esetleg segíteni próbál egy olyan kliensének, aki szeretne a férfi-nő kapcsolat irányában elmozdulni az életében? Miért nem lehet tolerálni ennek a pszichiáternek a véleményét és a hozzá forduló kliens szándékát?

Miért van az, hogy a sportban, bármennyire is nőnek tekinti magát egy biológiai értelemben hímnemű személy, mégsem indulhat pl. futó számokban nőkkel együtt? Miért lehetséges az, hogy itt a társadalom véleménye és az objektív tény (az XY kromoszóma) mégiscsak erősebb, mint az ő szubjektív érzése, amellyel magát nőnek tekinti? Talán a sportot még komolyan veszi a mai, modern világunk? Az oktatást, a médiát, a családi életet már nem, ott a szubjektív önkény teljes mértékben dominál, de a versenyfutást még igen, ott még vannak objektív kritériumok?

Fotó: Dreamstime

Én – és velem együtt Földünk lakosságának igen nagy része – úgy gondoljuk, hogy a valóság, a realitás nem ellenségünk. Nem akadálya a szabadságnak. Úgy gondoljuk, hogy az igazi szabadság nem a realitástól elszabadult önkény. Úgy gondoljuk, hogy azt a gyönyörű harmóniát kellene megsejtenünk, ami bele van írva a világunkba, a testünkbe, a lelkünkbe, és ennek mentén, ezzel összhangban kellene megtanulnunk élni.

Az azonosneműekhez vonzódó személyt nem szabad megvetni, kiközösíteni, elítélni, hanem szeretettel és tisztelettel kell hozzá viszonyulni.

Ezt tanítani is kell a gyerekeknek (14 éves kor utántól, amikor a nemiségnek ilyen konkrétabb oldalairól is szót lehet már ejteni). De nem azt kell a gyerekeknek tanítani, hogy azonosneművel együttélni teljesen természetes; ki így, ki úgy. Nem azt kell tanítani, hogy nemet változtatni teljesen természetes, bátran megteheti bárki, akinek ilyen érzése van. Hanem azt kell tanítani, hogy az ilyen személyeket is megilleti a minden embernek kijáró tisztelet. Ez igen nagy különbség.

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy édesanyja és édesapja legyen. Joga van ahhoz, hogy segítsék őt a nemiségének harmonikus kibontakozásában. Joga van ahhoz, hogy megszülethessen. Ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartása nélkül nem elképzelhető egy emberhez méltó, szép, békességes, szeretettel teli társadalom.”

Székely János szombathelyi megyéspüspök

Vélemény
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz F 2021. 11. 17. 11:38

  Nagyon óvatosan fogalmazott! Az Egyház ne kérdéseket tegyen fel, hanem jelentse ki az igazságot, amelynek – lassan már kizárólagos – birtokosa.

  A legfontosabbakat Püspök Úr ki se mondta:

  1. Hogy nemet váltani nem lehet, egyelőre még orvosilag lehetetlen. A nemváltó műtét tehát színtiszta hazugság, az azon átesett emberek neme nem változik meg, csupán megszűnik: ivarszerveiktől megfosztott, szaporodásra képtelen egyedekké válnak.

  2. Azonkívül érdemes lenne a Biblia ide vonatkozó részeit is felidézni, mert sokaktól hallom azt, hogy “de hát hol van az benne a Bibliában, hogy a melegeket utálni kell?” Nos, az valóban nincs benne, hogy utálni kellene őket, csupán az, hogy aki ilyent tesz, azt meg kell ölni 🙂 (pl. Leviták könyve, 20:13)

  3. Vannak olyan országok – nem keresztény országok – ahol a fenti törvényt komolyan veszik. Azok a népek fogják majd átvenni a helyünket, amikor mi már kellően “elérzékenyültünk”…

 • Válasz G 2021. 11. 21. 23:54

  Ha egy egyedül álló nö fel tud nevelni egy gyereket, két nö szeretö harmóniában miért ne tudna? A szeretet ugyan az.