2021. 11. 14.

A szegények voltak az elsők, akiket evangelizáltak

Ma van a szegények világnapja, a kezdeményezést Ferenc pápa indította el 2017-ben, és emlékeztetett: „Szeressünk, ne szavakkal, hanem tettekkel”. Mi vajon mit teszünk értük?

Szerencsére sokan vannak, akik a mindennapi életükben szavaikat tettekre váltják. Íme néhány példa, amelyek megmutatják, hogy egy kis szeretet, hit és együttérzés milyen messzire vezet.

Soha nem késő elkezdeni segíteni másokon. Erre jó példa annak a 90 éves római férfinek a története, aki időskorában fordult a szegények felé.

Halálunkig gondolni másokra! Haldokló hónapjaiban ez a serdülő önzetlenül a népkonyhák munkájára fordította az idejét. Ottléte során nemcsak táplálékkal segítette az éhezőket, hanem Isten Igéjének terjesztésével a lelküket is táplálta.

hirdetés

Ez csak pár példa, de valószínűleg mi is sok jó kezdeményezést látunk a környékünkön, amelyek a szegényeket segítik.

„Jézus egész működése arról tanúskodik, hogy a szegénység nem a sors következménye, hanem az Ő köztünk való jelenlétének konkrét jele.

Nem akkor és ott találjuk meg Őt, amikor és ahol akarjuk, hanem a szegények életében, az ő szenvedésükben és nélkülözésükben, a gyakran embertelen körülmények között, amelyek között élni kénytelenek. Amint azt sohasem fáradok elismételni, a szegények az evangélium igazi hirdetői, hiszen ők voltak az elsők, akiket evangelizáltak, és akik meghívást kaptak arra, hogy osztozzanak az Úr boldogságában és az Ő országában” – így fogalmazott Ferenc pápa a szegények ötödik világnapjára írt üzenetében.

Próbáljunk meg mi is odafigyelni a körülöttünk élő szegényekre és egy-egy apró gesztussal segíteni őket a mindennapokban.

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Ajm916 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás