2021. 11. 09.

5 ok, amiért érdemes kipróbálni a száraz novembert

Egy hónap alholfogyasztás nélkül. Évről évre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Te kipróbálnád? Íme öt ok, ami miatt szerintünk érdemes.

Minden évben tartanak egy egyhónapos kihívást, a száraz novembert, amelynek lényege, hogy akik csatlakoznak, ebben a négy hétben egyáltalán ne igyanak alkoholt. A kezdeményezés a Kék Pont Alapítványtól származik és mint írják, a cél az, hogy a résztvevők felmérjék, milyen a viszonyuk az alkoholhoz: milyen élethelyzetekben kívánják, mennyire vált a napi rutin részévé, esetleg okoz-e kellemetlenségeket a nélkülözése. Íme öt ok, amiért szerintünk is érdemes kipróbálni!

  1. Felajánlhatjuk Istennek böjtként

Vannak, akik nem is kihívásként, hanem inkább böjtként tekintenek a száraz novemberre. Hiszen lemondani valamiről, amelyhez hozzászoktunk, örömöt okoz vagy akár függünk is tőle (és most nem a súlyos alkoholizmusról beszélek), segíthet minket jobban Istenre és az Ő akaratára összpontosítani. Ha felajánljuk neki ezt ez egy hónapot (vagy akár többet), Ő a legjobbat képes kihozni belőle, belőlünk. Viszont ha már böjt, akkor nemcsak az alkohol elhagyására figyelhetünk, hanem arra is, hogy több időt töltsünk imádságban a Teremtőnkkel.

hirdetés
  1. Erősíti az önfegyelmünket

Tudtad, hogyha egy dologban elkezded erősíteni az önfegyelmed, az kihat minden más szokásodra is? Tegyük fel, hogy elkezded a száraz novembert és ezzel egyidejűleg észreveszed, hogy több kedved lett olvasni a telefonnyomkodás helyett. A kitartás edzi a jellemet, és azzal, hogy látod, mennyi ideje kitartasz amellett, hogy nem iszol, segít motivációt adni más területeken is, ahol változtatni szeretnél.  

  1. Észrevehetjük, hogyan állunk az alkoholhoz

Lehet, hogy szinte már természetesnek vesszük, hogy egy-egy baráti találkozáskor minimum egy pohár borral vagy sörrel indul az este, ahogy az esti sorozatnézés mellé is előkerülnek a borospoharak. A száraz november segíthet észrevenni, hogy milyen gyakran és mennyiféle helyzetben vált rutinná az alkoholfogyasztás, ami talán nem is tűnne fel másként.

  1. Kipróbálhatjuk, milyen józanul szórakozni

Egy új élmény lehet, hogy egy-egy szülinapon vagy osztálytalálkozón, bár lehet, hogy körülüttünk szinte mindenki más iszik, mi józanok maradunk. Lehet, hogy elsőre furcsa lesz, viszont nem vitatható, hogy másnap mi járunk jobban. Nem mellesleg a pénztárcánk sem fogja bánni a döntést.

  1. Tudatatosabbakká válhatunk az egészségünk terén

Nem arról van szó, hogy egy deci vörösbör mennyire káros lenne, ám ha minden héten iszol (akár többször is), az valóban nem tesz jót az egészségnek. Közismert, hogy az alkohol vízelvonó hatású is, így hamar dehidratálttá válhatsz tőle. Ez a száraz hónap – amely persze nem feltétlenül kell november legyen: bármikor elkezdhető – arra is jó lesz, hogy kipróbáld, milyen a testednek alkohollal és anélkül. Így jobb rálátásod lesz arra, mikor és mennyit igyál a jövőben.

Borítókép - Fotó: Bulat Silvia | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz FV 2021. 11. 09. 16:46

    Én épp száraz novembert tartok. Az életem több területén is azt tapasztalom, hogy hasznomra válik, pont mint ez a cikk. 🙂

  • Válasz F 2021. 11. 13. 12:52

    Szórakozás, buli, sorozatnézés, telefonnyomkodás – sörrel vagy sör nélkül??? … hát igen, ezek a keresztény élet nagy kérdései 🙂