2021. 11. 05.

Új Károli-Biblia jelent meg

A mai generációk számára is jól érthető nyelvezettel, új tördeléssel, több mint négy év munkájának gyümölcseként megjelent az új Károli-Biblia – adta hírül a Református.hu.

Az 1908-ban megjelent, Károli Gáspár által magyarra fordított Biblia új kiadásához a munkálatok 2015-ben kezdődtek. Nem volt egyszerű feladat, hiszen csak a szöveg javításához három év kellett – emlékezett vissza Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. A legfontosabb szempont az volt, hogy a történelmi, archaikus szöveget úgy alakítsák át maivá, az új olvasók számára is jól érthetővé, hogy közben a tartalmi részéhez ne nyúljanak hozzá.

A szakembereknek sokszor dönteniük kellett: a régies megfogalmazások sorát (például a népnyelvi elemeket, népies fordulatokat) átírják-e maivá, vagy teljesen hagyják el, esetleg őrizzék meg eredeti formájában.

Az új kiadás célja: úgy őrizze meg az 1908-ban kiadott Károli-Bibliát a mai generációk számára, hogy ne csak olvasni tudják, hanem világosan értsék ők is.

Ennek érdekében az archaikus írásformát, a helyesírási és külalaki régiességet át kellett formálni maivá.

Mindezeket a változtatásokat úgy akarták megoldani, hogy ne modern Bibliát alkossanak: a tartalom megmaradt, de a régi szöveg átalakult, mai helyesírással, mai szövegképpel. Új tördelést kapott a kiadvány, de igyekeztek megőrizni a régi szövegkép értékeit. Az újratördelés folyamán tehát mindig figyeltek a régire is.

Esztétikailag felfrissült a szövegkép, ám ha valaki a régi Károli-Bibliát ismeri, és kinyitja ezt az új változatot, ismerős szöveggel találkozhat.

Míg korábban a Bibliát a hívek úgy ismerték meg, hogy a lelkész vasárnaponként és ünnepnapokon felolvasta az aznapi igét,

az 1800-as évekre egyre többen tudták maguk is, önállóan olvasni a könyveket.

Így igény merült fel a Károli-féle Biblia felújítására, javítására. Ez készült el 1908-ra. Ennek a szövegét láthatjuk viszont a most, 2021-ben kiadott verzióban. Ez az utolsó Károli-Biblia, vagyis a tervek szerint több átdolgozás már nem lesz.

 

Forrás: Református.hu

Borítókép - Fotó: Pureradiancephoto | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Norbert 2023. 08. 28. 14:25

    Üdvözlöm!
    Ezt a 2021-ben kiadott verziójú l Károli-Bibliát hol lehet megvásárolni?

    Köszönettel