2021. 10. 27.

5 tanács a tudatosabb lelki élethez

Neked hogy van jelen a hétköznapjaidban a hitéleted? Szeretnél tudatosabbá válni ebben, és egyre inkább a hétköznapok részéve tenni a hited megélését? Ebben segít 5 hasznos tanáccsal Ötvös Kinga írása.

„Mi az, ami erőt ad neked a mindennapokban?” – kérdezték tőlem nemrég egy beszélgetésben. Az ehhez hasonló helyzetekben gyakran mélyebb átgondolás nélkül kezdjük sorolni a dolgokat, amelyek örömet adnak nekünk: a családdal és a barátokkal töltött idő, hobbik, sportolás, egy-egy különlegesebb hétvégi program… De mi a helyzet a hitünkkel? Hogyan van jelen a hétköznapjainkban és képesek vagyunk-e tudatosságra e tekintetben?

„És a lelki életed?” – érdeklődött beszélgetőpartnerem, miután meséltem neki sok minden másról.  Hirtelen elöntött a szégyenérzet. Miért nem ez volt az első gondolatom? Rossz vagyok, hogy nem Isten áll az első helyen? Hosszas elmélkedés után arra jutottam: igen is, meg nem is.

Elsőéves egyetemistaként sok változás következett be az elmúlt időben az életemben, és rengeteg új benyomás ér nap mint nap: kollégiumba költöztem, új ismeretségeket kötök, miközben igyekszem fenntartani a régieket is. Próbálok időt fordítani a tanulásra, a sportolásra, a szórakozásra és a pihenésre egyaránt. Valahol természetes, hogy a hit is másképp kap helyet az életemben – ezért is 

fontos, hogy időnként átgondoljuk, mit tehetünk azért, hogy úgy éljünk, hogy nem feledkezünk meg arról: Isten mindig velünk van.

A saját példámból tanulva összegyűjtöttem 5 egyszerű, ám annál tartalmasabb tanácsot, amelyek segíthetnek ebben:

  1. Kezdeményezzünk beszélgetést a hitről!

Függetlenül attól, hogy a másik fél hívő-e vagy sem, legyen szó egyházi kérdésről, a vasárnapi misén elhangzott prédikációról, a megtérésünk történetéről vagy arról, hogyan mutatkozik meg Isten szeretete az emberi cselekedetekben, mindig izgalmas meghallgatni egymás véleményét. Ki tudja, talán a mi történetünk inspiráló lehet mások számára, mi pedig a másik mondanivalójából töltekezhetünk vagy éppen az késztet minket elgondolkodásra.

  1. Olvassunk keresztény tartalmakat!

Könyvet, verset, blogbejegyzést, cikket, részletet a Bibliából. Útközben a villamoson, otthon egy meleg tea társaságában, a munkahelyen az ebédszünetben. És nem kell visszafogni magunkat, bátran meg is oszthatjuk olvasmányélményünket valamelyik közösségi média platformon ismerőseinkkel.

  1. Találjunk időt az imára!

Aki keres, az talál! Vannak, akiknek reggelente erőt ad a naphoz, ha elmélyednek gondolataikban, páran napközben szeretnek elcsendesedni pár pillanatra Isten társaságát keresve, de akadnak olyanok is, akik lefekvés előtt tennék meg ugyanezt. Mindegy, melyik csoporthoz tartozunk, egy biztos: a lehetőség adott, az időpont csak rajtunk múlik.

  1. Szervezzünk programot!

Ha nem jutunk el a templomba és hiányérzetünk támad emiatt, nézzünk utána, van-e valamilyen lelki tartalmú közösségi esemény, érdekes témájú előadás, esetleg zarándoklat olyan időpontban, amikor ráérünk. Persze a családdal és a barátokkal is remek időtöltés együtt kitalálni és megvalósítani valami hasonlót.

  1. Vegyük észre Isten jeleit!

Ő akkor is figyel ránk, amikor nekünk százfelé járnak a gondolataink. Ne tévesszük szem elől az apró csodákat: egy szép természeti jelenség, egy szerencsés fordulat a napunkban, s egy véletlen találkozás mind lehet Isten jóságának műve.

Ötvös Kinga

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás