2021. 10. 24.

A kedves szavak átformáló ereje

A kedvesség egy sokkal könnyebben elérhető pozitív tulajdonság, mint azt valaha gondolnánk.

A világnak nagy szüksége van kedves emberekre. Ezt Fr. Lawrence Lovasik írja A kedvesség rejtett ereje című könyvében. Sokszor azon gondolkodunk, hogy milyen emberek szeretnénk lenni, vagy esetleg milyen világban szeretnénk, hogy a gyerekeink felnőjenek… de valójában mi a fontos az életben? Valószínűleg később nem fog érdekelni bennünket, hogy a többiek valaha okosnak tartottak-e minket, vagy nem, de nagyon szeretnénk, hogy egyszer jólelkű emberekként emlékezzenek vissza ránk. Ez a cél.

A jóindulatú cselekvés első lépése az, hogy pozitívan is  gondolkodjunk. Ez a kis változás a mentális szokásainkban átformáló hatású lehet, és sokféle módon jelenik meg cselekedeteinkben. Lovasik atya elmagyarázza, miért.

A kedves szavak segítenek, hogy sikeresebben kommunikálj másokkal

„Egy kedves szempár – írja Lovasik -, miközben felismeri a hibákat másokban, túllát azokon. Az igazán kedves ember meglátja másokban a legjobbat, ami kevésbé stresszessé, és kellemesebbé teszi a velük való interakciót. Nem lehet negatívan megítélni indítékaikat, és gyanakvóan cselekedni velük  szemben. Cserébe egy kedves ember általában nagyobb befolyással bír, és gyorsabban köt barátságokat.”

A kedves szavak megóvnak a párkapcsolati hibáktól

A kedvesség a szeretet egyik kifejezési módja. Ha a szerelem jelen van, a keserűség, az irigység és a félreértések nagy része eltűnik. A kedvesség jelenlétében a viták gyorsan megoldódnak, és a neheztelés nem ver gyökeret, még a nehéz személyiségű embereknél sem.

A kedves szavak elősegítik a békét

Lovasik ezt írja: „Ahhoz, hogy a béke megmaradjon szívetekben, kedves gondolatokat kell ápolnotok.” A kedvesség természetesen megnyugtatja a szívünket, és segít ellazítani másokat is.

A kedves szavak mindig örömet okoznak

A kedvesség a legjobbat hozza ki személyes interakcióinkból, és figyelmünket elvonja a negatív gondolatokról és az örömforrások felé vezérel bennünket.

A kedves szavak lehetővé teszik, hogy a mások által megtett jóban osztozzunk

Nem lehetünk mindannyian jók mindenben. Ez nyomasztó gondolat lehet. Egy kedves ember számára ez azonban örömteli gondolat, mert a jólelkűség ahhoz a vágyhoz vezet, hogy mások sikeresek legyenek. A kedvesség akkor ünnepel, amikor másoknak valami sikerül.

Szent Bazil azt mondja: „A jó cselekedet soha nem veszít; aki udvariasságot vet, barátságot nyer, és aki kedvességet ültet, szeretetet gyűjt. ”  A kedves gondolatok gyakorlása átalakít bennünket. Ez megváltoztathatja személyes boldogságunkat és javíthatja kapcsolatainkat, valamint megváltoztathatjuk vele a világot lépésről lépésre.

Forrás: Aleteia

Ujhelyi Dóra

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás