2021. 10. 17.

5 érdekesség Jézus földi életéről

Míg sok mindent tudunk Jézus csodáiról és forradalmi tanításairól, néha elfelejtjük a földi életének emberi elemeit megismerni. Összegyűjtöttünk 5 különösen lenyűgöző tényt Jézusról, amelyek betekintést engednek egy hétköznapibb oldalába is.

1. Milyen nyelven beszélt Jézus?

Tudjuk, miket mondott Jézus élete során a 4 evangéliumnak köszönhetően, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy milyen nyelven közölte üzenetét. A legtöbb történész egyetért abban, hogy javarészt arámi nyelven beszélt, bár héberül és görögül is folyékonyan tudott. Valójában az arám nyelvet beszélték legtöbben a Szentföldön Jézus földi élete során, például ezért választotta Mel Gibson a híres Passió című filmjéhez ezt a nyelvet.

2. Egészséges ételek, amelyeket Jézus evett

hirdetés

Gyakran a legegyszerűbb megoldás az, amely a legjobb végeredményhez vezet, akár akkor is, amikor testünk táplálásáról van szó. Az egyszerűsítés tökéletes módja lehet a klasszikus mediterrán étrend követése, amelyet maga Jézus is követett. A Szentírás szerint például halat, fügét, bárányt evett, valamint bort is ivott és olívaolajat is gyakran használt.

3. József és Jézus foglalkozásukat tekintve valóban ácsok voltak?

A legtöbb fordítás az „ács” szót használja Jézus és József mesterségének leírására. De a görög szót, amelyet Máté és Márk evangéliumában olvasunk, sokféleképpen lehet értelmezni. Az evangéliumokban használt szó a „téktōn”. Ezt a kifejezést kézművesekre és famegmunkálókra általánosan használták (tehát igen, ácsként is fordítható), de érdekes módon utalhat kőfaragókra, építőkre, építőmunkásokra, illetve még azokra is, akik szakmájukban jeleskednek, és képesek másokat tanítani (mint az olasz nyelvben a „maestro”).

4. Valóban Jézus volt a neve?

A Yeshua név (a héber név eredeti alakja, maga a korábbi Yehoshua származéka) viszonylag népszerű volt Júdeában Jézus korában. Az egyik 1. századi történész, Flavius Josephus munkáiban legalább 20 különböző személyt talál, akiket Iesousnak hívtak. Ezenkívül nem ő az első ember, akit a Bibliában Yeshua (Joshua) névvel illettek (előfordul például Józsué könyve az Ószövetségben). A név etimológiailag azt jelenti: „Isten/Jahve megment”, „Jahve a megváltás”.

5. Hogy nézett ki valójában Jézus?

Jézus Krisztus valószínűleg körülbelül 165 cm magas volt, barna szemei, fekete haja és olajbarna bőre lehetett; ezek a leggyakoribb vonások az ő korából a régészeti maradványok, a történelmi szövegek és az 1. századi, Júdeából származó emberek ábrázolása szerint. Ellentétben a hosszú hajú ikonnal, amelyet mindannyian ismerünk, nagy valószínűséggel rövid haja és nyírt szakálla volt – ez egy népszerű taktika volt a tetvek elkerülésére.

Forrás: Aleteia

Ujhelyi Dóra 

Borítókép - Fotó: Nomadsoul1 | Dreamstime.com
Blog Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás