2021. 10. 06.

Megbüntették a londoni ápolónőt, aki nem vette le a keresztet a nyakából

Egy keresztény londoni ápolónő azt állítja, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesítették, megfélemlítették, nyomást gyakoroltak rá, és végül kényszerítették, hogy mondjon le a munkájáról, mert nem tartotta be azt a szabályt, miszerint szolgálat közben vagy leveszi, vagy eltakarja a nyakában lógó keresztes láncot. 

Mary Onuoha 61 éves ápolónő 18 éve dolgozik a dél-londoni Croydon Egyetemi Kórházban. Állítása szerint munkahelyén arra kérték, hogy vegye le vagy takarja el a nyakában lógó keresztet ábrázoló láncot – melyet hite megvallása miatt hordott – , mivel biztonsági kockázatot jelent. Amikor Onuoha elutasította a lánc elrejtését vagy levételét, akkor felettesei belső vizsgálatot indítottak ellene, amely két évig tartott – írja a Christian Post.

A nővér azt állítja, hogy végül felfüggesztették klinikai feladatai alól, és visszasorolták recepciós munkakörbe – mert nem hagyta abba a nyaklánc viselését – , ami szerinte nem hagyott más választást számára, mint hogy lemondjon a munkájáról.

hirdetés

Fotó: Mary Onuoha kórházi öltözéke / Christian Legal Centre

Onuoha továbbá azt is állítja, hogy a kórház dolgozói egyébként viselhetnek ékszert és különféle vallási jelképeket, akár turbánt vagy hidzsábot is, csak a kereszt okozott a feletteseinek problémát. Az ápolónő szerint a hitét érte támadás, ezért feljelentette a kórházat üzemeltető Croydon egészségügyi szolgáltatót.

„Ez mindig is a hitem támadásáról szólt” – írta Onuoha közleményében, melyben részletesen kifejti azokat az eseteket, melyek során el akarták távolítani a keresztet a nyakából. A közleményből nyilvánvalóvá válik, hogy bár felettesei biztonsági okokra hivatkoztak, a többi kollégát nem szólították fel arra, hogy vegyék le ékszereiket vagy nyakláncukat. 

A Croydon szóvivője nem kommentálta az eseményeket a jelenleg is zajló eljárásra hivatkozva. 

Borítókép: Mary Onuoha | Christian Legal Centre
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás