2021. 09. 27.

4 érték, ami miatt kiváló a Schumacher-film

Még legnagyobb riválisai és ellenfelei is az egyetemes sporttörténelem egyik legnagyobb csillagának és versenyzőjének tartják Michael Schumachert. A hétszeres világbajnok Forma-1-es pilótáról az elmúlt hetekben exkluzív dokumentumfilmet mutatott be a Netflix, amelyben mint versenyzőt és mint családapát is jobban megismerhetjük. A német versenyzőt 2013-as síbalesete óta a közvélemény nem láthatja, állapotáról csak találgatni lehet, így különösen nagy érdeklődés övezte a dokumentumfilm bemutatását. Íme négy szubjektív érték, amelyben feltétlenül példakép lehet Michael Schumacher és családja!

  1. Soha ne add fel!

Amikor gyermekként elkezdtem követni a Forma-1-et, akkor a futamokon általában csak az volt a kérdés, hogy ki lesz a dobogó másik két fokán, a győztes Michael Schumacher mellett. A dokumentumfilm hűen és érdekesen mutatja be azt a hosszú, éveken át tartó folyamatot, amelynek végén „Schumi” a sportág legendája lett. Rácáfol arra a közkeletű véleményre, – amelyet én magam is osztottam –hogy a legjobb és leggyorsabb autóval „könnyű” ilyen eredményeket elérni, és igazából nem is akkora teljesítmény, amit letett az aszfaltra. Amikor Schumacher 1996-ban átigazolt a Ferrarihoz, akkor a csapat 17 éve várt arra, hogy világbajnoki címet ünnepelhessen. Az első évek meglehetősen nehéz küzdelmeket hoztak, Schumacher elsőként érkezett és gyakran utolsóként távozott a boxutcából, igazi csapatember volt. Ez a hozzáállása, alázata és kitartása tette őt halhatatlan bajnokká, nem pedig egy csodajárgány, amelybe csak be kellett ülnie.

  1. A család szeretete

A dokumentumfilmből egyértelműen kiderül, hogy egyetlen dolgot szeret jobban Michael Schumacher az autóversenyzésnél: a családját.  Felesége, Corinna Schumacher hatalmas áldozatokat hozott azért, hogy biztosítsa a sportoló hátterét, de ugyanúgy számíthatott a fontos pillanatokban férjére is. A filmből kiderül, hogy a rendkívül precíz Michael az alvásidejére is különösen ügyelt, így előfordult, hogy akudni nem tudó felesége öt órán keresztül tartózkodott a hotelszobájuk fürdőszobájában, hogy még véletlenül se ébressze fel házastársát. Schumi ezeket a gesztusokat mindig viszonozta, ha korán reggel kellett elindulnia valahová, akkor gondosan ügyelt arra, hogy feleségét még véletlenül se ébressze fel. Apróságnak tűnik, de ezek az apró gesztusok a filmben egy törődő és a családjáért rajongó ember képét mutatják be.

Pályafutását is családja miatt fejezte be, mert úgy érezte, hogy nem tud elég időt velük tölteni. A dokumentumfilmben megszólalnak gyermekei is, Mick és Gina-Maria is érzékletesen mesélnek édesapjukról, aki mindig időt szakított arra, hogy velük legyen. Szavaiknál is beszédesebbek azok a felvételek, amelyeken egy önfeledt és boldog édesapát látunk feleségével és gyermekeivel.

hirdetés

Fotó: Fabrice Gallou | Dreamstime.com

  1. Kitartás a hitben

Schumacher katolikus hitben él, a család a dokumentumfilmben nem véletlenül tarthatta fontosnak, hogy az egyházi esküvőjük boldog felvételei kerüljenek nyilvánosságra. Érdekesség, hogy Michael még aktív versenyzőként találkozott II. János Pál pápával, míg felesége és gyermekei a balesetét követően, 2017-ben ellátogattak Ferenc pápához. Michael a lengyel egyházfővel való találkozását követően így fogalmazott: „Ez egy különleges pillanat az életemben, remélem, hogy sokáig elkísér majd ez az élmény.”

A dokumentumfimben a 2013-as franciaországi síbaleset is szóba került, amelynek következtében Michael Schumacheren több életmentő műtétet kellett végrehajtani. Felesége a most bemutatott filmben könnyek között tett tanúságot hitéről, amikor kijelentette, hogy nem Istent okolja a történtekért:

„Sosem vontam kérdőre Istent, hogy ez miért történt. Egyszerűen balszerencse volt, a lehető legnagyobb, ami egy embert érhet. Mindig szörnyű, ha valaki azt mondja: „Miért, pont Michaellel történt ez? Miért velünk?”. De ha úgy nézzük, másokkal miért történik annyi rossz dolog?”

A balesetet követően három évvel Georg Gänswein érsek látogatta meg svájci otthonában a versenyzőt, de a család érdekében nem árult el bővebb információkat a találkozóról. Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy Schumacher néhány családtagja és barátai Lourdes-ba készülnek zarándokolni, hogy imádkozzanak felépüléséért.

  1. A magánélet védelme

Egy olyan világban élünk, ahol a sztárok élete nyitott könyvnek számít. Mindenhol lesifotósok, információra éhes újságírók leskelődnek, hogy szaftos történeteket írjanak az érdeklődőknek. Ezért is különösen nagy szó, hogy a Schumacher-család az elmúlt nyolc évben teljes hírzárlatot tart a legendás versenyző állapotáról.

Szinte hihetetlen, hogy egyetlen fotó sem került nyilvánosságra ebben az időszakban. Nyilván a rajongók és az aggódók szeretnének új információkat megtudni az állapotáról, a lehetséges gyógyulásról, de a család szempontjából nézve nagyon is érthető az a féltő szeretet, amellyel próbálják kizárni a külvilágot.

A Schumacher életét bemutató film lezáró gondolata különösen szívhez szóló és értékes, Corinna érthetően foglalja össze az elmúlt évek óvó és féltő viselkedését:

„Próbáljuk úgy folytatni egy családként, ahogy Michael szerette volna, és amire most is vágyik. Éljük tovább az életünket. ’A magánélet az magánélet’ – mindig ezt mondta. Egyszerűen csak fontosnak tartom, hogy tovább élhesse és élvezhesse a magánéletét, amennyire ez csak lehetséges. Michael mindig is védelmezett minket. Most mi védelmezzük őt.”

A „Schumacher”-filmet nemcsak azoknak ajánljuk, akik szeretik a sportot, hanem azoknak is, akik vágynak egy olyan dokumentumfilmre, amelynek értékeit a saját életükre is vonatkoztathatják.

Borítókép - Fotó: fanbrands.hu
Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás