2021. 09. 15.

Exkluzív – Eperjes Károly új filmjének hivatalos előzetese a 777-en!

Egyre közeledik a Magyar Passió hazai bemutatója, amihez kapcsolódva ma debütál a magyar történelem sötét korszakát, az egyház és a második világháború után hatalomhoz jutó kommunista diktatúra egyenlőtlen küzdelmét megidéző nagyszabású játékfilm előzetese. A film – melynek főszereplője Eperjes Károly – 2021. november 4-étől lesz látható a hazai mozikban. A 777 médiatámogatóként először mutathatja be az előzetest a nyilvánosság számára.

Olyan, a széles közönséget megszólító filmet szerettünk volna készíteni, amely alapján a mai ember hiteles képet kaphat arról, hogy mi történt Magyarországon a szerzetesrendekkel, a hit védelmezőivel az ötvenes években. Azokat, a játékfilmen még fel nem dolgozott történéseket mutatjuk meg, amelyek a kiépülő kommunista rezsim egyházak elleni kegyetlen harcát kísérték. A Magyar Passióban felvillantott sorsok, események mind-mind a valóságból merítenek, és ezek közül több a saját rokonaimhoz kötődik, akiket ezekben az időkben meghurcoltak, bebörtönöztek, megvertek. Viszont bármilyen brutális korszakot idéz is fel a film, alkotótársaimmal együtt arra törekedtünk, hogy megmutassuk mire volt képes a szeretet ereje a félelemre, gyűlöletre építő kommunista rendszer ellenében.” -hangsúlyozta a film egyik főszerepét alakító Eperjes Károly, akinek a Magyar Passió egyben az első játékfilmes rendezése is. 

hirdetés

A Magyar Passió 1950-ben játszódik, amikor Leopold atya azon dolgozik szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen vallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg – Fjodorov őrnagy parancsára – a beismerő vallomás kicsikarásával, akinek az egyre durvább kínzások során a saját erkölcsi határait kell átlépnie. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat…

A filmben Leopold atyát Eperjes Károly, az Államvédelmi Hatóság vallatóját, Keller főhadnagyot Telekes Péter, a szovjet megszálló seregek tisztjét, Fjodorov őrnagyot Gál Tamás alakítja.  A két kegyetlen ÁVH-s, Steiner és Fekete bőrébe bújva Nemcsák Károly, illetve Jakab Tamás, míg Artúr és Godofréd testvérként Maszlay István és Tóth János Gergely lesz látható, valamint Pásztor Erzsi a szerzetesek mellett szolgálatot teljesítő Rozi néni alakjában bukkan fel a történetben. A további szerepekben Prokópius Maya, Újlaki Dénes, Koltai János, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tahi József, Lippai László, Schnell Ádám, Hábermann Lívia, Tordai Teri és Császár Angéla látható.

A forgatókönyvet Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert végezte el, az operatőri munkáért a Balázs Béla-díjas Csukás Sándor felelt. A film zenéjét Bucz Magor szerezte, a látványtervezés Fekete Mónika munkáját dicséri, míg a produceri teendőket A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő látta el.

A Film-Art Stúdió gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült Magyar Passió november 4-től lesz megtekinthető a hazai mozikban. A filmről további információk, részletek a Magyar Passió hivatalos Facebook oldalán találhatóak.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Borítókép - Fotó: Magyar Passió Facebook-oldal
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás