2021. 09. 01.

„Bátorsággal, Jézushoz méltóan kell hirdetnünk az igazunkat” – Szalóki Ági

Szalóki Ági neve a magyar népzene és a világzene kedvelői számára egyaránt egészen biztosan ismert. A Liszt Ferenc-díjas előadóművész oszlopos tagja volt az Ökrös és a Besh o droM együtteseknek, akikkel a világ számos pontján adtak nagysikerű koncertet. Az első gyermekének tavasszal életet adó művészt budakeszi otthonában látogattuk meg, éppen egy koncertet megelőző próba idején. Beszélgetés az anyaságról, Istentől való eltávolodástól és megtérésről, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról – és egy annak keretében létrejövő családi napról, amelyen többek között ő is tanúságot fog tenni.

Különböző interjúidat nézve és olvasva feltűnő, hogy mennyire érzékeny ember vagy: odafigyelsz a nehéz helyzetben lévőkre, nagy az igazságérzeted, empatikus vagy. Mennyit változik egy ilyen ember az anyasággal,- – hiszen tavasz óta édesanya is vagy –, akit már alapból nagyon megérint a világ?

Maga az élet értelme került a fókuszba az elmúlt hónapokban, hiszen Áron érkezése rádöbbent a folytonosságra és a végességre is. Ez a csoda nap mint nap foglalkoztat, amellett, hogy persze etetem, pelenkázom, ringatom és játszom vele. Szeretném átadni neki azt a szeretetet és gondoskodást, amit a szüleimtől kaptam, nem a magam képére szeretném formálni, a saját elképzeléseimhez igazítani, hanem ahhoz szeretném hozzásegíteni, hogy képességei kibontakozhassanak, és az lehessen, aminek a Jóisten teremtette. Hiszek abban, hogy a Földön mindenkinek van feladata.

Nemrég tartottuk a kisfiam keresztelőjét. Az, hogy Áron megkapta a keresztséget, nekem és a családom egy részének nagyon fontos. Nagy utat jártam be az elmúlt években, szép ívet írtam körbe, amelynek a végén visszataláltam Istenhez és újra elkezdtem imádkozni. Imádkozni egyszerűnek tűnhet, de szerintem mégsem olyan egyszerű. Belső munka kell hozzá, alázat, képesség az elcsendesülésre, és a Jóistenhez való kapcsolódás igénye.

hirdetés

Hogyan távolodtál el Tőle? A fiatal lányban lévő lázadás sodort el, vagy más oka volt?

Fiatalon vágytam a lázadásra, a szabályok megszegésére, a zenészséggel járó éjszakai élet pedig ehhez adott is volt. De figyelemre, szeretetre is vágytam, meg akartam felelni, ide-odahajlottam, mindenkit szeretni akartam. Ahogy idősödtem, sok minden letisztult bennem, például, hogy nem kell mindenkinek megfelelnem, büszkén és bátran kiállhatok azon értékek mellett, amelyeket fontosnak tartok. Apránként szembesültem azzal, hogy vannak emberek, akiknek a nyitottsága az enyémhez hasonló, és vannak olyanok, akik a nyitottságot, szeretetet és elfogadást máshogyan értelmezik és gyakorolják.

Fotó: Bergics Balázs

Konzervatív lettem, mert a múlt ismerete és kutatása, a tradíció ismerete számomra fontos. Fontos a jelenhez és jövőhöz való viszonyulás szempontjából is. Az embernek szüksége van gyökerekre ahhoz, hogy szárnyalhasson, elrugaszkodhasson és visszatérhessen. Szerencsés az, akinek erősek a gyökerei. Nem fújja ide-oda a szél. Nagy ma a kísértés arra, hogy mindig mások legyünk, mindig máshol legyünk, hogy semmihez se ragaszkodjunk, hogy magunkat tartsuk a világmindenség középpontjának. Pandora szelencéje kinyílt, előbb a tv-ből, aztán az internetről zúdult ránk az információ-özön. Aggódva látom, hogy alapvető értékek váltak gúny és megvetés tárgyává, gondolok például a gyermekvállalásra, istenhitre, a nemzetre vagy a hazaszeretetre. Persze nem újkeletű ez a gúny és megvetés. A felvilágosodás gondolkodói vetették el ennek a magvát, az elmúlt évszázadban egyre erősödött az ateisták, antiklerikálisok és nemzettagadók hangja. Ma már nagy tömegeket tudhatnak maguk mögött.

Úgy veszem ki a szavaidból, hogy nemcsak Istenhez tértél meg, hanem olyan értékekhez is visszataláltál, amelyek korábban fontosak voltak neked. Ez a megtérés egy hosszabb folyamat volt, vagy egy konkrét élményhez kötődik?

Inkább egy lassabb folyamat volt, de voltak fontos pontjai. Egyszer betértem a pannonhalmi bencés apátság templomába egy szentmisére, nagyon megfogott az egész hangulata. A pap arról beszélt, hogy kezdjünk el hinni – ez az egyszerű mondat az egyszerűsége és egyenessége miatt teljesen mellbevágott. A másik ilyen élményem az volt, amikor Székelyföldön ellátogattam Böjte Csaba testvérhez és nagyon hosszú idő után gyóntam.

Egészen más képem alakult ki ekkor a gyónás lényegéről, mint amit gyerekkoromban tapasztaltam.

Több olyan személy is megjelent az életemben, akik a Jóisten felé tereltek szelíden, szeretettel, türelemmel. Az egyikük, Beáta a kisfiam keresztanyukája lett.

Mennyiben más a mostani hited, mint a gyermekkori?

Abból a szempontból fontosnak tartom a gyermekkori istenhitet, hogy gyermekkorban nem kérdőjelezünk meg mindent és mindenkit, hanem merünk ráhagyatkozni Istenre. Persze a tudatos hit is nagyon fontos, amikor már élettapasztalattal a hátunk mögött tudjuk, hogy van kihez fordulni. Én azt hiszem, hogy életem legnehezebb pillanataiban is bennem élt a gyermekkori hitem, főleg, ha a nehezebb időszakokra gondolok vissza: követtem el olyan dolgokat, amelyek után mondhatom, hogy isteni csoda, hogy élek. De elég, ha csak abba belegondolok, hogy milyen sok kilométert utaztam, repültem, újra meg újra átszeltem az óceánt és mégis épségben vagyok.

Fotó: Emmer László

Elfogadtad Erdő Péter felkérését, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke legyél. Miért érezted fontosnak, hogy igent mondjál?

Mindenekelőtt arra gondoltam, hogy ez egy olyan nagy dolog, amit muszáj elfogadnom. Hatalmas felelősség is egyben, egy nagyon szép küldetés. Volt egy megbeszélésünk Fábry Kornél atyával, ahol nagyon meghatóan azt mondta, hogy angyalokként kell a hírt elvinnünk az emberekhez. Ezzel a tudattal kell képviselnünk az Egyházat és a többi hírnököt is. Nekem ez különösen fontos üzenet volt, mert én hajlamos vagyok az online térben hatalmas harcokat vívni, kiállni a vélt vagy valós igazságért. De most vissza kell fognom magamat és ez egy nagyszerű böjt – ami igazából Áronnak is jót tesz

A hit kapcsán is előfordul, hogy belemész különböző vitákba?
Igen, előfordult, hiszen a kereszténységet rengeteg támadás éri, és ezt gyakran mi magunk sem tudatosítjuk magunkban – a nem keresztények közül pedig jópáran csak nevetnek ezen. Nekünk keresztényi módon, szeretettel telve, de bátorsággal, Jézushoz méltóan kell hirdetnünk az igazunkat.

Van létjogosultsága 2021-ben a kereszténységnek.

A NEK keretén belül a Margitszigeten lévő Családi napon adsz majd koncertet, ahol a szervezők, úgy tudom, megkértek arra is, hogy röviden tanúságot tegyél a hitedről. Mennyire nehéz beszélni számodra ilyen személyes témáról?

Amikor egy ilyen helyzetbe kerül az ember, akkor a legjobb, ha nem is nagyon gondolkodik, mert a jó Isten segít neki. Korábban is volt már olyan interjúm, ahol magamon is meglepődtem, hogy miket mondok. Ez az az állapot, amelyben a Szentlélek segít az embernek. Imádkozom, hogy jól végezzem a dolgomat, s hogy a szeptemberi fellépésen is így megtaláljam a megfelelő gondolatokat és szavakat.

Martí Zoltán


Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző. Énekesként tagja volt az Ökrös és a Besh o droM együtteseknek, velük bejárta az egész világot. 2004 óta szólóénekesként saját zenekarával lép fel, több lemezét is az „Év lemeze” díjjal jutalmazta a MAHASZ. 2020-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

 

Borítókép - Fotó: szalokiagi.hu
Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás