2021. 08. 12.

Ezt olvassuk mi – olvasási lista a hűvösebb hónapokra

Rendhagyó könyvajánlót hoztunk nektek. A 777 szerkesztői most megosztják, melyik könyvek szerepelnek az olvasási listájukon. 

Ha elhagyott az ihlet és nem tudod, mit olvass következőnek, akkor válogass a 777 szerkesztőinek listájáról! Mi ezeket a sokat dicsért könyveket vettük fel a listánkra, így biztosan nem fogunk unatkozni a borongós, hűvösebb hónapok során sem!

Szilágyi Anna:

C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

„Amitől a legjobban féltem, végül is bekövetkezett. 1929 tavaszán megadtam magam, és elismertem, hogy Isten: Isten; letérdeltem és imádkoztam. Azon az éjszakán talán én voltam a leginkább levert és a legvonakodóbb megtérő bűnös egész Angliában” – írja C. S. Lewis lelki fejlődésének egyik meghatározó pillanatáról. Önéletírásában arról vall, hogy miképpen jutott el az ateizmustól a kereszténységig, a pogány istenektől Krisztusig, a kozmikus Logosztól a személyes Teremtőig. „A visszaemlékezés élénken számol be az író belső életéről és motivációiról, az angol magániskolák tapasztalatairól, valamint a kereszténység felé vezető útjának meghatározó alakjairól, például G. K. Chestertonról és J. R. R. Tolkienról.”

hirdetés

Dr. Caroline Leaf: Ki kapcsolta ki az agyam?

„Az agy körülbelül úgy működik, mint egy cég vezérigazgatója. A vezérigazgató feladata a cég (a mi esetünkben a test) növekedésének és védelmének a biztosítása. Ha a vezérigazgató nem végzi jól a munkáját, a cég (vagyis a szervezet) nagy bajba kerül.” – olvashatjuk a könyv ismertetőjét. „A gondolatok mérhetőek, az agyunkban fizikai területet foglalnak el, ,,lakótelepeket” alkotnak, aktívak: növekednek és változnak. Minden döntésünket, szavunkat, tettünket és fizikai reakciónkat befolyásolják.

Gondolataink egészen a genetikai szintig ható változásokat okoznak, mert átalakítják a sejtek struktúráját.

Tudósok kimutatták, hogy e struktúraváltozás betegségek térhódítását is eredményezi a testben. Gondolataink képesek elsöpörni a stresszt, értelmesebbé tesznek, nyugalmat hoznak, alkalmasakká tesznek arra, hogy uralkodni tudjunk érzelmeink fölött, de létrehozhatják mindezek ellentétét is. Miénk a döntés joga!”

Joyce Meyer: Az istenfélő nők szokásai

Aki megváltoztatja a szokásait, megváltoztatja az életét! Mindennapi életünket szokásaink alakítják ki. Vannak köztük jók is, például az, hogy eljárunk munkába, rendszeresen fogat mosunk, vagy kuponokat használunk a vásárlásnál, hogy pénzt takarítsunk meg. Akadnak olyan szokásaink is, amelyeken szívesen változtatnánk – ilyen a körömrágás, a túlzott koffeinfogyasztás vagy az ingerlékenység.
A rendkívül népszerű szerzőnek ebben a kötetében felfedezhetjük, milyen szokásokat kell kialakítaniuk az istenfélő nőknek – azoknak, akik szeretnének egyre növekedni Istenben, és úgy élni, ahogyan az Előtte kedves.

Os Guiness: Az elhívás

„Kutatod az élet értelmét? Olyan célt keresel, amely elég izgalmas ahhoz, hogy figyelmedet teljességgel lekösse, kellően mély, hogy szenvedélyeidet kimerítse, ugyanakkor inspirál utolsó leheletedig? Ez a könyv arra keresi a választ, hogy mi dolgunk ezen a földön. A legmélyebb, a legmagasabb és a legnagyszerűbb célt kutatja, amelyet ember valaha megtapasztalt, s amelyet az emberi történelem valaha ismert – azt a mélyen rejlő okot, melynek senki és semmi nem férkőzött még a közelébe sem” – írja bevezetőjében a szerző.

John és Stasi Eldredge: Elbűvölő

A modern nő elvárások kereszttüzében hivatott megtalálni identitását, ezért a folyamatos megfelelési kényszernek engedve lassú önpusztításba kezd, vagy túlzott önmegvalósítási szerepet vállal.

Az őszinte törekvések közepette észrevétlenül korlátok közé szorul a női mivolt, jóllehet Isten a kezdetektől fogva szabaddá tesz a szépség feltárására, a férfiszív megszelídítésére, majd az anyai szerep boldog megélésére. A könyv több, mint a női lélek puszta megismerése, a háromgyerekes lelkigondozó, Stasi Eldredge hiteles szavai (melyek férje, John Eldredge gondolataival egészülnek ki) személyes példákon keresztül válnak megindítóan bensőségessé.

Herényi Barna:

Stephen R. Covey: A 8. szokás

A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyv szerzője reagál a sikerkönyv óta sokat változott világ folyamataira és új eszközöket ad olvasóinak a kezébe a sikeres szakmai és hétköznapi élethez.

Simon Sinek: Találd meg a miérted!

„Tisztában vagyunk vele, miért tesszük nap mint nap, amit teszünk? Mi a megoldás, ha a miértünk nem kapcsolódik a jelenlegi munkánkhoz? Hogyan hangoljuk össze csapatunk tagjainak miértjét szervezetünk közös törekvéseivel?” – olvashatjuk az ajánlásban. Ez a könyv egy gyakorlati útmutatót ad mindehhez. Nem lelki olvasmány, inkább a szakmai életünkhöz ad kézzelfogható segítséget. 

Don Gabriele Amorth: Egy ördögűző tapasztalatai

Ez a könyv nem árul zsákbamacskát, akit érdekel az ördögűzés témája, annak érdekes olvasmány lesz. 

Fekete István: Téli berek 

Tutajos és elválaszthatatlan barátja, Bütyök ezúttal a télen is eleven Kis-Balaton világában töltik a szünidőt. Itt ünneplik a karácsonyt és az újévet, megtanulnak rókát lőni, csukát fogni. A két kamasz, átesve az első szerelem válságain, már szinte érett férfiként éli meg a természetes életmód szépségét. 

Richard Koch: A 80/20 elv

A titok, hogyan érjünk el többet kevesebbel? – hangzik a könyv alcíme. Richard Koch amerikai közgazdász nevéhez fűződik a 80/20 szabály, a korábbi Pareto-elv újraértelmezése és továbbfejlesztése.
Több mint egy évszázada annak, hogy Pareto megfigyelte a ráfordítás és eredmény közötti, állandóan fennálló aránytalanságot. A 80/20 elv szerint a munkánk eredményének 80 százaléka a ráfordított idő 20 százalékából keletkezik. Így ráfordításaink négyötöde gyakorlatilag haszontalan, és ez természetesen ellentétes azzal, amit várnánk. Ez a könyv segít azoknak, akik növelni szeretnék a hatékonyságukat.

Lábán Tamás:

J.R.R.Tolkien: A szilmarilok

A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urában, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.

Nyíri Tamás: Ki ez az ember?

Kicsoda Jézus? Hol található? Akit kérdeznek, annak felelnie kell. E feleletre vállalkozik ez a könyv. Bár a szentírástudomány eredményeire támaszkodik, nem biblikus mű. De nem is apologetikus célzatú: nem ,,téríteni” akar, sem érvelni, hanem tanúskodni: Jézusról beszélni annak, aki szeretné megismerni Őt, Jézussal akarja szembesíteni azt, aki keresi a személyes találkozást Vele.

Bonifert Rita:

Mark Gungor: Férfiagy, női agy

„A házasság egy kozmikus vicc, annyira különbözünk egymástól” – írja az előadásairól készült videók révén hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő szerző.
Könyvében szemléletesen mutatja be, miért tartják a nők gyakran „gonosznak és érzéketlennek”, a férfiak pedig „zavaros és ésszerűtlen gondolkodásúnak” a másik nem képviselőit. A lelkipásztor szerző szókimondóan és szórakoztatóan beszél arról, miként ünnepelhetjük a teremtésből fakadó különbözőségeinket ahelyett, hogy takargatnánk őket.

Határaink sorozat

John Townsend és Henry Cloud közismert pszichológus szerzőpáros könyvei magyarul a Harmat Kiadó gondozásában jelentek meg. Írnak az egészséges énhatárok kialakításáról (Határok); a jól működő párkapcsolat alapelveiről (Párhatárok); segítséget adnak a tinédzsereket nevelő szülőknek (Kamaszhatárok); de a szinglikről sem feledkeznek meg, hiszen arról is írnak egy könyvet, milyen határvonalakat húzzunk meg a randizásban, hogy kapcsolataink ne fájdalmakhoz és csalódáshoz vezessenek (Határaink a párkeresésben).

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai

„Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül” – írja a szerző. „Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját. Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra.

A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.

Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.” 

Forintos Bence:

C.S. Lewis: Csűrcsavar levelei

A cambridge-i irodalomprofesszor, író és kritikus leghíresebb könyvében „alulnézetből” láttatja a világot. Az ember ősi ellenségével szemben a szatíra fegyverét alkalmazza, jelezve, hogy félelmetesen komoly, mégsem rémületes valósággal van dolgunk. A tapasztalt főördög leveleiben időszerű, huszonegyedik századi tanácsokkal látja el a kezdő kísértőt: hogyan térítse le a jó útról a gondjaira bízott fiatalembert.

Philip Yancey: Az imádság

A szerző a következő kérdésekre keresi a választ: hallja-e Isten, amit mondok? Miért törődne épp velem? Mi értelme imádkozni, ha Isten mindentudó? Miért tűnnek következetlennek a válaszai? Miért érezzük olykor közel magunkhoz, olykor pedig távolinak? Hogyan lehetne kielégítőbb az imaéletem? A nehéz kérdésekkel birkózva egészen új szemlélettel közelíti meg az imádság időtlen témakörét.

Lackfi János: #jóéjtpuszi

Lackfi János ,,jóéjtpuszijai” tűzzel, szenvedéllyel szólnak a hitről, és szédítő száguldásra invitálnak Isten kalandparkjában.

Christopher West: Boldogságkeresés és szexualitás – A test teológiája

Milyen szerepet játszik a szexualitás a boldogságkeresésünkben? Szexszel telített kultúrában élünk, de továbbra is éhezünk a szeretetre. Miért? Hogyan egyesíthetjük a spiritualitást és a szexualitást, hogy megtanuljunk Isten képmására alkotott férfiakként és nőkként testünkben és testünk által szeretni? A világhírű szerző ezekre a kérdésekre keresi a választ. 

Francesco Castelli: Vizsgálat Pio atya ügyében – Vatikáni titkos akták

XVI. Benedek pápa 2006-ban engedélyezte a Szent Officium 1939 előtti iratainak, köztük a Pio atya ügyében folytatott vizsgálat anyagának tanulmányozását. A Szent Hivatal által elrendelt első vizsgálat 1921-ben kezdődött el. A dokumentumok alapján adta ki Francesco Castelli a Vizsgálat Pio atya ügyében – Vatikáni titkos akták című könyvét, amelyben számos kevéssé ismert tényt tárt fel. A vizsgálat során napvilágra kerülő dokumentum megdöbbentő dolgokat (mint például a különleges gyógyulások, a bilokáció, a lélekbe látás képessége, a lázmérők szétrobbanása) árul el a szent életű Pio atya addig titokban tartott belső életéről. 

Lábánné Hollai Katalin

Francine Rivers: Híd a múltba

Lena Scott az egyik leggyorsabban emelkedő hollywoodi filmcsillag, ám kevesen tudják róla, hogy a valódi neve Abra, és hatalmas árat fizetett azért, hogy végre valakinek érezze magát. Ezekiel Freeman tiszteletes és a fia, Joshua számára a lány mindig az a síró újszülött lesz, akit a Havenbe vezető híd pillérei alatt hagytak. Születése körülményei azonban olyan mély sebeket ejtenek az egzotikus szépséggé váló Abrán, hogy az első adandó alkalommal az ,,álmok városába” szökik. Hollywood sok millió mérföldnyire tűnik Haventől, és a naiv Abra hamar ráébred arra, hogy a sikerért önmagát is fel kell áldoznia… 

Francine Rivers, a Megváltó szeretet népszerű szerzője ebben a sodró lendületű történetben a kísértésről, a kegyelemről és a feltétel nélküli szeretetről mesél. 

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai szuperhősök – Józseftől Dávidig

A Bibliai szuperhősök különleges képességekkel megáldott ószövetségi szereplők életútjának sorsfordító pillanatait mutatja be rövid, fordulatos jelenetekben. A manapság reneszánszukat élő szuperhősök és az ókori jelességek párhuzamba vonásának célja, hogy felkeltse a mai kiskamaszok figyelmét a bibliai személyek iránt, akiknek bátorsága, igazságérzete és hite mindannyiunk számára követendő példa lehet. 

Lucy Maud Montgomery: Anne az élet iskolájában

Anne Shirley, a vörös hajú csacsogó kislány gyermekkoráról az Anne otthonra talál című kötet számolt be, ebben a kötetben pedig már 22 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. 

Lois Lowry: Az emlékek őre

„A 12 éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik életévüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik, egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát.”

Borítókép: Distinctivedesign | Dreamstime.com
Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás