2021. 08. 10.

Az egészséges alázat

Hogyan viszonyulunk Istenhez és embertársainkhoz? Létezik olyan, hogy egészséges alázat? Szeverényi János evangélikus lelkész az Útmutató mára kijelölt igéivel kapcsolatos gondolatait osztotta meg.

„Senki se oktassa az Istent, hiszen a magasság lakói fölött is ő ítélkezik!” (Jób 21,22)

„Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők…” (Róm 12,16a)

Még a kommunizmusban, kezdő lelkészként, testvéri és baráti kapcsolatba kerültem a helyi plébánossal. Két kezével épített szeretetotthont a plébániájából. (Engedélyt nem kapott.) Több évtizede áldásosan működik az otthon, akkoriban mégis voltak néhányan, akiknek nem tetszett ez a történet. A konyhában kávéztam Istvánnal. Az eső a megbontott tető miatt áztatott minket. Nem panaszkodott, én „húztam ki belőle” az aktuális gondokat. Egy atyafi keményen harcolt vele. Most részleteket nem említek.

Én felfortyantam: „István, ez megalázó, ezt nem engedheted!”
Erre ő csendesen annyit mondott: „Az alázatos embert nem lehet megalázni.”
Ennek már közel negyven éve, mégis működik ez a mondat. Barátom a kilencvenes évek elején, 56 éves korában meghalt. Hiányzik.

A két mai ige az Istenhez és embertársainkhoz való viszonyulásunkat érinti. A közös nevező az egészséges alázat. Van ilyen? Igen, ehhez arra van szükség, hogy átéljem a feltétel nélküli elfogadást, szeretetet. Nincs jogom és alapom arra, hogy utáljam, lenézzem magam. Személyem, teljesítményem túlértékelése is sok bajt okozhat. A gőgös, agresszív vagy éppen öngyötrő viselkedés mögött gyakran a gyermekkori vagy későbbi bántások, megaláztatások, sérülések vannak.

A lényeg: Ma is szól hozzád Isten! Elfogadott vagy, ő akart téged. Ismer és szeret fogantatásod óta.

Úgy szeret, hogy életét adta érted.

Gyönyörködik benned. Fogadd el magad gyengeségeiddel, hiányaiddal, esendőségeiddel együtt. Isten, a te Atyád nem azt várja, hogy mikor koppintson a fejedre. Élj az ő jóságából, kegyelméből. Ez segít a változásban, javulgatásban. Nincs értelme alul- vagy felülértékelni magad. Olvasd a Jézus-történeteket és beszélj vele.

Szeverényi János evangélikus lelkész

Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2021. 08. 13. 06:12

    Úgy szeret, hogy egyszülött Fiát adta értem. Értünk.