2021. 07. 14.

,,Sokszor a jelenlét a legtöbb, amit adhat egy édesapa” – Lackfi János

Lackfi János író és költő volt a Mária Rádió ,,Tálentum” című műsorának a vendége, ahol többek között az apaságról is megosztotta gondolatait.

A májusban ötvenedik születésnapját ünneplő Lackfi János többek között az apaságról is mesélt az interjúban. A József Attila-díjas író és költő szerint az egyik legfontosabb ajándék, amit az édesapa a családjának tud nyújtani, az a jelenlét:

,,Visszajelzésekből, dicséretekből, elfogadásból, kimondott szeretetből talán kevés jutott nekem gyermekkoromban. Nem azért, mert rosszat akartak volna a szüleim, hanem mert ők így voltak nevelve. Én édesapaként ezen próbáltam javítani, kimondani az érzelmeket, például, ha büszke voltam rájuk. De nyilvánvalóan millió hibát követtem el, nem vagyok én senkinél sem jobb apa.

hirdetés

A legfontosabb szerintem – és ebben sem voltam a legjobb, sőt -, az a jelenlét. Mi, férfiak nagyon kompetitívek vagyunk, nézzük a csúcsokat, szívesen felvisszük a zongorát az ötödik emeletre és a relativitáselméletet is kiszámítjuk fejben. Mindig kell valamit csinálnunk, tervezünk, nyüzsgünk. Amikor csak jelen kell lenni, az kevésnek tűnik – legalábbis sok férfi számára. De sokszor a legtöbb, amit adhatunk, az a jelenlétünk, ezt azok tudják igazán megerősíteni, akiknek az egyik vagy a másik szülőjük nem volt jelen az életükben. 

A szülőszobán is biztos lenne olyan ember, aki szakszerűbben fogná a kisbabát, de én vagyok az édesapja. Ez egy kicserélhetetlen helyzet és érték. Ha én ott vagyok mellette, akkor létrejön a világ rendje. Ha nem vagyok ott, akkor harminc-ötven év múlva egy pszichológus majd mélyre fúrva próbálja befalazni ezeket a hiányokat. Oda kell tennünk magunkat, akkor is, amikor kívülről nézve nem történik semmi. Ott lenni, jelen lenni, a másikkal közösségben.”

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás