2021. 07. 12.

Szólj életet a halál helyett

Nem vagyunk tudatában annak, hogy szavainknak mekkora hatalma van, és éppen ezért nem használjuk arra a sok jóra, amire lehetne. Jon Bloom bebizonyítja nekünk a Szentíráson keresztül, hogy miért érdemes többet figyelnünk arra, amit mondunk. Az eredeti írás a desiring God oldalán jelent meg. 

„Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.” (Példa 18,21)

Az írástudó társadalmakban a nyelvhez hozzátartoznak a kezek, amelyek írnak, gépelnek, festenek vagy aláírnak.

A nyelv hatalma

Ember halhatnak meg egy kimondott szó miatt. A nyelv tömegpusztító fegyver lehet, holokausztokat és háborúkat indíthat el. A nyelv lehet házasság, család, barátság, egyház, karrier, remény, megértés, jó hírnév, missziós erőfeszítések és kormányok halála is.

Ugyanakkor a kimondott szóból élet is fakadhat. Azt is tudjuk, hogy „A szelíd nyelv olyan, mint az élet fája” (Példa 15:4). A nyelv kibékíti a népeket és békét köt. „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5,9) 

hirdetés

A nyelv a házasságokat édessé, a családokat erőssé és az egyházakat egészségessé teheti. A nyelv reményt adhat a kétségbeesettnek, elősegítheti a megértést és terjesztheti az evangéliumot. 

Szóval mi fogja ma elhagyni a szádat: élet vagy halál? „Tőrdöfés” vagy „gyógyulás”? (Példa 12,18)

Mivel van tele a szíved?

Minden attól függ, hogy mivel van tele a szíved. Jézus azt mondta „A szív bőségéből szól a száj” (Lk 6:45). A kritikus szív kritikus nyelvet produkál. Az önelégült szív ítélkező nyelvet produkál. A keserű szív fanyar nyelvet eredményez. A hálátlan szív morgós nyelvet eredményez. 

De a szerető szív kegyes nyelvet; a hűséges szív igazmondó nyelvet; a békés szív kibékülő nyelvet és a bizakodó szív biztató nyelvet eredményez.

Tehát töltsd meg szíved kegyelemmel azáltal, hogy elmerülsz a Bibliában. Olvasd a Máté 5-öt, vagy a Rómaiak 12-t, vagy a Korinthusiaknak írt első levél 13. fejezetét, vagy a Filippi-levél 2-t. Legyél nagyon körültekintő azokkal a halált hozó szavakkal, melyeket az újságban, a rádióban, a tévében hallasz és olvasol.

Imádkozz így: „Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!” (Zsolt 141:3) A világ telve van a halál szavaival. „Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonosz hatalmában van” (1 Jn 5,19), aki „Embergyilkos volt kezdettől fogva, és (…) a hazugság atyja” (Jn 8,44). Ne csatlakozzunk hozzá a fékezhetetlen gonoszságában (Jak 3,8).

Tudjuk, hogy mi Istentől vagyunk (1Jn 5,19) és hiszünk az Ő Fiában, Jézusban, aki „az Ige” (Jn 1:1), „az igazság és az élet” (Jn 14,6) és akinél egyedül van „az örök élet beszéde” (Jn 6,68). Csatlakozzunk hozzá azzal, hogy ezeket szóljuk!

A mai nap szavai

Ma legyen a szád az „életnek forrása” (Példa 10,11). Legyél „késedelmes a szólásra” (Jak 1,19). Bátoríts többet, mint amennyit kritizálsz. Keresd a lehetőséget a kedves, gyengéd szavak kimondására (Ef 4,32). 

Mondj váratlanul valami szeretetteljeset egy szerettednek! Keresd a lehetőséget arra, hogy csak olyan szavakat szólj, amelyek „építenek” és „áldást hoznak azoknak, akik hallják” (Ef 4,29).

Legyél az az ember, akinek a szája telve van élettel!

„Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében” (ApCsel 20:32).

 

Forrás: desiring God

Borítókép: Jetsam86 | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás