2021. 06. 30.

Kedves fiatal házaspár…

Hogyan kezeljük a pénzt a házasságban? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt egy vita során? Mit tegyünk, ha nem kielégítő a szexuális életünk? Egy amerikai házaspár, Adam és Karissa keresztény párkapcsolati trénerekként néhány éve kezdtek missziójukba; céljuk az, hogy a házaspárok életét és problémáit könnyítsék meg, különösen a fiatal házasokét, hiszen a kezdeteknél fontos a jó alapozás. Instagram oldaluk tele van személyes tapasztalatokkal, tippekkel, melyek nem csak házaspároknak nyújthat segítséget, hanem minden olyan fiatalnak, akik a jövőben kívánnak megházasodni.

Hogyan dolgozzuk fel a gyászt együtt? Mit kezdjünk a depresszióval a házasságunkban? Hogyan támogassuk párunkat függőségéből való gyógyulásának útján? Milyen a kötődési stílusunk? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Dear Young Married Couple Instagram oldalán, melyet egy fiatal házaspár, Adam és Karissa indítottak el. Egy ideje pedig már podcasteket is készítenek izgalmasabbnál izgalmasabb témákban, melyek szintén elérhetőek Instagram oldalukon. Attól lesz különösen hiteles ez a misszió, hogy az alapítók minden esetben olyan párokat keresnek fel, akik személyesen megélt tapasztalataikat osztják meg. Például egy olyan pár tanúségtételét is olvashatjuk (és egy podcastben bővebben hallhatjuk), akik a nászútjuk után hazatérve, a házunkban bekövetkező robbanás miatt életveszélyes égési sérüléseket szereztek. A férj teste 35 százalékban, a feleség teste 96 százalékban megégett. Életük elején járnak. Tele voltak álmokkal, vágyakkal, mikor a tragédia történt… ők mégis azt vallják, hogy Isten velük van ebben a fájdalomban is. Mottójuk, hogy „nem az határoz meg, hogy mi történt velünk, hanem az, hogy mivé akarunk válni”.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear Young Married Couple (@dearyoungmarriedcouple) által megosztott bejegyzés

Minden posztban egy-egy pár tanácsait, tapasztalatait olvashatjuk. Jó érzés az, hogy a megosztott tanúságtételek által úgy érezzük, a bizalmukba fogadnak ezek a házaspárok, és bepillantást nyerhetünk hétköznapjaikba. Rájövünk, hogy a házasság talán nem olyan tökéletes, mint amilyennek azt elképzeltük, és bizony sok munka van benne, mégis megéri az élethez társat választani, és ezt az életre szóló kapcsolatot folyamatosan táplálni.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear Young Married Couple (@dearyoungmarriedcouple) által megosztott bejegyzés

„Legyél a lehető legkonkrétabb, mikor az elvárasaidat fejezed ki! Bármikor, mikor egyet nem értés van közöttünk, vagy egyikünk szomorú, felzaklatott, rájövünk, hogy a legtöbb esetben a problémát kiváltó ok az volt, hogy nem kommunikáltuk (jól) az elvárásainkat, a vágyainkat a másik felé.”

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear Young Married Couple (@dearyoungmarriedcouple) által megosztott bejegyzés

„Dicsérd meg a párod, ha valami jót tesz vagy valamit jól csinál! A pozitív-negatív visszajelzéseket 20:1-hez arányban kéne adnunk. A szeretet, a gyengédség, az elismerés és a tisztelet kultúráját akarjuk építeni. Sokan csak a negatív dolgokat jelzik vissza párjuknak, és figyelik, hogy mikor csinál valamit rosszul a másik, hogy aztán szóvá tegyék hibázásait. Azonban akkor, mikor a párjuk jól csinál valamit, nem mondanak semmit.

De mégis miért kéne megdicsérnem a másikat azért, amiről elvárható, hogy megtegye?

A dicséret erősíti a kapcsolatotokat; minden alkalommal, mikor pozitív visszajelzést adsz a kedvesednek, olyan, mintha egy malacperselybe pénzt dobnál be. „Észrevettem, hogy elmosogattad a koszos tányérokat este. Nagyon jó volt úgy felkelni, hogy azt láttam, nincsen már ott a szennyes és üres a mosogató. Köszönöm neked.”

És miért fontos, hogy feltöltsük az érzelmi malacperselyt?

Nem vagyunk tökéletesek. Emberek vagyunk, hibázunk. És amikor hibázunk, vagy jön egy félreértés, konfliktus közöttünk, akkor az érzelmi malacperselyhez nyúlunk, hogy kivegyünk onnan néhány érmét, és a lelki békénk megőrzéséhez felhasználjuk azokat. A párkapcsolatod érzelmileg csődbe juthat, ha mindig csak kiveszitek az érméket. A pozitív visszajelzéssel, elismeréssel (az érmék bedobálásával) megmented a kapcsolatodat a csődtől. A pozitív-negatív visszajelzéseket 20:1-hez arányban kell adnunk!”

Azt gondolom, hogy ezek a tanácsok nem csak a már házasságban élőket gazdagíthatja, hanem mindenkit, legyen szó egyedülálló vagy párkapcsolatban élő személyről, aki szeretne a házasságra tudatosan felkészülni, vagy másokat jó tanácsokkal ellátni. A megosztott történetek abban is megerősíthetnek minket, hogy bármilyen nehézségből van kiút Isten, a szakemberek és a közösség segítségével, és, hogy a felmerülő problémák során az elkeseredés helyett a megoldások keresésre fókuszáljunk. 

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás