2021. 06. 26.

5 barát, akire szükséged van

Lehet, hogy éppen most éled át a középiskolai klikkesedést: a kiközösítések és a törékeny barátságok korszakát. Az is lehet, hogy ezeket már rég magad mögött hagytad, ám mégsem tudtál kilépni a megszokott rendszerből; a baráti kapcsolataid most is hasonló képet tükröznek. Hogyan lehetne mégis egy új szintre emelni a baráti kapcsolatokat? A Relevant cikkét szemlezzük.

Az emberi természet része, hogy velünk hasonló emberekhez ,,húzunk”, ha barátságról van szó. Azonban a közös érdeklődésen osztozásnál az ilyen kapcsolatok nem mindig jutnak tovább, könnyen felszínessé válhatnak és egymás mélyebb megismerésének a lehetőségét is elvehetik tőlünk. Ha körbenézel a barátaidon és azt látod, hogy mind egyformák vagytok, akkor talán itt az ideje, hogy megismerj másmilyen embereket is. Ebben a cikkben ötféle barátságot fogunk bemutatni neked, amelyekre szükséged lehet az életedben. 

1. Valaki, aki idősebb és bölcsebb nálad

Egy dolog azt kívánni, hogy jobb szokásaid legyenek, több önfegyelmed vagy kifinomult karaktered. Más dolog, ha megtalálod ezeket a tulajdonságokat valakiben, akit tisztelsz – és valós példaként követed őt. Ez nem egy barát, akit bálványozol vagy irigyelsz, inkább valaki, aki egy vagy két életszakasszal előtted áll, és tanácsokkal láthat el téged a jövővel kapcsolatban.

2. Valaki, aki fiatalabb nálad

Ha egy mentor, akire fel kell nézni, javíthatja a karakteredet, mennyivel inkább teszi meg ezt az, ha te mentorálsz valakit.  

hirdetés

Nincs nagyobb ösztönzés arra, hogy óvatosabb legyél a lépéseidben, mint egy állandó árnyék. Amikor egy barátod élő példaként néz rád, kihívást kapsz arra, hogy jobban élj – vagyis olyan életet élj, amely méltó utánzásra.

A lényeg ugyanakkor az, hogy van mit adnod. Mentorként jelentőségteljes benyomást tehetsz valakinek az életére, tanácsokkal láthatod el, hogy ne kövesse el azokat a hibákat, amelyeket te.

3. Valaki, aki más kultúrából érkezett

Kevés jobb módszer van a látókör bővítésére, mint az, hogy közösségben legyél más kulturális háttérrel rendelkező emberekkel, mint amilyen a tiéd.

A kultúrák közötti barátságok korlátozott nézőpontunkon kívülre adnak betekintést, amikor meg akarjuk érteni valaki más egyedi szokásait, értékeit és hagyományait. Az ilyen barátságok kölcsönösen előnyösek: empatikusabbá válunk a globális kérdések iránt, ha különböző háttérrel rendelkező barátaink vannak. Ugyanakkor azok is, akiknek új a te kultúrád, hasznát vehetik egy őszinte barátnak, aki segíthet nekik eligazodni egy új helyen. 

4. Valaki, akinek más a világnézete

Természetes, hogy azokkal alakítunk ki barátságokat, akik megerősítik meggyőződésünket – akár a vallás, a politika, az erkölcsi etika, akár bármely más gondolati színtér szempontjából, ahol véleményünk szenvedélyesen előkerül.

Könnyű sztereotípiákat alkotni olyan emberekről, akik ellentétes véleményen vannak, de amikor „azok a más emberek” a megbízható barátok, akkor nehezebb elvetni az ötleteiket, ehelyett arra kényszerülünk, hogy őszintébben hallgassuk meg őket és megemésszük ezeket a különbségeket. 

Arról már nem is beszélve, hogy keresztényként Krisztust képviseljük a világban. Ha csak a keresztény barátainkkal beszélünk a hitünkről, akkor hogyan tudjuk elvinni az örömhírt azoknak, akiknek igazán szükségük van rá?

5. Valaki a ,,szomszédból”

Bár nagyon jó új barátokat keresni, ne hagyd figyelmen kívül azokat a potenciális barátokat, akik már az életed részei. Kivel kommunikálsz hetente, ha nem naponta?

Akár egy szomszéd, akár egy ingázó munkatárs a vonaton, ahelyett, hogy elhárítanád a szemkontaktust és a minimális társalgási formulákra támaszkodnál, vedd fontolóra, kivel lehet mélyebb kapcsolatod. Eleinte azt gondolhatod, hogy az egyetlen közös pont az irányítószám, de a közelség hatalmas erő lehet a barátságban.
Legyen szó akár szomszédról, baristáról a kedvenc kávézódban, vagy csoporttársakról az egyetemen, legyél figyelmes azokra az emberekre, akikkel kapcsolatba lépsz.

Bár barátságaink változatosságának számos előnye van, a végső ok az, hogy megtanítanak másokat szeretni, ahogyan Ő tette – feltétel és válogatás nélkül. Amikor másokat nem érdekből szeretünk, hanem a Jézus által elénk élt szeretettel, baráti körünk egészen kitágul  majd és számtalan értékkel gazdagodhatunk mi is.

Forrás: Relevant

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás