2021. 06. 23.

Hogyan alakítsuk át haragunkat és frusztráltságunkat szeretetté?

Időnként mindannyian bosszankodunk, de az, hogy miként reagálunk ezekben a szituációkban, esély lehet arra, hogy növekedjünk az erényben és a hitben.

Mindig lesznek dolgok, amelyek bosszantanak minket. Nem tudjuk elkerülni a jelenlétüket, akár nagyok, akár kicsik. Az igazság az, hogy senki sem szeret haragudni, és ez abban sem segít minket, hogy az adott napi teendőinket jól végezzük el.

Nagyon könnyen bosszankodhatunk az első dudálásnál, amelyet egy másik autóból kapunk, vagy mások miatt, akik hangosan beszélgetnek, miközben koncentrálni próbálunk. Vannak olyan emberek is, akiket különösen irritálónak találunk, annak ellenére, hogy pontosan ugyanazt csinálják, mint valaki más, és ez a bosszúság érzése akár be is telepedhet az életünkbe és állandóan velünk maradhat.

Szent Josemaría Escrivá azt mondta, hogy „ha nekünk keresztényeknek rossz hangulatunk van, akkor ez azért lehetséges, mert nem adunk az életünknek mindig isteni értelmet.” Ha a mindennapi életünket azzal a szemlélettel közelítjük meg, hogy az első benyomásokon túl keresünk valamit, amely lehetővé teszi számunkra az adott pillanat rejtett gazdagságának felfedezését, akkor ez teljesebb képet nyújt számunkra a valóságról, segít látni, hogy minden, ami történik, a jó érdekében átalakulhat.

hirdetés

Természetes azt érezni, hogy zavar minket valami. Különösen azok a dolgok, amelyeket tévesnek tartunk, de nem engedhetjük meg, hogy ezek elvegyék a békénket.

A nap végén talán már könnyebben ér minket az a felismerés, hogy a harag és idegesség bizonyos mértékig választás kérdése. Az, hogy el tudjuk dönteni, hagyjuk-e, hogy valami zavarjon minket, attól függ, hogyan tudunk reagálni a velünk kapcsolatos eseményekre általában.

Az okos válaszadás, ha valami zavar minket, pozitív módon befolyásolhatja a napunkat és mások napját, hogy tovább tudjunk lépni anélkül, hogy keserű íz maradna a szánkban. Ehhez az kell, hogy a kihívást jelentő helyzetekre pozitív választ adjunk.

Gyakorold az erényeket!

Az egyik dolog, amit tehetünk, amikor észrevesszük, hogy valami zavar minket, az az, ha úgy döntünk, hogy mélyebben nézzük a helyzetet. Lehetőségnek tekinthetjük egy olyan erény gyakorlására, mint a türelem, az irgalom, az együttérzés vagy a megértés a történtekkel kapcsolatban. Megpróbálhatjuk tisztábban megérteni azokat az okokat, amelyek miatt ez a bizonyos dolog zavar minket.

Az erény a jó cselekedet önkéntes elhatározása. Ez nemcsak azt teszi lehetővé számunkra, hogy a helyzet pozitív aspektusára összpontosítsunk, hanem azt is, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk olyan körülmények között is, amelyek kihívást jelentenek nekünk.

Ezzel a belső nyitottsággal a nehéz pillanatok valódi lehetőségekké válnak az erények gyakorlására vagy az újak felfedezésére a mindennapi életben. Ami gondot okozhat, ajándékká válik, amely segít javítani önmagunkon.

Amikor legyőzzük a nehézségeket, fejleszthetjük jellemünket; megerősödünk, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyekkel nem szoktunk találkozni.

Ezenkívül minden kihívás, amellyel szembesülünk, erősíti a jövőbeni akadályokra való felkészülés képességét. A kényelmetlenségen keresztül tanulunk, és újragondolhatjuk, hogy mi kell a sikerhez.

Tegyél pozitív lépéseket!

Szent Josemaría Escrivá azt mondja, hogy „a dolgok befejezéséhez el kell kezdened őket.” Ahelyett, hogy engednénk elhatalmasodni rajtunk a negatív érzéseket, dönthetünk úgy, hogy energiánkat arra fordítjuk, hogy ez az érzés pozitív cselekedet felé mozdítson minket. A panaszok elengedése és a hangsúly összpontosítása valami produktívabb tevékenységre, önmagában megnyugtató lépés lehet számunkra.

Néha megérthetjük, miért mondhatta vagy tette valaki, amit mondott vagy tett, de néha nem. Pozitív és felszabadító cselekedet lehet, ha mentálisan megbocsátasz, és folytatod a napodat.

Soha nem tudhatod, hogy min megy keresztül az illető.

Kedvesnek lenni másokkal szintén jócselekedet és ezzel is a szeretet mellett döntünk, függetlenül attól, hogy bántak velünk. Ez kimutatható a barátságos szavakkal vagy a tisztelet gesztusával történő válaszadással.

A szeretet soha nem marad észrevétlen. Akkor is, ha először még nem ismerik fel egyértelműen, hatással lesz másokra.

Növekedj a hitben

Szintén Szent Josemaría Escrivához köthető a következő gondolat: „Ne mondd azt, hogy az a személy zavar téged, hanem mondd inkább azt, hogy ő megszentel.”

Ha a nehéz helyzetekre a szentségben és hitben való növekedés lehetőségeként tekintesz, akkor félre tudod tenni vágyaidat és a saját akaratodat. Amikor egy kicsit meghalunk önmagunknak azzal, hogy nehéz dolgokat ajánlunk fel Istennek, megnyílunk az Ő kegyelmének.

Semmi sem praktikusabb, mint úgy élni, ahogy Krisztus tanít minket azáltal, hogy másokat helyez előtérbe. És nincs annál hasznosabb, mint a hitünkben érlelődni.

A gyengeség vagy a stressz pillanatában elmondott ima az igazi szeretet cselekedete, amely békét hozhat.

Amikor úgy döntünk, hogy nyitunk a szentségben való növekedés lehetősége felé, akkor megnyílunk a jobb élet lehetősége előtt is.

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Costasz | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás